BIST Neden Düştü?

01.08.2014 08:58
  •  A 

       Neden aramaya gerek var mı? Neden bir süredir olası realizelere yakın olduğumuz uyarılarını yapıyoruz? Neden pozisyonlar teknik hedeflerine ulaşıp gerçekleşirse, bir süre BIST'in yönü netleşene dek izleyici olmalı diyorduk?. Neden ille de yeni hisse alacağım diyen olursa, % 50 nakit varlık korunarak alınmalı diye dikkat çekiyorduk? Neden yeni öngörülerde olası riskler için en az % 50 nakit korunmalı uyarısını öngörü açıklamalarına yazıyorduk?

       Tüm bu uyarıları teknik olarak bir düzeltmeye yakın olduğumuzu düşündüğümüz için yapıyorduk.  Hem de teknik düzeltme seviyelerine sadece BIST'de değil, gelişmiş borsalarda da yakın olduğumuzu belirtiyorduk. İşte dün yaşanan, bu uyarıların gerçeği yansıttığını gösteren bir kar realizasyonudur. Tam bir düzeltmeye döner mi göreceğiz. 

        Olası kâr realizeleri esaslı bir düzeltmeye dönüşecek olursa, destek - direnç tablosunda verdiğim seviyelerin daha altındaki sırası ile 79.837 - 78.487 alt destekleri de görülebilir. Bunlar gayet de sağlıklı düzeltme destekleridir. Ama yine de bu düşüş oralara kadar gider diyemiyorum. Ancak olası düzeltme için 78.487 civarındaki destek çok önemli diye düşünüyorum! Görülür mü bilemem, ama eğer görülür de aşağı kırılırsa, bu takdirde ne olacağı hakkındaki görüşümü 16/07 tarihli ''TCMB BISTe Yön Verecek!'' başlıklı beklenti yazımda bulabilirsiniz!

        Peki BIST'in düşmesinin nedeni ne? Sebep aramaya gerek yok. Bence tamamen teknik. Bu nedenle de sebep arandığı zaman bir çok neden bulunur ki, zaten bunların çoğunu siz de bir çok kez tekrarlandığı için biliyorsunuz. Bir şey olacaksa, bir sebep bulmak çok kolaydır. Aynı nedenler bile daha evvel yükseliş için kullanılırken, sonra düşüşe gerekçe gösterilebilir.

        BIST'in gideceği seviyeleri mevcut sıralı desteklerini kırdıkça bir alttaki teknik seviye diye düşünebiliriz. Bugün 15:30'da ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek. Çok iyi bir veri daha alt desteklerin görülmesi demek olur. Beklentinin altında kalacak bir veri ise, yukarı tepki gelmesine neden olur. Ama ABD'de işler iyiye gidecek diyorum. Bu nedenle ABD ve FED kaynaklı risklerle muhakkak yüzleşmek zorunda kalacağımızın unutulmamasını tavsiye ederim.

        Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 31.07.2014
    08:59

    Jackson Hole Toplantısı 12 FED şubesinden birisi olan Cansas City FED 1970'li yıllardan beri Cansas City'de bir sempozyum toplayarak FED başkanlarının, önemli merkez bankalarının başkanlarının, kanaat önderlerinin, bankacıların ve devlet adamlarının gündem konularındaki fikirlerini akademik ... Devamı »

  • 25.07.2014
    08:51

    Pazar günü son iftar açılacak ve bir ramazanı daha bitirmiş olacağız. Şimdiden tüm Müslümanların mübarek Ramazan Bayramını, tüm vatandaşlarımızın da bayram tatilini kutlarım. Bayramda tatile gidecekler, lütfen hiç bir şey kaçmıyor. Gidecek olduğunuz yer orada duruyor. Sizleri sevenlerin olduğunu, eş... Devamı »

  • 24.07.2014
    08:50

    Bayram tatilini sayarsak, önümüzdeki hafta ilk üç gün tatil olacak. Bu nedenle beş günlük bayram belirsizliğinden çekinenler için Çarşamba günü yani dün, son satış günü idi. Bu nedenle dün bayram belirsizliğinden çekinenlerin satışları gelmiş olabilir. Bugün ise bu risk bitmiş durumda. Bu nedenle gü... Devamı »

  • 23.07.2014
    09:10

    Endeks için yorumlarımı çok net olarak son bir haftalık yazılarımdan biliyorsunuz. Bu nedenle çok kısa bir beklenti yazacağım. BIST'i teknik kriterlerine göre takip edeceğiz. Bu seviyeleri zaten beklenti yazılarımdan ve Destek-Direnç Tablosundaki teknik seviyelerden biliyorsunuz. BIST bulun... Devamı »

  • 22.07.2014
    08:52

    BIST 82.000 üzerinde kaldığı takdirde, 84.400 ve sonrasında 31 Mayıs 2014 gap boşluğu olan 85.990 civarı seviyelerin görülmesini bekleyelim. Bekleyelim ama, bunu yaparken de, bulunduğumuz teknik zeviyelerin aşırı alım seviyeleri olduğunu unutmayalım. Teknik olarak stochasticler gibi bir çok görüntü ... Devamı »