Teknikleri Takip Etmek Doğru Olabilir!

08.09.2014 09:13
  •  A 

        Perşembe günü ECB Ekim başında varlık alımları ile piyasaya likidite vermeye başlıyorum dedi. Rakam henüz belli değil ama, ECB'nin Ekim başında varlık alımlarına başlıyor olması gelişmekte olan ülkeler için iyi bir gelişmedir. 

        Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi de beklentilerin altında kaldı. Bu da bizim açımızdan ECB'nin likidite açıklamasının yaratacağı pozitif etkiyi destekleyecek bir sonuç oldu. Ancak, ben ABD tarafından gelen verilerin geçici kötü olacağını ve devamındaki verilerin yine de düzelmeye işaret etmesini bekliyorum. Kısacası FED'in faiz artışı süreci hakkındaki riskler 2015 ilk yarısı için geçerliliğini koruyacaktır. FED açısından en önemli risk; faiz artışı ve devamında tahvil satımı sürecine geçilmesidir. Asıl günü geldiğinde piyasaya verilmiş olan likditeyi geri çekmek için tahvil satımına geçtiklerinde likidite daralması bizim gibi ülkeler için büyük sorun yaratacaktır. Ama bunun için daha zamanımız olduğu görüşündeyim. Önce varlık alımı sıfırlanacak, sonra muhtemelen 2015 ilk yarısında faiz artışı sürecine geçilecek, bu süreçten bir süre sonra da ABD büyüme rakamlarına bakarak varlık satımı(FED'in bankalara tahvil satması) kararı alınacaktır diye düşünüyorum. 

         IŞİD Riski! 
       
 ABD başkanı Obama, Çarşamba günü IŞİD stratejisini açıklayacak. Ancak öncesinde yaptığı açıklamada Türkiye gibi bölge ülkelerinin işin içinde olması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti. İŞİD'in elinde rehin bulunan vatadaşlarımızı göz önünde tutarsak, vatandaşlarımız için oluşabilecek üzücü bir gelişme, İŞİD konusunun bizim için bir anda önceliği artan riskler arasına girmesine neden olabilir.
 

        Veri Haftasındayız!
        Bugün sanayi üretimi, Çarşamba büyüme ve Perşembe cari açık verilerimiz gelecek. Ben bizi üzecek bir veri beklemiyorum. Bilakis verilerin pozitif desteğini bekliyorum. BIST olarak Cuma gününe ait beklenti yazımın ''Peki Şimdi BIST Ne Olur?'' Paragrafındaki görüşlerimi koruyorum.

        Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 05.09.2014
    09:08

    Dün yapılan ECB toplantısından çok önemli piyasa destekleme kararları çıktı. Hatırlarsanız Haziran ayının başında yaptıkları toplantıda; Para politikası duruşunda gevşeme, Devamı »

  • 04.09.2014
    09:26

    Bir süredir ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz toplantısından ne kararlar çıkar, olası kararlar piyasaları nasıl etkiler diye kişisel görüşlerimizi yazdık ve sizlerle paylaştık. İşte bugün bu yazılara konu olan ECB faiz toplantısı yapılacak. Saat 14:45'te ECB'nin faiz kararı açıklanacak. 15:30'da da EC... Devamı »

  • 03.09.2014
    09:02

    Bugün saat 10:00'da Ağustos ayı enflasyonumuz açıklanacak. Öncesinde çıkan ITO endeksi ve dün de bakan Babacan'ın ifadelerine bakılınca, Enflasyonda yine beklentinin üzerinde sonuç çıkma riski olduğu görülüyor. Ancak yine sayın bakanın sözlerinden çift haneli enflasyon riski için % 1 bile ihtimal ol... Devamı »

  • 02.09.2014
    09:04

    Umarım karşılar. Bu sorunun cevabı piyasalar için çok önemli. Çünkü ABD verilerinin iyileşmesine, FED'in varlık alımını sonlandırmaya doğru gitmesine, faiz artışı süreci sık sık konuşulmaya başlanmasına, Rusya-Ukrayna krizine rağmen borsalardaki yükseliş ECB başkanı Draghi'nin piyasalara ya... Devamı »

  • 01.09.2014
    09:27

    İçeride Beklenenler; İç piyasa riski olarak görülen yeni kabinenin netleşmesi ve Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in yeni kabinede olduğunun görülmesi ile, bu konudaki belirsizlik pozitif bitmiş oldu. Artık yeni hükümet programında açıklanacak hedefler üzerinde konuşacağımız yeni spekülasy... Devamı »