Dış Veriler Daha Önemli Olacaktır!

01.09.2014 09:27
  •  A 

          İçeride Beklenenler;  
          İç piyasa riski olarak görülen yeni kabinenin netleşmesi ve Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in yeni kabinede olduğunun görülmesi ile, bu konudaki belirsizlik pozitif bitmiş oldu. Artık yeni hükümet programında açıklanacak hedefler üzerinde konuşacağımız yeni spekülasyon konuları olacaktır. Hükümet programını da bugün öğrenmiş olacağız.
           
           Bu hafta enflasyon datamız da gelecek. TCMB ve faiz politikası için enflasyon çok önemli. Geçtiğimiz iki ay beklentilerin tersine olumsuz gelişmeler yaşanan enflasyonda bu ay düşüş bekleniyor. Bu düşüş görülürse faiz indirimi için gerekçe olabilir. Yine beklentilerin tersine gelmesi halinde bunun etkisini olumsuz görebiliriz.


           Dış Piyasa Verileri Piyasanın Yönünü Çizecek!
           Bu hafta piyasalar dışarıdan gelecek verilere bakıyor olacak. Öncelikle PMI (Satın alma yöneticileri endeksi) gelecek. Sıkça bahsi geçen PMI endeksi, endeksin hesaplanmasındaki kıstaslar nedeniyle önemli bir endekstir. Yatırımcılar, merkez bankaları, fonlar, finansal piyasalar bu endeksi yakından takip ederek piyasayı anlamaya çalışırlar. 

           Endeksin hesaplanmasında beş krıtere bakılır;
           % 30 Yeni Siparişler,
           % 25 Üretim,
           % 20 İstihdam,
           % 15 Tedarikçilerin Teslim süresi,
           % 10 Girdi Stoku

            Aylık hesaplanan bu endeks içeriğindeki kriterlerin göstereceği değişimler nedeniyle piyasaların gelişimini anlamak için çok önemlidir. 50 bazdır. 50'nin üstündeki artışlar iyidir.

            ECB Toplantısı;
            Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi'den yine açıklamalar göreceğiz. Uzun süredir piyasaya gerektiğinde likidite vereceklerini söyleyen ECB, bu yönde bir kararı uygulamaya bu ay alacak mı, yoksa bu ayı da mı pas geçecek çok önemli olacaktır. Eğer likiditenin verilmeye başlanacağı takvim açıklanırsa, özellikle BIST için pozitif etkisi olur. Ancak, bu ay da sadece laflarla geçiştirilmeye kalkılırsa, piyasalara olumsuz etkisini görürüz düşüncesindeyim. 

            ABD Tarımdışı İstihdam Verisi
            Cuma günü ABD'den gelecek bu veri tüm dünya açısından önemli. Verideki iyileşme FED'in varlık alımını sonlandırıp, faiz artışı sürecini öne çekmesi açısından risk teşkil edecektir. Kötü bir veri ise bu kararların öteleneceği beklentisi ile olumlu yansıma yapar. ABD verilerinin iyi yönde gelişim göstermesini bekliyorum.
 
            Cuma günü özellikle DOW endekslerinde realize yaşanıp sonra yeniden toparlanarak haftayı kapatmasından dolayı, BIST'in de haftaya pozitif başlangıç yapmasını kuvvetli ihtimal görüyorum. Devamı ise, yukarıdaki verilerin içeriklerine göre şekillenecektir.

             BIST için takip etmemiz gereken iki önemli seviye olacaktır. 79.937 ve 78.250. Bu iki seviyede destek oluşmuş durumda. Her iki seviyeden de destek gelip, yükseliş görülebilir. Ancak sırası ile aşağı kırılmaları halinde teknik olarak BIST için risk teşkil ederler. 79.937 aşağı kırılırsa 78.250 seviyesine, 78.250 aşağı kırılırsa da önce 76.500-76.000 desteğine ve sonra daha altına düşüş riski yaşarız. Takip ederken bu seviyelere dikkat etmemizde fayda olacaktır. 

             Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 30.08.2014
    19:15

    ''Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır!'' 26 Ağustos tarihinde başlayarak, 30 Ağustos tarihinde Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 92'nci yılını kutluyoruz. Kurtuluş savaşının benzer bir çok safhasında ... Devamı »

  • 29.08.2014
    08:42

    Piyasaların çok önem verdiği yeni kabine ve yeni kabinenin ekonomi-maliye bakanları muhtemelen bugün açıklanacak. Böylece piyasalar da, bir süredir yaşanan isim spekülasyonlarından kurtulmuş olacak. Yeni kabinenin piyasalara yansımaları hakkındaki düşüncelerimi düne ait beklenti yazımda yazmıştım. D... Devamı »

  • 28.08.2014
    08:57

    Benim için esas olan faiz politika faizidir. Bu açıdan bakınca PPK dün faizde pas geçmiştir. Koridorun üst bandını 75 baz puan indirmiş olmasını top çevirme diye görüyorum. TCMB faiz indirmiş gibi göz boyamıştır. Suçlu olarak da kuraklık, gıda fiyatlarının yüksek seyri ve jeopolitik riskler gösteril... Devamı »

  • 27.08.2014
    09:18

    Bir süredir negatif ayrışma nedeniyle dışarıdaki yükselişlerden geri kalmış olan BIST, dün sert bir yükseliş yaparak bu ralliye uymuş oldu. Açıkçası kısa vadede yeni kabine, yeni kabinenin ekonomi kadrosu ve ekonomi tedbirleri netleşmeden 80.500 seviyesinin geçilmesini beklemiyordum. Endeks ve banka... Devamı »

  • 26.08.2014
    09:10

    Özellikle DOW ve SP500 endekslerinde rekorlar görüyoruz. Avrupa borsalarında da yükselişler yaşanıyor. Dün ABD'den gelen konut verileri, ABD'de ekonominin yavaşmasına işaret edince, bahsettiğim ABD borsalarında rekor denemeleri yaşandı. Bu arada BIST'e baktığımızda ise, dış borsalardan olumsuz ayrış... Devamı »