Ağustos Çok Kritik Bir Ay Olacak!

31.07.2014 08:59
  •  A 

       Jackson Hole Toplantısı
       12 FED şubesinden birisi olan Cansas City FED 1970'li yıllardan beri Cansas City'de bir sempozyum toplayarak FED başkanlarının, önemli merkez bankalarının başkanlarının, kanaat önderlerinin, bankacıların ve devlet adamlarının gündem konularındaki fikirlerini akademik bir tartışmaya zemin oluşturacak şekilde tartışmalara açıyor. Paul Walker'in başkan olduğu yıl, P.Walker ''madem bizi her yıl zorunlu topluyorsunuz, hiç olmazsa yeri keyifli olsun, güzel güzel balık tutabileceğimiz bir yerde olsun diyerek toplantının Wyoming Eyaleti'nin Jackson Hole kasabasına taşınmasına ön ayak olmuş. Her yıl burada toplanarak güzel bir doğa eşliğinde balık tutup, toplantılar düzenliyorlar. Tabii yeni  başkan Yellen de balık tutmayı seviyor mu bilemem:)

        Son toplantısında aylık tahvil alımını 10 Myr Dolar daha azaltarak, 25 Myr Dolar'a indiren FED'in Ağustos ayında toplantısı olmayacak. Bunun yerine gözler, 21 Ağustos tarihindeki Jackson H. toplantısında ve özellikle de Yellen'in bu toplantıdaki konuşmasında olacak. Acaba Yellen faiz artışı ile ilgili ne diyecek, bir takvim verecek mi diye cevap aranacak. Piyasayı alıştıra alıştıra faiz artışı gelecek. Bu kaçınılmaz. ABD ikinci çeyrek büyüme verisinde tahminlerin de üstünde % 4 bir büyüme var. Devamlı söylüyorum, ABD'de işler iyi gidiyor. devamında faiz artışının geleceğini artık herkes bilsin diyorum. Ben 2015 ikinci yarısı diye düşünürken, 2015 ikinci çeyrek içinde de faiz artışı başlayabilir. Bu nedenle Jackson H. önemli olacaktır.

         Tabii öncesinde yarın açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi de önemli olacaktır. Ekstra iyi veriler kur artışlarına ve BIST'in realizesine neden olabilir.

       Cumhurbaşkanlığı Seçimi
       11 Ağustos tarihinde ilk kez halk oyuyla seçilecek olan yeni cumhurbaşkanımız belli olacak. Kim seçilecek, başbakan Erdoğan seçilemezse ne olacak, seçilirse ne olacak, AKP'nin yeni yönetim kadroları ve genel başkanı kim olacak, dolayısı ile yeni başbakan kim olacak bu çok önemli bilinmezler olarak karşımızda duruyor.  

       Jeopolitik Riskler
       Irak'ta ortaya çıkan ISİD riski, Kerkük, Musul sıkıntısı, İsrail-Gazze krizi halen sürüyor. Ağustos ayı için bu belirsizliklerin gelişimi de önemli olacaktır. 

       BIST'in hedef teknikleri olarak ilk hedef verdiğimiz 84.400 seviyesini gördük sayılır. Şimdi 85.990 gap boşluğunun kapanıp-kapanmayacağı önemli olacak. Açıkçası ben yukarıdaki belirsizlikler nedeniyle 85.990 seviyelerinin önemli bir düzeltme seviyesi olacağı görüşümü halen koruyorum. Bu seviye civarında bir realizasyon yaşanması sağlıklı bir düzeltme hareketi olur. Bu günlerde pozisyonların hedefleri görüldüğünde kar realizeleri yapıp, bir süre endeksin yönünün netleşmesini izlemek doğru olur, yok ama hisse bazlı hareketler bekliyorum diyerek yine de satılanların yerine yeni bir hisse seçilecekse, nakit olarak % 50 varlık koruyarak yeni alım kararlarını vermenin daha güvenli olacağını düşünüyorum. 

         Kısacası yarın zor ve dinamik bir Ağustos ayına gireceğimiz görüşündeyim. Olası realizelerde BIST desteklerini ve alt risklerini Destek-Direnç Tablomuzdaki teknik verilerden görebilirsiniz. Hepimize kolay gelsin.
 

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 25.07.2014
    08:51

    Pazar günü son iftar açılacak ve bir ramazanı daha bitirmiş olacağız. Şimdiden tüm Müslümanların mübarek Ramazan Bayramını, tüm vatandaşlarımızın da bayram tatilini kutlarım. Bayramda tatile gidecekler, lütfen hiç bir şey kaçmıyor. Gidecek olduğunuz yer orada duruyor. Sizleri sevenlerin olduğunu, eş... Devamı »

  • 24.07.2014
    08:50

    Bayram tatilini sayarsak, önümüzdeki hafta ilk üç gün tatil olacak. Bu nedenle beş günlük bayram belirsizliğinden çekinenler için Çarşamba günü yani dün, son satış günü idi. Bu nedenle dün bayram belirsizliğinden çekinenlerin satışları gelmiş olabilir. Bugün ise bu risk bitmiş durumda. Bu nedenle gü... Devamı »

  • 23.07.2014
    09:10

    Endeks için yorumlarımı çok net olarak son bir haftalık yazılarımdan biliyorsunuz. Bu nedenle çok kısa bir beklenti yazacağım. BIST'i teknik kriterlerine göre takip edeceğiz. Bu seviyeleri zaten beklenti yazılarımdan ve Destek-Direnç Tablosundaki teknik seviyelerden biliyorsunuz. BIST bulun... Devamı »

  • 22.07.2014
    08:52

    BIST 82.000 üzerinde kaldığı takdirde, 84.400 ve sonrasında 31 Mayıs 2014 gap boşluğu olan 85.990 civarı seviyelerin görülmesini bekleyelim. Bekleyelim ama, bunu yaparken de, bulunduğumuz teknik zeviyelerin aşırı alım seviyeleri olduğunu unutmayalım. Teknik olarak stochasticler gibi bir çok görüntü ... Devamı »

  • 18.07.2014
    08:52

    İki gün evvel hem BIST, hem de gelişmiş dünya borsalarında teknikler önemli dirençlere geldiğimizin sinyallerini verdiği için, % 50 nakit kalmanın risklerden korunmak için önemli olacağı uyarısı yapmışken, bir anda kriz yumağının içine girdik.! Kısaca gelişmelere değinelim. * TCMB PPK polit... Devamı »