ISİD Krizi Gözardı Ediliyor!

05.08.2014 09:15
  •  A 

         Musul Konsolosluğumuzun çoluk-çocuk neredeyse tüm kadrosu ISİD'in elinde halen tutsak ama hiç bahsi geçmiyor. Medya yasağının olması da bu konuda haber yapılmasına engel oluyor. Ama ISİD krizi sadece ellerindeki Türk vatandaşlarıyla sınırlı değil. Son günlerde Irak'ta ISİD ile Kürt'ler arasında çok sert çatışmalar yaşanıyor. Neredeyse Irak'ın en hazırlıklı ve donanımlı silahlı gücü olan peşmergeler, ISİD tarafından ciddi yenilgilere uğratıldılar. Kürtler Musul'u almaya çalışırken, ISİD başka şehirleri daha ele geçirmek için yeni saldırılara hazırlanıyor. Kısacası cumhurbaşkanlığı seçimi bize ISİD'i unutturmuş olabilir ama seçimden sonra bu konu önemli bir gündem olacaktır görüşündeyim.

        Enflasyon Üzdü!
        TCMB başkanı Başçı, Haziran'dan itibaren enflasyon düşecektir diyordu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de, Temmuz enflasyonu eksi gelebilir diyordu. Ama açıklanan enflasyon rakamları iki yetkiliyi de mahçup etti. Sadece para politikası araçları ile enflasyon mücadelesi yapılmaz.Yıllardır yazıyoruz, enflasyon bir üretim politikası yansımasıdır. Üretmeyi başaramayan, katma değerli üretim yapamayan bir ekonomi, enflasyon-faiz sarmalından kurtulamaz. Zaman zaman konjönktür yardımıyla geçici enflasyon-faiz düşüşleri yaşanabilir ama bunlar sadece geçici kalır. Kalıcı düşük enflasyon için rekabet, rekabet için üretim, üretim için de düşük faiz - gerçek kur politikası şarttır. Faizi sadece enflasyonun yansıması olarak görmek yanlıştır. Enflasyon gibi, faiz de asıl üretememenin yarattığı bir yansımadır. Üreten gelişmiş ekonomilere bakarsanız, her türlü finasal krizlere rağmen, hem enflasyonları, hem de faizleri düşüktür. Çünkü artan talebi her ortamda karşılayan bir arzları, bu arzın da bir birine karşı rekabeti vardır.
        
         BIST Güne Alımlarla Başlayabilir!
         
Dün  seansın sonuna dek artı olan endeks, seans sonu satışları ile, eksi kapatmıştı. Ancak, bir kaç gündür düzeltme yaşayan ABD DOW endeksinin kısmi alımlarla yükseliş tepkisi vermesinden sonra, BIST'in de güne yükselişle başlamasını bekliyorum. Ancak, gördüğünüz gibi, aslında göz ardı edilen bir çok mevcut riskimiz nedeniyle bir anda satışlarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle, hisse bazlı ve hızlı düşünebilmeliyiz. Pozisyonlar için hedeflediğimiz fiyatlara ulaşınca, realize yapmak doğru tercihler olacaktır. Bu günler full hissede olunacak günler değildir. Bu nedenle bir süredir dikkat çektiğim hisse - nakit disiplinine uymak, ani bir riskten kısmen korunmayı sağlayabilir. 
 
         Ayrıca, dün açıklanan enflasyon verisi nedeniyle, TCMB'nın faiz indiriminde elinin zayıfladığını gözardı etmeyin. Hatta son faiz indirimlerini enflasyonda düşme görülmeden, Haziran, yok olmazsa Temmuz enflasyonu düşecektir beklentisi ile peşin yaptığı için, umduğu sonucu göremeyen TCMB, yeni bir faiz indiriminde zorlanacaktır. Bu nedenle banka hisselerinde satış baskıları artabilir. Rehavete kapılmadan, yükselişlerde kar realizesi fırsatlarını kullanmalı diye düşünüyorum. Seçim sonrası gündemleri görelim, ondan sonra yeni bir rota planlayalım diyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 04.08.2014
    08:44

    Çetin bir haftaya girdiğimiz kesin ama, buna son çıkış demek ve mecaz anlamıyla kullandığım bu cümleye bakarak, borsadan çıkmak gerekir diye düşünmek de doğru olmaz. Bu nedenle bir süredir yaptığım uyarıya uygun olarak % 50 - % 50 nakit ve hisse pozisyonu korunarak haftaya girebiliriz. ... Devamı »

  • 01.08.2014
    08:58

    Neden aramaya gerek var mı? Neden bir süredir olası realizelere yakın olduğumuz uyarılarını yapıyoruz? Neden pozisyonlar teknik hedeflerine ulaşıp gerçekleşirse, bir süre BIST'in yönü netleşene dek izleyici olmalı diyorduk?. Neden ille de yeni hisse alacağım diyen olursa, % 50 nakit varlık korunarak... Devamı »

  • 31.07.2014
    08:59

    Jackson Hole Toplantısı 12 FED şubesinden birisi olan Cansas City FED 1970'li yıllardan beri Cansas City'de bir sempozyum toplayarak FED başkanlarının, önemli merkez bankalarının başkanlarının, kanaat önderlerinin, bankacıların ve devlet adamlarının gündem konularındaki fikirlerini akademik ... Devamı »

  • 25.07.2014
    08:51

    Pazar günü son iftar açılacak ve bir ramazanı daha bitirmiş olacağız. Şimdiden tüm Müslümanların mübarek Ramazan Bayramını, tüm vatandaşlarımızın da bayram tatilini kutlarım. Bayramda tatile gidecekler, lütfen hiç bir şey kaçmıyor. Gidecek olduğunuz yer orada duruyor. Sizleri sevenlerin olduğunu, eş... Devamı »

  • 24.07.2014
    08:50

    Bayram tatilini sayarsak, önümüzdeki hafta ilk üç gün tatil olacak. Bu nedenle beş günlük bayram belirsizliğinden çekinenler için Çarşamba günü yani dün, son satış günü idi. Bu nedenle dün bayram belirsizliğinden çekinenlerin satışları gelmiş olabilir. Bugün ise bu risk bitmiş durumda. Bu nedenle gü... Devamı »