30 Haziran Riski Alınır Mı?

26.06.2025 00:47
  •  A 

30 Haziran'da CHP Kurultayının İptali Davası görülecek. Bu nedenle önemli riskler içeriyor. Eğer iptal kararı çıkarsa ya Kılıçdaroğlu, ya da kayyum başa gelebilir. Bu takdirde gelecek kişi ilçeler dahil tüm kongreleri yeniden yapıp kurultay delegelerini yeniden belirleyeceğim derse, genel başkan seçimi birkaç yılı bulacak bir süreç gerektirir. Bu da arada yaşanacak bir erken seçimde partinin cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda beklentilerin dışında kararların alınmasına neden olabilir. 

Olası böyle bir süreç yaşanır ve partinin cumhurbaşkanı adayı partililerin istediği bir kişi olmazsa, CHP'de ciddi bölünme yaşanır. Hatta parti tarafından aday gösterilmesi beklenen kişiler aday gösterilmezlerse bağımsız aday olabilirler. Bu da muhalefetin tam dağılması demek olur. Böyle bir ihtimal güçlü olursa, baskın bir erken seçim gündeme gelebilir. 

Diğer taraftan ise, bu anlattığım riskler nedeniyle kurultay iptali kararı çıkarsa, siyasi ortam çok gerilecek diye kurlarda yeniden bir atak yaşanması halinde enflasyon ve faiz politikası sekteye uğrar. Beklenen faiz indirim süreci yeniden ertelenirse, hatta 19 Mart sonrası yaşandığı gibi yeniden bir kur atağı olur ve bunun enflasyon etkisi indirim derken yeni faiz artışı yaşanmasına neden olursa, bunun yükü ülke ve ekonomi için çok ağır olur. Piyasalar böyle bir gelişmeden çok olumsuz etkilenir. Tabii bu bir varsayım. Belki de kurultay iptaline rağmen kur, enflasyon ve faiz indirimi beklentilerinde hiç bir bozulma da olmayabilir. Bu durum olası bir iptal kararının içeriğine, partinin başına geçecek kişinin alacağı olası kararlara göre değişir. Eğer hızla mevcut delegelerle seçim yapılırsa piyasa bundan çok olumsuz etkilenmez. Ama yukarıda dikkat çektiğim süreçler yaşanırsa siyaset çok gerilir.

İşte bu tabloda tabi ki mahkeme bağımsız karar alacaktır. Ama alacağı kararın içeriğinin riskleri bu ortamda göze alınmayabilir. Bu durumda ben 30 Haziran'da mesela eylül-ekim tarihlerine duruşmanın ertelenmesi kararının çıkmasını güçlü bir ihtimal görüyorum. Böylece kurultay iptali endişeleri öteleneceği için, beklenen faiz indirimleri temmuz ayından itibaren başlayabilir. Ağustos'ta PPK toplantısı yok. Temmuz dahil toplam 4 toplantının ilk ikisinde faiz indirimleri ile piyasa üzerindeki baskı azaltılmış olur. 

Yani eğer benim bu beklentim yönünde bir karar alınacaksa, sonrasında BIST'e yükseliş etkisinin görülmesini beklerim. Hatta bir şekilde bu beklentiye sahip olanlar bu fiyatları alım fırsatı olarak da kullanabilirler.

Tabi mahkemenin piyasaları tümden pozitif etkileyecek mevcut kurultayın geçerli kabul edilmesi ve davanın düşmesi sonucu da çıkabilir. Bu durumda bu ihtimali güçlü bulanlar, yani kurultay davası ertelenir ya da dava düşer diye düşünenler 30 Haziran öncesi bugünden itibaren uygun seviyelerde alımları düşünebilirler. 

Yok eğer iptal kararı çıkar ve sonrasında da yukarıda izah ettiğim siyaseti gerecek gelişmeleri yaşarız diyorsanız, o zaman iptal yönünde çıkacak bir karar sonrası, hele bir de kayyum ataması olursa BIST ciddi bir baskı altına girebilir. Bu baskı da BIST'e 9000-8900 desteğini kırdırabilir. Bu riskin güçlü olduğunu düşünenler nakit durmayı, hatta bu nakitlerinin bir kısmını döviz, bir kısmını da faizde tutmayı tercih edebilirler. 

İşte size iki yönlü bir tablo. Hangisi olacaksa sonrasının piyasa yansımaları da farklı olacaktır. Davanın düşmesi en olumlu yansımaya neden olur. Ertelenmesi geçici iyimserlik yaratır. Kararlarınızı almak size kalıyor. Ben kurultay iptali kararının piyasalara olumsuz etkisi düşünülerek eylül-ekim aylarına erteleme kararı çıkar diye düşündüğüm için, 30 haziran öncesi tekniklere göre yeni öngörüler yapabilirim. düşündüğüm gibi erteleme kararı çıkarsa yaşanacak yükselişte öngörülerimin kapanması da hızlı olur diye düşünüyorum.

Ama yanılırım da, muhalefeti tümden karıştırıp siyaseti gerecek bir iptal kararı çıkarsa, bu takdirde öncesinde yapılan alımların hemen hemen çoğu bundan ciddi olumsuz etkilenirler. Öncesinde alacağınız hisseleri ciddi zararlarla taşımak zorunda kalabilirsiniz. Ya da zararına satıp ciddi zararlara uğrayabilirsiniz. 

Ben kendimce olası risk ve fırsatları izah ettim. Artık karar sizin. 

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_


  • 25.06.2025
    08:59

    Dış piyasalar ve emtialar için etkili olacağı bir gerçek. Ama bizim için sadece kısmi bir rahatlama nedeni olabilir. Çünkü bizim piyasalarımız zaten İsrail'in İran'a saldırısı ile başlayan savaş öncesinde 19 Mart'ta başlayan siyasi gerilimler ve... Devamı »

  • 24.06.2025
    09:11

    Ateşkes Açıklamaları Dünyaya Nefes Aldıracak Mı? ABD'nin İran'a ait nükleer tesisleri vurması sonrası Trump, İran'ın nükleer çalışmalarının tümünü yok ettik, artık barış zamanı demişti. İran da misilleme olarak ABD'nin Katar... Devamı »

  • 23.06.2025
    09:26

    Savaş her gün bir ileri boyuta taşınıyor! Hafta sonu da ABD İran'ın yerin altında olduğu söylenen nükleer tesislerini vurdu ve İran'ın nükleer imkanları yok edilmiştir açıklaması yapıldı. İran saldırı üzerine ABD'nin tüm üslerinin meşru hedef ola... Devamı »

  • 20.06.2025
    09:30

    Bizden evvel FED politika faizlerine dokunmadığını açıklamıştı. Dün de TCMB faizlere dokunmadı. Beklentim zaten bu yönde idi. Ama Gecelik Borç Verme Faizi Koridorunun %47.5 - %46 arasına çekebilirler diye düşünüyordum. Bunu da yapmayarak, jeopolitik risk... Devamı »

  • 19.06.2025
    09:27

    19 Mart sonrası yaşanan gelişmelerde bir çok kez görülen ama her seferinde destek bulup tepki üreten 9000 - 8900 destek seviyesi çok önemli bir bölge. Yine bu seviyele çok yakınız. Olur da kırılacak olursa, teknik olarak satışlar bir anda artarak 8565 - ... Devamı »