Bugün haziran ayı enflasyon verileri açıklanacak. %1.45 ve altında tüfe açıklanması bekleniyor. Beklenti ve altında bir veri gelmesi halinde TCMB'nın temmuz toplantısında faiz indirimini başlatmasını bekliyorum. Ağustos PPK toplantısı yok. Sonrasında üç toplantı daha var. Jeopolitik bir risk çıkmaz, siyaset ve demokraside Türkiye'ye bakışı olumsuz etkileyecek gelişmeler arada yaşanmazsa, sonraki PPK(Para Piyasası Kurulu)toplantılarında da faiz indirimlerinin sürmesini bekliyorum.
Zamlar Sürüyor!
Ne mutlu ki, enflasyon verisi beklenen gün öncesinden itibaren yeni zam haberlerini duymaya başladık yine! Dün sanayide kullanılan doğalgaza %7,86, konutlarda kullanılana da %24.6 zam geldi. Zamların bugün de devamının gelmesi bekleniyor. Yapılan doğalgaz zammı tam yaz aylarında yapıldığından belki sadece mutfak kullanımı nedeniyle çok anlamayacağız. Ama kış başlayıp da ısınma amaçlı kullanım devreye girince ne demek olduğunu daha iyi anlayacağız.
Enflasyonun maliyet artışlarına ve rekabet gücü kaybına neden olduğunu, devamında fakirleşme ve hayat pahalılığını getirdiğini hala anlamış değiliz maalesef. Yoksa yıllardır konuştuğumuz, hedefler verdiğimiz, çareler ürettiğimiz enflasyon sorununu çözmüş olurduk. Bizim aylık %1,5 civarı gelince başarı diye gördüğümüz enflasyon, AB ülkeleri için yıllık %1.9 seviyelerinde.
Hala bu sorunun sıkı para ve maliye politikaları ile çözülmesi gerektiğinin ciddiyetinde değiliz. Hatta vergi ve gelir politikaları da etkin kullanılmalı. Kamu harcama tasarrufu ciddiyetle uygulanmalı. Rekabeti bozan nedenleri bulup ortadan kaldırmalı. Vergi vermeyenlerden gerekirse harcamalarının kontrolü ile vergisini almayı bilmemiz gerekir. Hiç birisini yapmayıp, döviz kurunu baskılamakla enflasyonu kim kalıcı yenmiş ki, biz yenelim. Eğitim, adil bir hukuk sistemi, güçler ayrılığı ilkesi yüksek standartlara taşınmadan yabancı doğrudan yatırımcının gelmeyeceğini, olanların da gideceğini hala anlayamadık.
Şimdi de koca ülkeyi yeni Kürt açılımı ile yılların terör örgütünün dayatmalarına ve pazarlıklarına muhatap ediyoruz. Yakında eyalet sistemi, konfederasyon tarzı bir yönetime çıkacak rejim değişimi taleplerini duyarsak kimse şaşırmasın! Son strateji yazımın içeriği aynı şekilde işliyor.
Neyse, şimdi farklı konulara girmeyeyim. Ama hala gerçekleri gizleyerek başarılı gözükme çabaları ile hiçbir sorunu çözemeyiz. Dün sayın bakan tarihi ihracat rakamlarına ulaştığımızı bir başarı olarak takdim etti. Evet tarihi ihracat rakamlarına ulaştığımız doğruydu. Ama başka bir doğru da, hem aylık, hem ilk altı aylık ithalat artış oranı ile, cari açık artış oranı ihracat artış oranının üstünde artmış. Bu durumda tarihi ihracat rakamına ulaşmış olmak başarı mı sizce?
Haziran ihracat artışı %8 ama ithalat artış oranı %15.3, haziran dış ticaret artış oranı %38.8.
Ocak-Haziran altı aylık mal ihracat artışı %4.1 ile 131.4 Milyar dolar, ama aynı dönem mal ithalatı artışı %7.2 ile 180.9 Milyar Dolar. İlk altı aydaki dış ticaret açığı artışı da %16.3 ile 49.4 Milyar dolar.
Kısacası bugün enflasyon açıklanacak, muhtemelen faiz indirimlerinin önünü açacak bir veri gelecek. Faiz indirimi beklentisi borsayı belki arada düzeltme olsa da olumlu destekleyecek. Ama gerçek verilerin stresi ile yaşamaya devam edeceğimiz için, her an olası bir kriz halinde yaşadığımız düşüş risklerinin benzerlerine maruz kalabileceğiz.
Tüm bunlara rağmen borsa ve hisseler ucuz. Yaşanan ama resmisi düşük kalsa da gerçeği yüksek olan enflayon nedeniyle şirketlerin net aktif değerleri de yükseliyor. Bunların karşılıklarına ulaşmak için bile borsanın yükseliş potansiyeli var. Umarım araya yine piyasaları bozacak riskleri dahil etmeyiz de, dört gündür yaşadığımız yükselişin devamı gelir, herkesin bir nebze olsun yüzü güler. Bir yıldır içinde bulunduğumuz ortam nedeniyle borsa yatırımcılarının buna çok ihtiyacı var.
Önceki yazılarımda da dediğim gibi, ara düzeltme risklerimiz var. Ama olası faiz indirimi sürecine girdiğimiz için sınırlı düzeltmeler sonrası yükselişlerin devam etmesini bekliyorum. Bu nedenle yükselişler genele de yayılacaktır. Bankalar, holdingler, demirçelik gibi inşaat türevleri, enerjiler, ulaştırma, gsm, tuprs ve otomotivler gibi ana şirketler de bundan paylarını alacaklardır. Olası teknikleri sizlerle devamlı paylaşarak, doğru sıralama ve zamanlamalarla bundan nasibimizi almaya çalışacağız.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_