Rehavete Kapılmayıp, Temkinli Duruşa Devam!

22.07.2014 08:52
  •  A 

       BIST 82.000 üzerinde kaldığı takdirde, 84.400 ve sonrasında 31 Mayıs 2014 gap boşluğu olan 85.990 civarı seviyelerin görülmesini bekleyelim. Bekleyelim ama, bunu yaparken de, bulunduğumuz teknik zeviyelerin aşırı alım seviyeleri olduğunu unutmayalım. Teknik olarak stochasticler gibi bir çok görüntü riskli bölgede bulunuyor. BIST 81.915 seviyesinin altına inerse, bu takdirde ciddi bir düzeltme riskinin olduğunu da kimse göz ardı etmesin. 

       Peki o zaman hem risk, hem de yukarı potansiyel varsa ne yapacağız? Bunu özellikle belirttiğimi biliyorsunuz, % 50 nakit pozisyonu koruyarak hisse alım kararları vermek doğru olabilir. Dikkat ederseniz, genelde yaz aylarında sakin ve düşük endeksler görürken, bu sene daha dinamik ve yüksek bir endeks haraketi yaşıyoruz. Jeopolitik avantajların (bölgsel risklerden kaçan para için güvenli liman durumundayız) ve uluslar arası likidite bolluğunun etkisi bunun ilk nedenleri denebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminin beklentileri nedeniyle de alım yönünde bir baskı yaşandığını düşünüyorum. 

        Kısacası 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçimine kadar çok fazla bir düzeltme olmayabilir. Ama seçim sonucundan sonra 81.915 seviyesinin altına inersek, bu takdirde önemli bir düzeltme sürecine girebileceğimizden çekindiğimi bilmenizi isterim. 81.915 seviyesini aşağı kırmadan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ya da hemen sonrası 85.000'li endeks seviyeleri görülürse de, şahsen realize yapıp, nakit bir şekilde izleyici olmak ekstra risk taşımamızı engelleyecektir öngörüsündeyim. Olası BIST teknikleri ile ilgili görüşlerimi 16/07/2014 tarihli ''TCMB BIST'e Yön Verecek!'' başlıklı yazımda daha detaylı bulabilirsiniz.

        Bu süreç esnasında hisse bazlı hareketler sürecektir. Bankalar ve diğer hisse bazlı gördüğüm teknikleri Destek-Direnç Tablosunda sizlerle paylaşıyorum. Bu tabloyu sık kontrol etmenizde fayda var. ABD Başkan yardımcısı J.Biden'in Gazze ile ilgili Mısır'da bulunması bir ateşkes ihtimalini ortaya çıkarmış durumda. Böyle bir gelişme BIST için yükseliş yaşatır mı derseniz, olabilir. Ben de yükseliş yönünde düşünüyorum.  Ama BIST'in zaten Gazze'den çok da fazla olumsuz etkilenmediğini de unutmayınız. Bu yüzden borsa dışı gelişmeleri değil de, teknik seviyeleri kriter yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum.  
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 18.07.2014
    08:52

    İki gün evvel hem BIST, hem de gelişmiş dünya borsalarında teknikler önemli dirençlere geldiğimizin sinyallerini verdiği için, % 50 nakit kalmanın risklerden korunmak için önemli olacağı uyarısı yapmışken, bir anda kriz yumağının içine girdik.! Kısaca gelişmelere değinelim. * TCMB PPK polit... Devamı »

  • 17.07.2014
    08:59

    Güncel konuları öncesinden işlediğimiz için bugün beklenti yazım olmayacaktır. Dünkü beklenti yazımın içeriği bugün için de geçerlidir. 14:00'de açıklanacak TCMB PPK faiz kararı BIST için en önemli yakın belirleyicilerden birisi olacaktır. Tekniklere bakarak kararlarımızı almaya devam edeceğiz. ... Devamı »

  • 16.07.2014
    08:31

    Yellen Aynı Şeyleri Söyledi. Dün sunum yapan FED başkanı Yellen, düşük faizlere uzun süre devam mesajını yeniledi. Bilinenin tekrarı sahnelenmeye devam ediyor. Yellen'den sonra da, bir başka FED başkanı Yellen'in sunumu soğumadan, Faiz artışı öne çekilmelidir uyarılarını yaptı. Anlaşılan o k... Devamı »

  • 15.07.2014
    09:23

    Sanırım hepiniz BIST'in algı değişimlerini ilgiyle izliyorsunuzdur! Aynı şartlar duruma göre bir pozitif algıya, bir negatif algıya temel oluşturuyor. Artık bunları çok kere yazıp-çizdiğimiz ve konuştuğumuz için, tekrarlamak istemiyorum. Ben hemen kısaca tekniklerden bahsedeyim. BIST yine... Devamı »

  • 14.07.2014
    08:35

    Bu haftanın piyasalar için iki önemli konusu bunlar. ABD'de bilançolar haftası bugün Citi grup ile başlayacak. Yarın teknoloji ve banka ağırlıklı sürecek. Beklentiler bilançoların iyi gelmesi yönünde. Peki bu iyi mi acaba? Çünkü bilançolar iyi gelirse, ABD için veriler iyileşme yönünde dev... Devamı »