Zincirleme Krizler Yaşanıyor!

18.07.2014 08:52
  •  A 

        İki gün evvel hem BIST, hem de gelişmiş dünya borsalarında teknikler önemli dirençlere geldiğimizin sinyallerini verdiği için, % 50 nakit kalmanın risklerden korunmak için önemli olacağı uyarısı yapmışken, bir anda kriz yumağının içine girdik.! Kısaca gelişmelere değinelim.

     *  TCMB PPK politika faizlerinde 50 baz puan indirim yaptı. Ama gerektiğinde yeniden yükseltebileceklerinin sinyalini vererek de, bundan sonra aynı şekilde indirim olmayabileceğine dikkat çekti. 50 baz puanı geçmeyen faiz indirimi önceden satın alındığı için, faiz kararı sonrası realizasyon yaşadık. Bu durumu beklediğimi önceki beklenti yazımda yazmıştım. Beklentim yönünde bir realizasyon yaşandı.

     *  ABD'den ilk gelen bilançolar beklentilerin altında kaldı. Sonradan açıklananlar işi kurtarsa da, bilanço beklentilerinde kafaların karışmasına neden oldu. 

     *  ABD, Ukrayna-Kırım krizinin de etkisi ile, Rusya'ya yaptırımlar  yapılması hazırlığında olduğunu bildirdi. Karşılıklı şirketlerin devletleştirilmesi, finansman akışının engellenmesi gibi müeyyideler bile konuşuluyor. Bu risk benzer krizlerde olduğu gibi, yine Türkiye'ye hızlı para girişlerine neden olabilir. Yani olumsuz bir gelişmenin yansıması bizim için olumlu olabilir.

     *   İçindeki 280 yolcusu ile Rusya-Ukrayna sınırında bir Malezya uçağı düşürüldü. Daha doğrusu havada patlatıldı. İki ülkeden de karşılıklı suçlamalar var. Kim yaptı konusu başka ama, 280 can pisi pisine hayatlarını kaybetmiş oldu. 

     *   İsrail Gazze'ye kara harakatı başlattı. Bölgeyi karadan ve denizden bombalamaya başladı. 

         Görüyorsunuz işte, tam her şey iyiye gidiyor derken, bir anda bir kriz değil, hatta krizler yumağı bile ortaya çıkabiliyor. Bizim piyasalarımızı etkileyecek olanlar 18:00 sonrası ortaya çıkınca, BIST bu risklerin satışlarını yapamadı. Ama dış borsalarda bu yöndeki satışların yaşandığını gördük. Bugün muhtemelen BIST'de de satışlarla güne başlayacağız görüşündeyim. Ancak saydığım risklerin hepsi kısa süre içinde çözülebilir ve olumsuz tepkisi sınırlı kalabilir. Bu nedenle kararlarımızı yine tekniklere bakarak almaya çalışmak doğru olacaktır. Ancak ekstra düşüşler yaşanırsa, bazı hisselerde yeni alım fırsatları doğacağı kanaatindeyim. Dikkat ederseniz bir kaç gündür hisse bazlı ciddi ayrışmalar ve hareketlenmeler vardı. Dün akşam bir anda ortaya çıkan bu riskler yumağının tepkisi ile düşüşle başlayacak bazı hisselerin hızlı toparlandıklarına şahit olabiliriz. Destek-Direnç Tablomuzda dikkat çekilenler ve açık olan öngörülere bakarak potansiyel hisseleri görebilirsiniz. Tekniklerini uygun gördükçe seans içinde yeni öngörü paylaşmayı sürdüreceğim. 

         BIST Ne Yapar?
         BIST için 16/07 tarihli ''TCMB BIST'e Yön Verecek!'' yazımdaki bir paragrafı aynen tekrarlıyorum. Ne olacak sorusuna teknik cevabı göreceksiniz.

