Nakit Disiplini Çok Önemli!

23.07.2014 09:10
  •  A 

      Endeks için yorumlarımı çok net olarak son bir haftalık yazılarımdan biliyorsunuz. Bu nedenle çok kısa bir beklenti yazacağım.

      BIST'i teknik kriterlerine göre takip edeceğiz. Bu seviyeleri zaten beklenti yazılarımdan ve Destek-Direnç Tablosundaki teknik seviyelerden biliyorsunuz. BIST bulunduğu seviyelerdeki görüntüsü olarak aşırı alım (Yani realize riskinin yakın olduğu seviyeler) görüntüsü veriyor. Ancak bu teknik görüntülere rağmen yükselişler belirttiğim seviyelere doğru yine de olabilir. Fakat tamamen likiditenin etkisi ile yaşadığımız bu iyimserlik esnasında, aslında önemli olan bir çok dış etkeni dikkate almadığımız gözüküyor. Bir süredir belirttiğim çok önemli dış risklere sahip olduğumuzu unutmayarak, en az % 50 nakit disiplini ile yatırım kararları vermenin doğru olacağı görüşümü koruduğum gibi, tekrarlamak istiyorum. Belki bu nedenle az kazanmayı kabullenerek, çok kaybetme riskinden korunmanın doğru olacağını düşünüyorum. 

       Şu anda olumlu yansıyan aynı şartların gerektiğinde bir anda olumsuz algı yaratmak için de kullanılabildiğini gördünüz. Tedbiri elden bırakmayınız. Fakat bu esnada hisse bazlı bir çok hareketin daha olduğunu görebiliriz. Bu fırsatları % 50 - % 50 değerlendirmeye çalışmak, eğer bu pozisyon aşılacaksa, hızlı kar realizelerini hedefleyerek bunu yapmak yerinde olur. Eğer endeks 85.000'li seviyelere gelirse(bunu kısa vade için yazıyorum) bu yükselişi realize fırsatı olarak kullanmak doğru olabilir. Düzeltmesiz yaşanan bu yükselişin risklerinin arttığı görüşündeyim.

       Ancak tekrar ediyorum! Bu yorumumdan endeks için olumsuz bir sonuç çıkartmayınız. Sadece düşüş riskine dikkat çekmiyorum. Endeksin 81.915 üzerinde kalması halinde 84.400 ve 85.990 seviyelerine de gidebileceğini yazıyorum. Ancak teknik görüntüler nedeniyle, önemli direnç grafiklerini gördüğüm için bu uyarıları yapıyorum. Lütfen zor emeklerle sahip olduğunuz yatırımlarınızı gereğinden fazla riske atmayınız derim. Tabii her zamanki gibi karar sizin.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 22.07.2014
    08:52

    BIST 82.000 üzerinde kaldığı takdirde, 84.400 ve sonrasında 31 Mayıs 2014 gap boşluğu olan 85.990 civarı seviyelerin görülmesini bekleyelim. Bekleyelim ama, bunu yaparken de, bulunduğumuz teknik zeviyelerin aşırı alım seviyeleri olduğunu unutmayalım. Teknik olarak stochasticler gibi bir çok görüntü ... Devamı »

  • 18.07.2014
    08:52

    İki gün evvel hem BIST, hem de gelişmiş dünya borsalarında teknikler önemli dirençlere geldiğimizin sinyallerini verdiği için, % 50 nakit kalmanın risklerden korunmak için önemli olacağı uyarısı yapmışken, bir anda kriz yumağının içine girdik.! Kısaca gelişmelere değinelim. * TCMB PPK polit... Devamı »

  • 17.07.2014
    08:59

    Güncel konuları öncesinden işlediğimiz için bugün beklenti yazım olmayacaktır. Dünkü beklenti yazımın içeriği bugün için de geçerlidir. 14:00'de açıklanacak TCMB PPK faiz kararı BIST için en önemli yakın belirleyicilerden birisi olacaktır. Tekniklere bakarak kararlarımızı almaya devam edeceğiz. ... Devamı »

  • 16.07.2014
    08:31

    Yellen Aynı Şeyleri Söyledi. Dün sunum yapan FED başkanı Yellen, düşük faizlere uzun süre devam mesajını yeniledi. Bilinenin tekrarı sahnelenmeye devam ediyor. Yellen'den sonra da, bir başka FED başkanı Yellen'in sunumu soğumadan, Faiz artışı öne çekilmelidir uyarılarını yaptı. Anlaşılan o k... Devamı »

  • 15.07.2014
    09:23

    Sanırım hepiniz BIST'in algı değişimlerini ilgiyle izliyorsunuzdur! Aynı şartlar duruma göre bir pozitif algıya, bir negatif algıya temel oluşturuyor. Artık bunları çok kere yazıp-çizdiğimiz ve konuştuğumuz için, tekrarlamak istemiyorum. Ben hemen kısaca tekniklerden bahsedeyim. BIST yine... Devamı »