Enflasyon Korkusu Var!

03.09.2014 09:02
  •  A 

        Bugün saat 10:00'da Ağustos ayı enflasyonumuz açıklanacak. Öncesinde çıkan ITO endeksi ve dün de bakan Babacan'ın ifadelerine bakılınca, Enflasyonda yine beklentinin üzerinde sonuç çıkma riski olduğu görülüyor. Ancak yine sayın bakanın sözlerinden çift haneli enflasyon riski için % 1 bile ihtimal olmadığı görüşünü çıkartıyoruz. Kısacası Ağustos enflasyonu yine düşüş sinyali vermeyebilir. 

        Enflasyon bizi bir süre üzmeye devam edebilir. Çünkü uzun zamandır enerji zamları gibi önemli kamu zamları yapılmıyor. Ben bu zamların bir süre sonra yapılmasının kaçınılmaz olacağında korkuyorum. Günü gelir bir de bu zamlar olursa, o zaman yine enflasyon üzerinde baskıların arttığına tanık olabiliriz. Üretim artışını sağlamadan, enflasyon hedefli faiz politikası bizi bundan sonra da sıkıntıya sokacaktır. Şu anda cari açığımız düşüyor diye enflasyonda  fazla bir stres yaşamıyoruz ama, cari açığın petrol fiyatlarındaki düşme gibi bize yarayan düşüşler nedeniyle değil de, gerçekten büyüme rakamlarımız artarken düştüğünü görebilirsek daha değerli bir gelişme olduğunu bilmemiz lazım. 

         Bir kaç gündür yazıyorum, bizim piyasalarımız enflasyondan geçici etkilenecektir. Gözler asıl, ECB ve FED kararlarında olacaktır. ECB başkanı Draghi, Perşembe günü beklenen para musluğunu açıyorum derse, o zaman bize stres yaratabilecek nedenleri öteleme imkanı bulacağız. Ama Draghi yapacağız siz hiç merak etmeyin demekle yetinirse, bu takdirde satış baskısının artacağını düşünüyorum. 

        Peki ECB faiz indirir mi? Yani zaten yok denecek faiz oranı var. Sıfır olmasının bile çok büyük etkisi olmaz. Asıl etki likidite verirse olur. Verir mi? Verebilir ama bu ne zaman başlatılır bilemiyorum.

         Bizim TCMB faiz indirir mi dersek, kendi kriterlerinin başında enflasyonda iyileşmenin görülmesi şartı var. Bu gerçekleşmeden faiz indirimini doğru bulmam. Ancak geçen seferki gibi üst bant indirimleri yapılır ki bence esas olan indirim haftalık politika faizidir. Enflasyonda düşme görülmeden TCMB'nı başka bir gelişme faiz indirimine götürebilir mi? Evet, eğer ECB piyasalara para vereceğim der ve dışarıdan Türkiye'ye yine fon girişlerinin başladığı görülürse, bu takdirde de MB faiz indirim kararı alabilir. Gördüğünüz gibi, bu gelişme için de ECB'den gelecek açıklamaları beklemek durumundayız.

         Ne diyelim, hepimize kolay gelsin! 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 02.09.2014
    09:04

    Umarım karşılar. Bu sorunun cevabı piyasalar için çok önemli. Çünkü ABD verilerinin iyileşmesine, FED'in varlık alımını sonlandırmaya doğru gitmesine, faiz artışı süreci sık sık konuşulmaya başlanmasına, Rusya-Ukrayna krizine rağmen borsalardaki yükseliş ECB başkanı Draghi'nin piyasalara ya... Devamı »

  • 01.09.2014
    09:27

    İçeride Beklenenler; İç piyasa riski olarak görülen yeni kabinenin netleşmesi ve Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in yeni kabinede olduğunun görülmesi ile, bu konudaki belirsizlik pozitif bitmiş oldu. Artık yeni hükümet programında açıklanacak hedefler üzerinde konuşacağımız yeni spekülasy... Devamı »

  • 30.08.2014
    19:15

    ''Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır!'' 26 Ağustos tarihinde başlayarak, 30 Ağustos tarihinde Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 92'nci yılını kutluyoruz. Kurtuluş savaşının benzer bir çok safhasında ... Devamı »

  • 29.08.2014
    08:42

    Piyasaların çok önem verdiği yeni kabine ve yeni kabinenin ekonomi-maliye bakanları muhtemelen bugün açıklanacak. Böylece piyasalar da, bir süredir yaşanan isim spekülasyonlarından kurtulmuş olacak. Yeni kabinenin piyasalara yansımaları hakkındaki düşüncelerimi düne ait beklenti yazımda yazmıştım. D... Devamı »

  • 28.08.2014
    08:57

    Benim için esas olan faiz politika faizidir. Bu açıdan bakınca PPK dün faizde pas geçmiştir. Koridorun üst bandını 75 baz puan indirmiş olmasını top çevirme diye görüyorum. TCMB faiz indirmiş gibi göz boyamıştır. Suçlu olarak da kuraklık, gıda fiyatlarının yüksek seyri ve jeopolitik riskler gösteril... Devamı »