         İkili Tepe Riskine Dikkat! 
         Bu ortamda 81.915 çok önemli bir seviye olacaktır. Eğer geçilirse düne ait beklenti yazımda ve Destek-Direnç tablolarımızda olası üst hedefleri zaten biliyorsunuz. Ancak eğer 81.915 geçilemez ve endeks bir düzeltme yaşarsa, bu takdirde teknik olarak ''İkili Tepe'' denen bir düşüş formasyonu riski ortaya çıkmaya başlar! İkili Tepenin teknik şartı destek seviyesi olarak görülen yerin aşağı kırılmasıdır. Bana göre ikili tepe başladı demek için kırılması gereken teknik destek seviyesi 78.500 civarında bulunuyor görüşündeyim. Yani endeks 81.915'i geçemez, 80.000 seviyesinin altına iner ama 78.500 seviyesini aşağıya kırmazsa, düzeltme kısmi yaşanıp, sonra yeniden yükseliş denemesi yapmak için dar bir aralıkta durmaya devam edebilir. Ama bu destek seviyesi kırılır ve ikili tepe başlarsa, bu takdirde yaşanacak düzeltmede 74.500 ve 72.400 seviyelerine kadar bile düşme riski yaşayabiliriz.

         Ben bu krizin çok sürmeden çözülmesi ve yeniden pozitif yöne dönülmesini bekliyorum. Ama maalesef güne bir anda ortaya çıkan risklerin etkisi ile ve hafta sonu riski de buna dahil olacağı için, satışlarla başlanacaktır diye düşünüyorum. Umarım bu etkiden çok kısa sürede kurtuluruz. Ani ortaya çıkan krizlerin etkisi ile yükselen altın fiyatlarının da satım imkanı yaratacağını belirtmeliyim.

         Kısacası çok fazla korkmamak, ekstra düşüşleri alım fırsatı olarak görmek lazım öngörümle hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.  
   

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 17.07.2014
    08:59

    Güncel konuları öncesinden işlediğimiz için bugün beklenti yazım olmayacaktır. Dünkü beklenti yazımın içeriği bugün için de geçerlidir. 14:00'de açıklanacak TCMB PPK faiz kararı BIST için en önemli yakın belirleyicilerden birisi olacaktır. Tekniklere bakarak kararlarımızı almaya devam edeceğiz. ... Devamı »

  • 16.07.2014
    08:31

    Yellen Aynı Şeyleri Söyledi. Dün sunum yapan FED başkanı Yellen, düşük faizlere uzun süre devam mesajını yeniledi. Bilinenin tekrarı sahnelenmeye devam ediyor. Yellen'den sonra da, bir başka FED başkanı Yellen'in sunumu soğumadan, Faiz artışı öne çekilmelidir uyarılarını yaptı. Anlaşılan o k... Devamı »

  • 15.07.2014
    09:23

    Sanırım hepiniz BIST'in algı değişimlerini ilgiyle izliyorsunuzdur! Aynı şartlar duruma göre bir pozitif algıya, bir negatif algıya temel oluşturuyor. Artık bunları çok kere yazıp-çizdiğimiz ve konuştuğumuz için, tekrarlamak istemiyorum. Ben hemen kısaca tekniklerden bahsedeyim. BIST yine... Devamı »

  • 14.07.2014
    08:35

    Bu haftanın piyasalar için iki önemli konusu bunlar. ABD'de bilançolar haftası bugün Citi grup ile başlayacak. Yarın teknoloji ve banka ağırlıklı sürecek. Beklentiler bilançoların iyi gelmesi yönünde. Peki bu iyi mi acaba? Çünkü bilançolar iyi gelirse, ABD için veriler iyileşme yönünde dev... Devamı »

  • 11.07.2014
    08:41

    Biliyorsunuz BIST için 80.000 - 80.500 civarındaki dirençlerin güçlü olduğu konusunda bir süredir uyarı yapıyorum. BIST yine bu seviyelere yaklaşıp geçemeyince, bu sefer de, Portekiz bankasının yarattığı kriz ile piyasalar realize yaşadı. Bahane bir şekilde çıkacaktı. Çünkü özellikle DOW ve Avrupa b... Devamı »