Çin Mi Daha Ucuz, Türkiye Mi?

12.02.2014 08:43
  •  A 

      Dikkat ederseniz son bir kaç günün dünya finans piyasalarındaki gündem sorularından birisi bu? Sadece bizde değil, tüm dünya genelinde nasıl da algı yönetimi yapılıyor görüyorsunuz değil mi? Bir kaç gün öncesine kadar dış finans çevreleri de dahil, Türkiye'nin beklentileri aşağı çekilirken, bir anda ucuz ülke borsası radarına girdik.

      Aslında  zaten ucuz ülke borsası grubundaydık. Bir süredir, özellikle de 17 Aralık operasyonları sonrasında bu konuya zaman zaman dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Şimdi hiç üşenmeyin, 31/01/2014 tarihli ''BIST İkili Dip Yapar Mı?'' başlıklı yazımı yeniden okuyunuz. Okuyunuz ki, özellikle yabancıların gözünde bu sorunun gündeme gelmesinin nedenini kısmen izah etmeye çalıştığım değerlendirmemi bir kez daha görünüz. 

      Çin'in rakam ve verilerine tam hakim değilim. O yüzden Çin'i bilmem ama, BIST bana göre gerçekten ucuz. Bunu da devamlı tekrarlıyorum. Ancak borsalardaki fiyatlar görecelidir. Ülkelerin, sektörlerin, şirketlerin beklentilerine göre şekillenir. Ülkelerin ve dolayısıyla borsaların en belirsizlik yaratan beklentisi siyasi gelişmeler ve seçimlerdir. Seçimler neticesinde ülkelerin siyasi yöneticileri değişirse, ülke politikasında da bir çok değişiklik olabilir. Hele ki, uzun dönem tek başına iktidar olmuş bir partinin hakim olduğu bizim gibi bir ülkede, seçim iktidar değişimine yol açarsa, bir süre dengelerin yeniden oturması ve neler olacağı beklenebilir. İşte bu nedenle Ucuz olduğunu düşündüğüm BIST için, önümüzdeki seçimlerin çok önemli olduğu görüşündeyim!

      Yerel seçim sonuçları, devamında gelecek olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçim için iktidar riski ortaya çıkartmazsa, BIST kesinlikle ucuz diyebilirim. Sonuçların siyasi bir risk çıkartmadığı görülünce, BIST için ciddi yükseliş süreci yeniden başlarken, faiz ve dövizde de düşüş günlerine yeniden döneriz. Böyle bir ihtimal halinde Dolar kurunun 2,05 ve hatta daha altını görmesini de beklerim. Ancak 1,92 düzeylerinin altına inmesini cari açık açısından çok doğru bulmam. Bunun olacağını da düşünmem.

      Ama yerel seçim sonuçlarından sonraki seçimler için önemli belirsizlikler ve riskler ortaya çıkarsa, bu takdirde yabancılar bu belirsizliği çok beğenmeyecekleri için, mevcut ucuz seviyelerden çok daha ucuz BIST seviyeleri görmemiz mümkün olur. Tabii aynı zamanda faiz ve döviz karşılıklarında da yükselişler yaşarız. Bu nedenle BIST için ucuz desem de, siyasi gelişmelere göre göreceli olan fiyatlar nedeniyle Mart sonundaki yerel seçim sonuçlarını görmemiz gerekir diye düşünüyorum. 

      FED'in Yeni Başkanı Yellen Konuştu!
      Görevi tamamen almış olan Yellen, Bernanke'nin politikalarının devam edeceğini, tahvil alımını azaltımını sürdüreceklerini ifade etti. İşsizliğin % 6,5'un altına inmesi ile faiz artışı döneminin otomatikman başlamayacağını, daha kalıcı bir düzelmenin görülmesi halinde faiz sürecine geçileceğini ifade etti. Yellen'den gelen bu açıklamalar sonrası dünya borsalarında yükselişler sürüyor. 

