Domino Etkisi Yaşıyoruz!

20.02.2014 09:13
  •  A 

    Eskiden dünya hepimiz için çok büyüktü. Bir ülkeden diğerine gitmek, iki ülke arasındaki mesafeye göre çok meşakatli olabilir ve gözümüzde çok büyütülürdü. Diğer ülkelerde yaşananlardan ve gelişmelerden bazen haftalar sonra heberimiz olurdu. Peki günümüzde dünyada ülkeler arasındaki mesafeler mi kısaldı? Fiziki mesafelerde tabiiki bir değişiklik olmadı. Ama haberlerin, gelişmelerin, iletişimin mesafeye bağlı uzaklığı ortadan kalktı. Saniyelerle dünyanın en uzak köşesindeki  olan bitenler en uzaktaki ülkelere ulaşır oldu. Özellikle sermaye piyasaları bu gelişmelerden en çok etkilenen alan olmuş durumda.

    Yaşanan hükümet karşıtı olayların 25 kişinin ölümü ile sonuçlandığı Ukrayna Rusya'yı, Rusya Türkiye'yi tedirgin etti. Ukrayna gibi, Tayland'da da görülen siyasi gerilimler tüm gelişmekte olan ülkelerin sermaye piyasalarını tetikledi. Ülke para değerlerinde ve borsalarında sert düşüşler yaşandı. Gelişmekte olan ülkelere karşı olan risk iştahında algı azalması oluştu. Ancak dün gece Ukrayna'da devlet başkanı ile muhalefet liderleri arasında ateşkes sağlandı. 

     Kaanatim, BIST de bu gelişmelerden etkilenerek düştü. Bu nedenle gözler yaşanan bu gerilimlerin gelişiminde olacaktır. Dün gece yaşanan ateşkes kalıcı olursa tedirginlik yatışabilir. Ancak FED tutanaklarında faiz artışlarının da konuşulmaya başlanmış olması, gelişen ülkeler için kabusların çabuk bitmeyeceğini gösteriyor. Şahsen FED'in tahvil alımını sıfırlamadan faiz artışı sürecine başlamasını beklemiyorum.

     Dış gelişmelere bağlı piyasa hareketleri yaşayacağız. Ukrayna'da sağlanan ateşkes nedeniyle güne düşüşle başlayıp, yükseliş tepkisi ile karşılaşabiliriz. Ama 30 Mart seçimleri bizim için, FED'in tahvil alımını azaltmaya devam etmesi ve faiz artışını gündeme alması tüm gelişen ülkeler için risklerin sürmesine neden olacaktır. Bu yüzden öngörülerimizde de keskin görüşleri savunmak çok kolay olmayacaktır.

      Böyle zamanlarda teknik analiz değerlerinden destek alabiliriz. Destek-Direnç Tablosu'ndaki teknik seviyelerin yakından takip edilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.
 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 19.02.2014
    09:04

    BIST için dirençler yine çalıştı. Maalesef Destek-Direnç Tablomuzdan da takip edebileceğiniz yakın dirençleri geçemeyen BIST'te realizeler yaşandı. Moody's gibi ratingçilerin yükselen faizler nedeniyle büyümenin yavaşlayacağı, kobi ve konut kredilerinde takibe düşen kredilerin artacağı uyarıları da ... Devamı »

  • 18.02.2014
    08:52

    Özellikle 6 ve 12 aylık bağımsız deneticiden geçmiş bilançolarda vergi dairesine bildirilen rakamlarla SPK'ya uygun olarak sonradan açıklanan rakamlar arasında çok ciddi farklar oluşabiliyor. Vergi dairesine bildirilen ilk kar ya da zarar, SPK'ya uygun olarak açıklanan sonraki tablolarda ciddi oranl... Devamı »

  • 13.02.2014
    08:51

    BIST dün son beklenti yazılarımda da belirttiğim ilk teknik yakın direnci olan 65.000 seviyesine takılmış oldu. Dış borsalarda da bir realize beklentisi var. Muhtemelen bugün gelişmiş ülke borsalarında güne aşağı yönlü düzeltmelerle başlarız diye düşünüyorum. Bu düzeltmelerin etkisinin BIST'de de ya... Devamı »

  • 12.02.2014
    08:43

    Dikkat ederseniz son bir kaç günün dünya finans piyasalarındaki gündem sorularından birisi bu? Sadece bizde değil, tüm dünya genelinde nasıl da algı yönetimi yapılıyor görüyorsunuz değil mi? Bir kaç gün öncesine kadar dış finans çevreleri de dahil, Türkiye'nin beklentileri aşağı çekilirken, bir anda... Devamı »

  • 10.02.2014
    08:41

    S&P Görünümü Eskiye Çevirdi. S&P Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdi. Zaten S&P'nin bize karşı notlarında cimri olduğunu biliyoruz. Yatırım yapılabilir ülke notu vermeyen tek ratingçi olduğunu unutmayalım. Bu karar BIST için çok sorun yaratır mı? Bence şimdilik hayır. Nihayetinde bu karar ... Devamı »