AB İle Vizeler Kalkarsa Ne Olur?

09.03.2016 13:19
  •  A 

Maalesef Rusya ile gerilimin Rus turizmindeki olumsuz etkisi, güneydoğu şehirlerimizdeki PKK terörü ve canlı bomba vakaları yüzünden tam da başlaması beklenen turizm sezonumuzun önemli kayıplarla başlama riski mevcut. Tabii doğal olarak bu konudan en çok etkilenecek sektörlerin başında turizm-otelcilik ve hava yolu şirketleri bulunuyor. Yoksa bu sorunlar olmasaydı, düşen petrol fiyatları nedeniyle hava yolu şirketlerini en potansiyel sektör olarak görüyorduk. 

Lakin, yaşadığımız riskler elbet kontrol altına alınacaktır. Dünya genelinde çok sıcak bir yaz yaşanması bekleniyor. Sezonun başındaki kayıplarımız sıcaklar başlayınca fazlası ile telafi edilebilir. Nihayetinde ülkemiz çok cazip bir deniz ve kültür turizmi cennetidir. Yeterki canlı bomba vakalarının devamı yaşanmasın!

AB Vizesi Kalkarsa Ne Olur?
           Bu konuyu çok stratejik bir gelişme olarak görüyorum. Medyadan takip ettiğiniz gibi, Türkiye ile AB mülteciler konusunda önemli bir müzakere aşamasındalar. Uzlaşma halinde, Türkiye'ye şart koşulan hatırı sayılır taleplerin karşılanması karşılığı Haziran ayında AB vizelerinin kaldırılması söz konusu olabilir.

İşte bu konu bana göre havayolu ve turizm şirketleri açısından çok önemli diye düşünüyorum! Dünyanın son dönem gelişmelerine bakarsak, gelişmiş ülkelerde hala resesyon yaşanıyorken, Türkiye'de onlarla kıyaslandığında hatırı sayılır bir ekonomik büyüme görülüyor. Özellikle gayrimenkul alanında inanılmaz bir değer artışı yaşanıyor. Bu artış her tip gayrimenkulde yaşandığı ve ülke genelinde görüldüğü için, insanımızın harcama potansiyelinin yükseldiği görüşündeyim. 

Bu açıdan bakınca, dünya için yeni ve asıl potansiyel turist kitlesini biz Türk'lerin oluşturacağını düşünüyorum. Eğer AB vizesi kalkacak olursa, Türkiye'den AB ülkelerinin hemen hepsine çok ciddi bir turizm seyahati artışı yaşanmasını bekliyorum. Ülkemizde tatile para ayıran bir çok kişi, eminim vizelerin kalkması halinde tercihlerini aynı harcama tutarları ile ve hatta daha azını harcayarak gidebilecekleri Avrupa ülkelerine kaydırmaya başlayacak, yeni ülkeler görmeyi isteyecektir görüşündeyim.

Vizelerin maliyeti ve istenilen evrak bürokrasisi ortadan kalkacak olursa, kısa ziyaretler için bile ucuz uçak biletini bulan bir çok kişi seyahat valizini hazırlayacaktır. İşte eğer bu beklentim, yani vizelerin kalkması gerçekleşecek olursa, bu gelişmenin asıl kaymağını hava yolu şirketlerinin yemesini bekliyorum. Halka açık iki şirketimiz var. Thy bilançosu, uçak sayısı ve uçuş ağının genişliği nedeniyle daha şansı olacaktır ama pgsus da, bu pastadan pozitif anlamda katkı görecektir düşüncesindeyim. Eğer vizeler kalkacak olursa, muhtemelen firmalar uçuş noktalarına hızla yeni yerleri ve rotaları ekleyeceklerdir diye düşünüyorum.

Teknik olarak pgsus tarihi diplerinde olduğu için düşme riskinin destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim seviyelerle sınırlı kalmasını bekliyorum. Thyao da mevcut seviyeleri nedeniyle olası piyasa riskini taşıyor. Çok iyi bir bilançosu gelmiş olsa da, yaz turizminden o da kayıplar yaşayacaktır. Kısacası şu anki fiyatları için birşey söylemek istemiyorum ama, dikkat çektiğim senaryonun gerçekleşmesi halinde 2016 sonu ve 2017 için çok ciddi fiyat yükselişleri yaşanabileceğinin altını çizmek isterim!

Ancak, nihayetinde şartı biliyorsunuz! Vizelerin kalkması lazım. Karşımızda bu konuda devamlı ayak direyen bir Avrupa olması nedeniyle de, bu kararı görmeden kesin vizeler kalkacak diyemiyorum. Sadece bu konunun önemini hepinizin dikkatine sunmak istedim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.02.2016
    11:30

    Başımız Sağ Olsun! Dün yine terör bombası patladı. Yine bir çok canımızı kaybettik. Bir çok ocağa ateş düştü. İnsanlarımız eşlerini, çocuklarını, anne-babalarını, akrabalarını, kardeşlerini kaybetti. Hepimizin, ülkemizin başı sağ olsun. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum... Devamı »

  • 09.02.2016
    11:44

    Sevgili Dostum Gökhan Ugan, güzel bir yazı kaleme almış. Zamanında ben de gizliliği savunanlar tarafında idim. Ama yazının sonundaki izahı okuyunca, değerli dostum Gökhan Ugan'ın bakış açısını doğru buldum. Kör Havuzun Kime Ne Faydası Var? Devamı »

  • 28.01.2016
    17:00

    Hemen söylemek isterim ki, hayır! Bir arkadaşımız dün; ''Merhaba hocam. Bir çok faktörü içinde barındıran şu kritik dönemde tv.lerde ve haber kanallarında çok fazla bilgi kirliliği var... Altınla ilgili bazı yerlerde 1.200'ü görecek diyor, bazı kaynaklar 900'ü kesin görür diyor. Bu nasıl bir çeliş... Devamı »

  • 21.01.2016
    08:56

    Neredeyse tüm borsalarda sert düşüşler yaşanıyor. Daha detaylı incelenirse, düşüşleri asıl gelişmiş ülke borsalarında yaşanan sert düşüşler tetikliyor. Gelişmiş ülke borsalarındaki düşüşler çok daha fazla yaşanıyor. Bu düşüşlerin ana nedeni bana göre Çin'in büyüme verilerinin düşmesi ve-veya bu nede... Devamı »

  • 12.11.2015
    08:44

    FED faiz artışı yapabilirim dediği ilk günlerde kaleme aldığım yazımı özellikle yeni üyelerimiz ve unutan arkadaşlarımız için tekrar paylaşmakta fayda görüyorum! ''FED Faiz Artışının Riskleri Kadar Fırsatları da Var!12/12/2014'' (Bir yıl önceye ai... Devamı »