Endeks Değil, Hisse Bazlı Düşünme Günlerindeyiz!

21.02.2014 08:56
  •  A 

     12 Aylık bilanço dönemi bir çok hissenin bağımsız fiyat hareketlerine sahne olabileceği dönemdir. Dokuz aylık bilançolarda gizlenmiş rakamlar, bağımsız denetici kontrolüne giren yıl sonu bilançolarında karşınıza ciddi kâr açıklamaları olarak gelebilirler. Aynı zamanda bilançoların sonrasında, genel kurul haberleri, hemen sonrasında da, temettü ve sermaye artışı haberleri ve beklentileri hisse bazlı hareketlerin yaşanmasına imkan verir.

       Kur - faiz artışları ve seçim riskleri nedeniyle yabancıların yoğun olduğu banka hisselerinde satış baskıları yaşandığı için banka hisselerinin çok etkilediği BIST baskı altında kalıyor. Bu nedenle de gördüğünüz gibi dirençlerini geçmekte zorlanıyor. Ancak bu ortama rağmen yukarıda dikkat çektiğim beklentiler yüzünden oldukça yüksek oranlı hisse hareketleri görmeyi  yine de bekliyorum. Bu yüzden BIST olarak takılmayın, hisse bazlı düşünün diyorum!

      Vergi Dairesine sunulan bilançolarına bakınca, Alcar, Anacm, Alctl, Brısa, Cımsa, Froto, Golts, Goody, Halkb, Egeen, Klmsn, Otkar, Sngyo, Soda gibi hisseler bildirdikleri karlar nedeniyle hareketli olabilirler diye ilk gözüme çarpanlar. Ancak, vergi dairesine sunulan tablolar esas rakamları ifade etmiyor. Daha sonra SPK'ye uygun bilançolar ilan edilecek. İşte o zaman vergi dairesine gönderilmiş olan rakamlar ciddi değişikliklere uğrayabiliyor. Vergi dairesine bildirilen rakamlardan çok daha düşüklerini SPK'ya uygun bilanço rakamı olarak bildiren hisselerde düşüşler de olabiliyor.

      Her neyse, sözün özü; yıl sonu bilanço döneminde yüksek kar, temettü ve sermaye artış beklentileri piyasalara hakim olacağı için, BIST o mu oldu, bu mu oldu diye değil de, hisse bazlı düşünmek, en azından bu dönem için bana daha doğru geliyor.

      Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim. 
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 20.02.2014
    09:13

    Eskiden dünya hepimiz için çok büyüktü. Bir ülkeden diğerine gitmek, iki ülke arasındaki mesafeye göre çok meşakatli olabilir ve gözümüzde çok büyütülürdü. Diğer ülkelerde yaşananlardan ve gelişmelerden bazen haftalar sonra heberimiz olurdu. Peki günümüzde dünyada ülkeler arasındaki mesafeler mi kıs... Devamı »

  • 19.02.2014
    09:04

    BIST için dirençler yine çalıştı. Maalesef Destek-Direnç Tablomuzdan da takip edebileceğiniz yakın dirençleri geçemeyen BIST'te realizeler yaşandı. Moody's gibi ratingçilerin yükselen faizler nedeniyle büyümenin yavaşlayacağı, kobi ve konut kredilerinde takibe düşen kredilerin artacağı uyarıları da ... Devamı »

  • 18.02.2014
    08:52

    Özellikle 6 ve 12 aylık bağımsız deneticiden geçmiş bilançolarda vergi dairesine bildirilen rakamlarla SPK'ya uygun olarak sonradan açıklanan rakamlar arasında çok ciddi farklar oluşabiliyor. Vergi dairesine bildirilen ilk kar ya da zarar, SPK'ya uygun olarak açıklanan sonraki tablolarda ciddi oranl... Devamı »

  • 13.02.2014
    08:51

    BIST dün son beklenti yazılarımda da belirttiğim ilk teknik yakın direnci olan 65.000 seviyesine takılmış oldu. Dış borsalarda da bir realize beklentisi var. Muhtemelen bugün gelişmiş ülke borsalarında güne aşağı yönlü düzeltmelerle başlarız diye düşünüyorum. Bu düzeltmelerin etkisinin BIST'de de ya... Devamı »

  • 12.02.2014
    08:43

    Dikkat ederseniz son bir kaç günün dünya finans piyasalarındaki gündem sorularından birisi bu? Sadece bizde değil, tüm dünya genelinde nasıl da algı yönetimi yapılıyor görüyorsunuz değil mi? Bir kaç gün öncesine kadar dış finans çevreleri de dahil, Türkiye'nin beklentileri aşağı çekilirken, bir anda... Devamı »