Benim için esas olan faiz politika faizidir. Bu açıdan bakınca PPK dün faizde pas geçmiştir. Koridorun üst bandını 75 baz puan indirmiş olmasını top çevirme diye görüyorum. TCMB faiz indirmiş gibi göz boyamıştır. Suçlu olarak da kuraklık, gıda fiyatlarının yüksek seyri ve jeopolitik riskler gösterilmiştir. 62'nci hükümetin yeni kabinesindeki ekonomiden sorumlu bakanların netleşmesi ve özellikle faiz konusundaki söylemleri önemli olacaktır. Ali Babacan'ın aynı görevini koruması halinde tutumu belli olduğu için TCMB üzerindeki baskının dozu kontrollü olacaktır. Ancak, bir başkasının ekonomi bakanı olması halinde, faiz konusundaki tutumu TCMB ve faizler üzerinde yeni baskı unsuru olabilir. Cuma günü yeni kabine kurulur ve muhtemelen hafta sonu yeni kabinenin ekonomi bakanı kim olacak öğrenmiş oluruz.
Ancak hemen bir konuya dikkat çekmek istiyorum! Ben de Ali Babacan'ı çok beğenirim. Sayın Babacan ılımlı ve güven veren, bilgisinden şüphe edilmeyen bir kişidir. Peki o zaman neden yıllardır başında bulunduğu ekonominin cari açık, katma değerli üretim yetersizliği, yüksek enflasyon, yüksek faiz, büyüme gibi çok önemli sorunları var? Ya biz sorun diye gördüğümüz bu konuları eleştirmekte hatalı davranıyoruz, ya da aslında Ali Babacan o kadar da başarılı olamamış! Bu konunun değerlendirmesini sizlere bırakıyorum! Belki de ılımlı olmaya, kavga etmeyen politikacılara o kadar hasret kalmışız ki, sakin ve ılımlı konuşanı görünce pozitif ayrımcılık yapıyor olabiliriz!
BIST ve bankaların teknikleri için dün Destek-Direnç Tablosuna girdiğim veriler aynı şekilde geçerli. BIST ve VIOP'da ufak revizeler yaptım ama bankaların destek-direnç seviyeleri aynı. Dün gelen seans içi realizeyi bu seviyelere bakarak takip edelim. Evet dün bir realize yaşandı ama henüz buna bir düşüş başlangıcı diyemeyiz. Dün yaşanan bir kar realizasyonu olarak da kalabilir. 80.000 ve 78.500 altına inmesi halinde düşüşün devamından korkmak daha doğru olur. Ben BIST'in görüntüsünün ekonomi bakanlarının netleşmesi sonrasında şekilleneceğini düşünüyorum. Eğer açıklanacak kabinede Babacan görevini koruyorsa, yeni bir yükseliş görebiliriz. Olası bu yükselişi satış fırsatı olarak kullanmak doğru olur düşüncesindeyim. Eğer yeni kabinede Ali Babacan olmayacaksa, bu takdirde endeksin realizesinin artığına şahit olabiliriz. Hatta eğer bu bilgi öncesinde bir yerlere ulaşırsa, kabine açıklanmadan da endeksin realizeleri gelebilir. Sonuçta gelmiş olduğumuz seviyeler dikkatli olmayı gerektirecek, nakit durmanın daha güvenli olacağı seviyelerdir.
Bu esnada ABD ile ilgili iyi gelecek bir veri halinde FED yeniden satış baskısı yaratacak spekülasyonların sebebi olacaktır. Kötü ABD verileri ise bu durumu öteyecektir.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com