Bugün ECB, Yarın Tarım Dışı İstihdam!

06.02.2014 09:17
  •  A 

     Haftayı yurt dışı gelişmelere bakarak kapatacağız. Bugün ECB(Avrupa Merkez Bankası) faiz indirimi yapar mı, ya da yeniden piyasalara ucuz likidite sunar mı diye bakacağız. Eğer ECB faiz indirimi yapar ya da piyasalara ucuz likidite verirse, hatta bunların ikisini birden yaparsa, bu paritenin düşmesine neden olur. Özellikle faiz düşmesi gibi bir karar, bizim gibi ülkerin biraz nefes almasına imkan verir.
 

     Tarım dışı istihdam.
     FED için önemli. Gelecek veriler FED'in tahvil azaltımı kararını aynı şekilde sürdürmesine ya da kısmı azaltmasına neden olabilir. FED kararlarının öyle ya da böyle tahvil alımını sıfırlamak yönünde süreceğini herkesin kabullenmesi gerekir. 

     BIST
     Arkadaşlar, her gün bir BIST yazısı ya da beklentisi olmaz. Beklentiler ve yazılar birbiri ile bağlantılıdır. Önceki ilettiğiniz beklenti gerçekleşirse, ya da yeni bir gelişme nedeniyle beklenti değişikliği olacaksa, farklı bir görüş yazılması beklenmelidir. Bu yüzden lütfen yazılarım arasındaki bağlantıları ve içeriğinde bir başka yazımın adını verdiğim takdirde, o yazımdaki beklentimin içeriğinin sürdüğü biliniz! 31 Ocak tarihli ''BIST İkili Dip Yapar Mı?'' başlıklı yazımın içeriği yönündeki düşüncemi koruyorum. Piyasa gelişimin de bu yazıya uygun gittiğini düşünüyorum. 

      Bu kapsamda BIST'in güne yükselişle başlamasını bekliyorum. Hisse bazlı daha ekstra hareketler görülebilir. Gelebilecek bilançolar bu hareketleri izah edecektir. 


    Aydın Eroğlu

     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter;borsaanalizci.com


  • 04.02.2014
    09:18

    Bugün çok kısa yazacağım. Geçen Cuma yazdığım beklenti yazımın teknik ayrıntıları bugün için de geçerli. Dün ABD verileri oldukça kötü gelince, ABD borsalarında ciddi düşüşler yaşandı. Bu düşüşlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde de yaşanması bekleniyormuş! Şimdi ben bu işi a... Devamı »

  • 03.02.2014
    08:51

    Piyasalarda yaşadığımız döviz ve faiz yükselişi, borsanın düşüşü ekonomik bir kriz nedeniyle yaşanmıyor, tamamen Kemal Derviş'in yaptığı tespit gibi güven eksikliğinden kaynaklanıyor. ''Siyasal güven eksikse MB'nın yapacağı sınırlıdır''. Evet Kemal Derviş yaşadığımız krizin tespitini böyle yapmış. T... Devamı »

  • 31.01.2014
    09:12

    İkili Dip; Herkesin rahat anlayacağı şekilde anlatırsak; ikili dip, W (Sanki yan yana iki tane V harfi gibi) şeklindeki bir grafiğin ortaya çıkması halinde teknik olarak ikili dip denen ve devamı yukarı doğru bir yükseliş düzeltmesini-tepkisini haber veren bir teknik analiz görünümüdür. ... Devamı »

  • 30.01.2014
    09:10

    Son iki indirim kararı ile FED'in aylık tahvil alım tutarı 65 Milyar $'a indi. Dün FED'den gelen 10 Milyar Dolar'lık indirimin sürpriz olmadığını, piyasalar tarafından beklenen gelişme olduğunu düşünüyorum. Öyle ya da böyle, FED geçen sene Mayıs ayında açıklayarak sıfırlayacağını söylediği tahvil al... Devamı »

  • 29.01.2014
    00:03

    TCMB faiz kartını sonunda açtı. Hem de çok cesur kararlar aldı. Gecelik borçlanma faizini % 3,5'dan % 8'e çekti. Haftalık borçlanma oranını (politika faizi) % 4,5'tan % 10'a çekti. Gecelik borç verme faizini % 7,75'den % 12'ye yükseltti Geç likidite penceresi faiz ora... Devamı »