Ramazan Bayramının resmi tatilini bugün bitirdik. Finans kurumları ve bankalar bugün açılacak. Ama kamu kurumlarında ve okullarda idari tatil 7 Nisan tarihinde bitecek. Yani haftanın kalan yarısında açık olacak borsada bu nedenle işlem hacmi düşük olabilir.
Küresel Ticarette Krıtik Gün!
Trump tarifeleri piyasaları germeye devam ediyor. Trump bugün için otomotiv sektörü başta yeni tarifeler açıklayacağını duyurmuştu. Bugün Trump'ın otomotiv ve otomotiv yedek parça sektörü için yeni tarifelerini duyacağız. Açıklanacak tarifeler hemen yürürlüğe girecek. Gelecek yeni vergilerin otomotiv fiyatlarını arttırması ve buna karşılık da talebi düşürmesi bekleniyor. Yani sektöre olumsuz etki edeceği düşünülüyor. Ben de bu görüşteyim. Trump'ın sadece otomotiv sektörü ile de yetinmeyip, tüm ülkeleri kapsayacak genel bir ek tarifeyi de devreye alması bekleniyor. Ama bu bir sonraki adım olacaktır.
Ons Altına Yarayan Gelişmeler!
Trump'ın dünya ticaretini olumsuz etkileyen ve etkileyecek olan tarifeleri ve bunlara karşı ülkelerden de benzer karşılıklar verilmesi riskleri, süren ve yaşanmasından çekinilen jeopolitik riskler, merkez bankaların devam eden ons altın alımları ve FED'in olası faiz indirimi bekletileri ons altın fiyatlarını destekliyor.
Açıklanacak tarifeler beklenenden daha düşük kalacak olursa, bu durum ons fiyatlarında realizasyonu destekler. Ama ons için asıl önemli iki belirsizlik ise FED'in faiz kararı ve olası jeopolitik riskler olacaktır. Tarifeler ve ticaret savaşları ABD enflasyonunu yukarı çekecektir görüşündeyim. Bu durum FED'in faiz indirimi beklentisini olumsuz etkiler. Ama artan tarifeler talebi düşürüp, büyümeyi ve istihdamı da olumsuz etkileyecektir. Olası resesyon riski beklentileri artıyor. Bu durum ise FED'in faiz indirimini düşünmesine neden olur. Ama talep düşerken, durgunluk ve enflasyon artarsa yani stagflasyon ortaya çıkarsa bu durumda FED'in sıkı para politikasını bir süre daha koruması gerekir. Kısacası FED faiz indirimi bu belirsizliklerin netleşmesi için haziran ayından önce olmaz diye düşünüyorum.
Diğer taraftan jeopolitik riskler de sürüyor. Ukrayna-Rusya savaşı halen bitmediği gibi, AB'den Ukrayna'ya destek açıklamaları devam ediyor. İran ile ABD-İsrail arasında bir savaş riskine yönelik gerilim ve açıklamalar da sürüyor. Bu tablo borsalarda olumsuz baskılara neden olurken, ons altının ve gram altının yükselişini destekliyor. Bu kapsamda ons ve gram tekniklerine bakınca, gram altında parabolic satış yönüne dönmüş. Bu nedenle gram için kısmi bir gevşeme ile 3755 - 3730 ve 3683 seviyelerini görebiliriz. Ama 3842 seviyesi yukarı geçilirse, bu realizasyon beklentisi gerçekleşmez, ya da ötelenmiş olur.
Ons altında ise hala 28 Şubat'ta başlayan yükseliş trendi sürüyor. 3127 Dolar üzerinde 3177 Dolar görülebilir. Yıla başlarken yıl sonu için görülmesi düşünülen 3100-3200 Dolar seviyelerine yılın ilk üç ayının sonunda ulaşmış olduk. Ama teknik olarak 3127 Dolar üstüne çıkmadan, 3091 Dolar görülecek olursa, bu durumda ons için de parabolic satım yönüne döner ve 3054$ - 3018$'a doğru bir realizasyon görülebilir.
BIST İçin Riskler Sürüyor!
BIST için bayram tatilinde risklerden çekiniyordum. Ama bayramın resmi kısmında ekstra bir gerilim yaşatacak gelişme görmedik. İBB ve CHP için yeni bir yargı kararı duymadık. Bu durum bayram sonrası ilk gün için olumlu yansımaya neden olabilir. Lakin bu sefer de boykot ve boykotla ilgili gelişmeler ve riskler sözkonusu. Ayrıca, maalesef ülke risk priminde yaşanan artış sürüyor. 5 yıllık cdslerimiz 250 puan altında iken, yaşanan gelişmeler sonrası 312 puanlarda seyrediyor. Bu durum borçlanma maliyetlerimizi arttıracaktır.
Yarın enflasyon verileri açıklanacak. Geçen ay %2.27 gibi beklenti altında açıklanan aylık enflasyonda, bu ay %3 seviyesinin görülmesi bekleniyor. Yıllık enflasyonda yine de kısmi bir düşüş beklense de, aylık enflasyonda artışın görülmesi ve sonraki aylar için de aylık enflasyon artışı riskinin sürmesi, TCMB'nın faiz toplantısında indirim yapmasına engel olacaktır diye düşünüyorum. Hatta, eğer kurların yeni bir atak yaşamasına neden olacak ekstra bir gelişme daha olacak olursa, bu durumda faiz indirimi yerine faiz artışı yaşandığını da görme riskimizin çok yüksek olacağı görüşündeyim.
İşte bu belirsizlikler içinde BIST'e bakınca, ben bayramın idari tatil kısmında da, yani haftanın kalan günlerinde de izlemede kalmayı, yani yüksek maliyetli pozisyon taşıyanların şimdilik ek alımlar yapmaktan ziyade, bir süre daha nakit durmalarını doğru buluyorum. Eğer endeks yukarı gider, düşük fiyatla alım fırsatını kaçırmış olsalar dahi, ellerindeki hisseler maliyetlerine yaklaşırken, nakit karşılıkları için de nasılsa faiz geliri elde edeceklerdir. Ama olur da ek satış riskleri yaşanacak olursa, o zaman ekstra düşüklerden maliyetlerini düşürme imkanları olacaktır. Yaşadığımız gelişmeler sonrası enflasyon ve faiz artışı riskleri yabancı alımlarının satışa dönmesine neden oldu. Ülke risk primi 70 puan civarı artış yaşadı. Bu tablonun aynı hızla düzelmesini şimdilik beklemiyorum.
Ama ABD ve AB ilişkilerinde pozitif yönlü gelişme sürprizleri olursa, bu durum olumsuz baskıların kısmen dağılmasına destek olur. Teknik olarak 9800 üstüne kalan BIST'in yükselişi 10100'e doğru sürer. Ama 9400 altına inerse, 9000 ve 8600'e doğru yeniden satış baskıları yaşanır diye düşünüyorum.
Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @aydineroglu_