Sahne M.Draghi'nin!

04.09.2014 09:26
  •  A 

           Bir süredir ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz toplantısından ne kararlar çıkar, olası kararlar piyasaları nasıl etkiler diye kişisel görüşlerimizi yazdık ve sizlerle paylaştık. İşte bugün bu yazılara konu olan ECB faiz toplantısı yapılacak. Saat 14:45'te ECB'nin faiz kararı açıklanacak. 15:30'da da ECB başkanı M.Draghi, basın toplantısı ile ECB kararlarını anlatacak. Bizler de böylece merakla beklediğimiz toplantıdan özellikle likidite artışı yönünde bir karar çıkacak mı, ya da takvim verilecek mi öğrenmiş olacağız. 

           21/08 tarihli ''Üretmek Tüm Krizlerden Korur!'' ve 02/09 tarihli ''Draghi Beklentileri Karşılayacak Mı?'' başlıklı yazılarımda, olası ihtimallerin piyasalara ve BIST'e yansıması hakkındaki görüşlerimi bulabilirsiniz. Umarım ECB'den yakın tarihte böyle bir likidite desteği gelir. Yoksa, FED tarafından yine faiz artışı ile ilgili açıklamalar gelmeye başladı. Dallas FED başkanı Richard Fisher, ABD ekonomisinin iyi bir durumda olduğunu ve kademeli faiz artışının ekonomiyi bozacak bir etki yapacağını düşünmediğini ifade etti. Yani FED tarafından yaklaşan faiz artışı sürecine piyasaları alıştırma açıklamaları aynı şekilde sürüyor.

           BIST'in olası gelişmelere ve haberlere karşı teknik olarak olası yükseliş dirençleri ile, düşüş halindeki destek seviyeleri hakkındaki görüşlerimi de ''Daraghi Beklentileri Karşılayacak Mı?'' başlıklı yazımda belirtmiştim. Özellikle çok dikkatli olunması konusunda tüm yatırımcıları uyarıyorum. Bana göre önümüzdeki dönemde krediden uzak durmanın çok doğru bir karar olacağı görüşündeyim. BIST'in 81.600-82.000 civarlarında gördüğü zirve geçilirse ne âla, ama bu seviye geçilemez ve bir düşüş yaşanmaya başlarsa, endeks için omuz baş omuz denen bir düşüş formasyonunun oluştuğu yönünde konuşmalarının artacağını söylüyordum. Bakın bu yöndeki konuşmalar gelmeye başladı. Ancak teknik olarak omuz baş omuz denen formasyonun gerçekleşmesi için boyun desteği olan yaklaşık 76.600'ler civarında bulunan seviyenin aşağı kırılması lazım. Bu yaşanırsa teknik olarak omuz baş omuz formasyonu tetiklenir. 

           Ancak omuz baş omuz formasyonu olmasa bile, 76.600 civarına düşüş de yaşansa arada 5.000 puan civarında ciddi bir seviye olduğunu bilmek lazım. Son dönem dış dünyadaki çeşitli kurumlardan gelen uyarılarda Türkiye'nin adının çokça geçmeye başladığını görüyorum. Bu nedenle sizleri yeniden uyarmak istedim. Umarım ECB bir likidite artışı sürecini başlatır. Bu olursa, endeks sıralı dirençlerini kırarak uyardığım düşüş riskinden uzaklaşmış olur. Kısacası şu anda tam da omuz baş omuz formasyonuna göre oluşabilecek ikinci omuzun direnç seviyelerinde bulunuyoruz. Draghi ya bize bu direnci kırdırtacak, ya da algının bir anda değişip, satışların arttığını göreceğiz. Ben ekonomisi daha hızlı düzelmekte olan Almanya'ya rağmen, Draghi'nin likidite kararını çok kolay alamayacağını, ya da sınırlı bir uygulama yapabileceğini düşünüyorum. Kısacası bir realize piyasasına girme ihtimalinde olduğumuz düşüncesine çok daha yakınım. İşte bu nedenle de yeni teknik öngörülerimi göremiyorsunuz! Draghi para veriyorum derse, öngörüler gelmeye başlar. Yoksa yine düşüş yönlü öngörülerimi görebilirsiniz!          
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 03.09.2014
    09:02

    Bugün saat 10:00'da Ağustos ayı enflasyonumuz açıklanacak. Öncesinde çıkan ITO endeksi ve dün de bakan Babacan'ın ifadelerine bakılınca, Enflasyonda yine beklentinin üzerinde sonuç çıkma riski olduğu görülüyor. Ancak yine sayın bakanın sözlerinden çift haneli enflasyon riski için % 1 bile ihtimal ol... Devamı »

  • 02.09.2014
    09:04

    Umarım karşılar. Bu sorunun cevabı piyasalar için çok önemli. Çünkü ABD verilerinin iyileşmesine, FED'in varlık alımını sonlandırmaya doğru gitmesine, faiz artışı süreci sık sık konuşulmaya başlanmasına, Rusya-Ukrayna krizine rağmen borsalardaki yükseliş ECB başkanı Draghi'nin piyasalara ya... Devamı »

  • 01.09.2014
    09:27

    İçeride Beklenenler; İç piyasa riski olarak görülen yeni kabinenin netleşmesi ve Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in yeni kabinede olduğunun görülmesi ile, bu konudaki belirsizlik pozitif bitmiş oldu. Artık yeni hükümet programında açıklanacak hedefler üzerinde konuşacağımız yeni spekülasy... Devamı »

  • 30.08.2014
    19:15

    ''Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır!'' 26 Ağustos tarihinde başlayarak, 30 Ağustos tarihinde Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 92'nci yılını kutluyoruz. Kurtuluş savaşının benzer bir çok safhasında ... Devamı »

  • 29.08.2014
    08:42

    Piyasaların çok önem verdiği yeni kabine ve yeni kabinenin ekonomi-maliye bakanları muhtemelen bugün açıklanacak. Böylece piyasalar da, bir süredir yaşanan isim spekülasyonlarından kurtulmuş olacak. Yeni kabinenin piyasalara yansımaları hakkındaki düşüncelerimi düne ait beklenti yazımda yazmıştım. D... Devamı »