     Dün ABD borç tavanı konusunda da uzlaşma sağlandı. ABD ve FED için yaşanan bu gelişmeler, aslında gelişmekte olan ülkeler için ilk bakışta olumlu görülmeyebilir. Bu ülkelerden sermaye çıkışlarının sürmesi beklenebilir.

     BIST 65.000 Direncini  Zorlayabilir!
     Evet yurt dışı borsalarda yaşanan yükselişler nedeniyle, BIST de yükselişe katılmak isteyebilir. Ama bu isteğinin ilk dirençlerinin 07/02/2014 tarihli ''BIST İçin Yakın Dirençlerdeyiz!'' yazımda belirttiğim 65.000 - 65.326 seviyelerinde olduğunu unutmayalım. Dışarıda üç gündür yaşanan yükseliş tepkisinin de bir düzeltmesi gelebilir. Bu yaşanırsa, tam katılamadığımız yükselişin düzeltmesi nedeniyle satışlar görebiliriz. Kısacası yukarıda verdiğim bu dirençler önemli seviyelerdir. Eğer geçebilirsek, yine aynı başlıklı beklenti yazımda belirttiğim bir üst direnç olan 67.300 düzeyine yükselişin denendiğini görebiliriz. Ben yine de bu beklentiye kapılmak, için öncelikle 65.000 - 65.326 civarı direnç seviyelerinin geçildiğinin görülmesini beklemek gerekir derim!

      Yıl sonu bilanço döneminde olduğumuz için, gelecek bilanço sürprizlerine göre bağımsız hisse hareketleri görmemiz mümkündür. Bilançoların hemen sonrasında da, temettü ve olası bedelsiz beklentileri ile hisse bazlı ayrışmalar yaşayabiliriz. 

 

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 10.02.2014
    08:41

    S&P Görünümü Eskiye Çevirdi. S&P Türkiye'nin görünümünü negatife çevirdi. Zaten S&P'nin bize karşı notlarında cimri olduğunu biliyoruz. Yatırım yapılabilir ülke notu vermeyen tek ratingçi olduğunu unutmayalım. Bu karar BIST için çok sorun yaratır mı? Bence şimdilik hayır. Nihayetinde bu karar ... Devamı »

  • 07.02.2014
    09:06

    ECB Faizde Ne Yaptı? Dün ECB faiz konusunu pas geçti. Ama Draghi Uzun bir süre daha düşük faizler sürecek diyerek, faizlerin düşük kalacağı sinyalini verdi. Ayrıca gerektiğinde harekete geçeriz diyerek, piyasaları yakından takip ettikleri ve her türlü desteği vermeye devam edecekleri güvenini ... Devamı »

  • 06.02.2014
    09:17

    Haftayı yurt dışı gelişmelere bakarak kapatacağız. Bugün ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz indirimi yapar mı, ya da yeniden piyasalara ucuz likidite sunar mı diye bakacağız. Eğer ECB faiz indirimi yapar ya da piyasalara ucuz likidite verirse, hatta bunların ikisini birden yaparsa, bu paritenin düşmesi... Devamı »

  • 04.02.2014
    09:18

    Bugün çok kısa yazacağım. Geçen Cuma yazdığım beklenti yazımın teknik ayrıntıları bugün için de geçerli. Dün ABD verileri oldukça kötü gelince, ABD borsalarında ciddi düşüşler yaşandı. Bu düşüşlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de yaşanması bekleniyormuş! Şimdi ben bu işi a... Devamı »

  • 03.02.2014
    08:51

    Piyasalarda yaşadığımız döviz ve faiz yükselişi, borsanın düşüşü ekonomik bir kriz nedeniyle yaşanmıyor, tamamen Kemal Derviş'in yaptığı tespit gibi güven eksikliğinden kaynaklanıyor. ''Siyasal güven eksikse MB'nın yapacağı sınırlıdır''. Evet Kemal Derviş yaşadığımız krizin tespitini böyle yapmış. T... Devamı »