Savaş her gün bir ileri boyuta taşınıyor! Hafta sonu da ABD İran'ın yerin altında olduğu söylenen nükleer tesislerini vurdu ve İran'ın nükleer imkanları yok edilmiştir açıklaması yapıldı. İran saldırı üzerine ABD'nin tüm üslerinin meşru hedef olacağını açıkladı ve caydırıcı karşılık vereceğiz dedi. Geceden beri de İsrail İran'a yoğun füze yağdırıyor.
ABD saldırısı sonrası İran meclisi Hürmüz Boğazının kapatılması kararı aldı. Ama son kararı Milli Güvenlik Konseyi verecek. Şu an için Hürmüz Boğazı kapatılmadı. Eğer bu gerçekleşecek olursa, bundan özellikle Türkiye ve Çin çok ciddi zarar görecektir. Toplam küresel petrol geçişlerinin %30'u, LNG'nin de %20'si bu boğazdan geçiyor. Eğer boğaz akaryakıt geçişine kapatılacak olursa, yabancı kurumların raporlarında petrol varil fiyatının 150$ ile 400$ arasında işlem görme riskine dikkat çekiliyor. Böyle bir fiyatlama en çok Çin'i, ama bir o kadar da bizi olumsuz etkiler. Çin cari fazlaya sahip. Geçen yıl cari fazlası 422 Milyar Dolar üstündeydi. Bu yıl da 400 Milyar Dolar'ı geçmesi beklenen bir cari fazla beklentisi var. Bu nedenle enflasyon artışı olarak Çin de çok olumsuz etkilenir ama cari açığı olan ülkemiz çok daha fazla etkilenir. Türkiye'nin 2024 yılı toplam enerji ithalatı 65 Milyar Dolar. Bunun büyük kısmı petrol. Yabancı raporlarındaki fiyatlar görülür ve bu rakamlardan işlemler uzun sürecek olursa, bütçe için inanılmaz bir açık demek olur. Ki, enflasyon olarak da tüm planları alt üst eder.
ABD ve İsrail'den rejim değişikliği yönünde açıklamalar var. Hürmüz Boğazı kapatılmazsa petrol olarak korkulan olmaz. İran şimdiye kadar yaşanan çatışma ve gerilimlerde Hürmüz'ü hiç kapatmadı. Ben bunu yapmasını yine beklemiyorum. Eğer bunu yaparsa, bundan etkilenecek tüm ülkeleri karşısına almış olur. Şu an İran'ın neredeyse tüm petrolünü Çin alıyor. Böyle bir durumda Çin bile İran'a tepki gösterebilir.
Kısacası petrol riski belki yaşanmayabilir ama savaşın boyutu her gün büyüyor. Ama şu ana kadar Rusya ve Çin'in sözlü tepkilerden öteye İran'a destek vermemiş olması da, her an müzakere sürecinin başlamasına destek verebilir.
Endeks için 9000-8900 seviyesi yine güçlü olarak haftaya başlayacağız. Önceki yazılarımdan ve teknik paylaşımlardan kırılması halinde alındaki riskleri biliyorsunuz. Direnç olarak da en yakın seviye 9400'ler olur. Bu aralıklar hangi yöne kırılırsa beklenti o yönde artacaktır. Şimdilik böyle bir ortamda izlemede kalmayı sürdüreceğim. Gelişmelere göre paylaşımlarım olabilir. ABD'nin savaşa dahil olması nedeniyle eksi bir açılış bekliyorum, bu nedenle tüm dikkatimiz teknik desteklerde olacaktır.
Endeks Hesaplamasında Hisse Değişimlerinin Kriteri Yeniden Düzenlenmeli!
İsimlerini yazmak istemiyorum ama BIST30 ve BIST100 için çıkacak girecek hisselerin listesine bakınca, endekse göre portföy ve getiri hesabı yapan, yapacak fon yöneticilerinin işleri çok zor olacak. Bana göre kesinlikle endeks hesaplamasına dahil olmaması gereken, aşırı spekülatif ve manipülatif hareketler yapabilen hisselerin endekslere dahil olmasını doğru bulmuyorum. Bu nedenle endeks hesaplama kriterlerinin yeniden gözden geçirilmesini doğru buluyorum.
Hepinize sağlık, bol kazanç ve tüm dünyaya barış dilerim. İyi haftalar.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_