Evet bu mümkün. Çünkü hem AB, hem de ABD verileri gelişmekte olan ülkelerin lehine gelmeye devam ediyorlar. Yıl başı civarı ekstra kopma yaşanacak mı diye korkulan ve o sıralar 101,82 seviyesine çıkmış olan Dolar Endeksi(DXY) şu an 97,50 seviyelerinde bulunuyor.
Yeni seçilen ABD başkanı D.Trump, kendisinden beklenilenleri henüz gerçekleştiremediği gibi, azil sürecine bile gidebilecek gelişmelerden bir türlü kurtulamıyor.
Faiz artışından korkulan FED ise, her ne kadar yıl sonuna kadar en az 2 faiz artışı daha yapabiliriz ve yıl bitmeden bilanço daraltmaya başlayacağız dese de, bu sözler eskisi gibi piyasaları korkutmuyor. Biliyorsunuz ki, bu konu sadece bir algı sorunudur demiştim. Yani aynı şartlara rağmen bile algılar pozitif yapılmak istendiğinde bunun olabildiğini bir çok örnekte yaşadık.
Brent petrol üretim kısıtlamalarının süresi uzamış olsa da, miktar artmadığı ve istenilen kadar süre uzamadığı için petrol fiyatları 55,00$ üstüne çıkamıyor. Ya da geçici çıksa da fazla kalıcı olması beklenmiyor. Bunda en büyük etki de, çıkarma maliyetleri düşen kayaç petrolü üreticilerinin kuyu sayılarının yeniden artmaya başlaması diyebiliriz. Tabii ABD'nin stratejik petrol stoklarını azaltma kararının da petrol fiyatlarında yükseliş beklentisi olmadığı için alınmış olabilecek bir karar olacağını göz ardı etmemek lazım.
Suriye'de belki operasyonlar ABD ve YPG ile birlikte yapılıyor, hatta NATO bile bu operasyonlara katılma kararı aldı ama, en azından sınır ötesi asker kayıpları riskimiz de azalmış oldu. Benim için can kaybı hepsinden de önemlidir diyebilirim.
Turist sayısı artmaya başladı. Nisan ayı verileri turistlerin yeniden Türkiye'ye dönmeye başladığını gösteriyor. Her ne kadar bu artış, Rusya, Gürcistan, İran gibi ülkeler kaynaklı ve buna karşılık Avrupa kaynaklı turist sayısında düşüş yaşanıyor olsa da, toplamdaki sayının artıyor olması yine de önemlidir. Bir süre sonra AB kaynaklı turist sayısı da artmaya başlayacaktır.
İç siyasette durulma başlıyor. Referandum sonrası yavaş yavaş yeni yapı şekillenmeye başladı. Kısa süre içinde yeni kabine revizyonu da biterse, öncelik ekonomiye dönebilir. Ekonominin kıpırdamaya başlaması çok önemli.
Bence en büyük sorun güven eksikliğidir!
Yukarıda saydığım gelişmeler Türkiye için rahat bir döneme girebileceğimizin sinyalleri. Bir de özel sektör güven sorunu çözülebilirse,işler hızla düzelmeye başlayabilir. 3 yıldır yatırımdan kaçınan özel sektörün güveninde artış başlaması halinde, hızla yatırım, büyüme, istihdam oranlarında iyileşmelerin başladığını görebiliriz. Türkiye'nin kredi sorunu olduğunu düşünmediğimi biliyorsunuz. Hükümet kredi konusunda piyasaya her türlü desteği veriyor. Sorun dediğim gibi, güven eksikliği nedeniyle, özel sektörün yatırımdan kaçınmasından kaynaklanıyor. Hatta bu nedenle yurt dışında konut alımının patladığını görüyoruz. Umarım bu gelişmenin önüne geçilir.
Siyasi yeniden yapılanma sonrasında, iç siyasi kavgaların azaldığını, AB ile ilişkilerin yeniden rayına girdiğini, ekonominin ve yapısal reformların yeniden ön plana çıktığını görecek olursak, Türkiye hiç beklenmeyen kadar güzel bir yaz dönemi geçirebilir. Açıkçası benim bu yöndeki inancım artmaya başladı.
Tabii ki Kısmi Düzeltmeler Yine de Olacaktır!
Güzel bir yaz geçirebiliriz diye düşünsem de, bu görüşüm ara kâr realizasyonlarının ve kısmi teknik düzeltmelerin olmasına mani değil. Piyasanın sağlıklı işleyişi için bu realizasyonlar çok önemli ve gereklidir. Dün yaşadığımız BİST gevşemesini bu gözle gördüğünüz zaman, 95.750 civarında bulunan bollinger desteğine kadar bile olabilecek kısmi düzeltme kimseyi korkutmamalı diyorum. Tabii bu kadar düzletme olursa diye de ekliyorum. Belki de benim için çok sınırlı gördüğüm bu düzeltmeyi bile yaşamayabiliriz.
Bankalar Bollinger desteklerine yaklaşılıyor. Destek-Direnç Tablomuzda bu destekleri düzenli olarak paylaşıyorum. Bu seviyelere tüm bankalarda iner miyiz bilemiyorum ama, en fazla o seviyelerden yeniden alımların geldiğini göreceğimizi düşünüyorum. Bu sözümü realizasyonlar sürerse alt destekleri bilin diye sarf ettim. Yoksa misal bugün için dünden iyi bir piyasa görmeyi bekliyorum!
Kısacası ben sanki bu sene daha güzel bir yaz geçireceğimiz görüşündeyim. Ama yaz başlayınca yerli-yabancı fon yöneticileri ve yatırımcıların kendileri tatile başlayacakları için işlem hacimleri tabii ki düşecektir. Toz pembe bir yaz olur da demiyorum ama bu yaz endekste yeni rekorların görülmesini bekliyorum. Benim için asıl risk, BİST fazla hızlı yükseliş yaşar ve Haziran'ın hemen başında 101.500 seviyelerine ulaşacak olursa, o zaman daha derin yaz düzeltmelerine sahne oluruz.
Neyse, umarım düşündüğüm gibi olur ve işlem hacmi düşse de, kısmi bir yükseliş ivmesine devam eden bir BİST ile yazı tamamlarız.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_