BIST Nasıl Tutunur?

16.10.2020 09:16
  •  A 

Dün bilanço risklerine dikkat çekmiştim. Özellikle yurt dışı borsalarda yaşanan güçlü kar satışlarından BIST de kendini koruyamadı. Ama daha az düşüş yaşadığını görüyoruz. Yani aslında BIST tutunmaya ve yükselişini sürdürmeye çalışıyor. Eğer jeopolitik risklerimiz ve bunlarla ilgili yaptırım sorunlarımızı aşabilirsek, 1.205 direncini kırıp, rekor zirveleri test etmeye ve hatta kırmaya doğru gittiğimizi görebiliriz.

TCMB'nın 22 Ekim tarihinde yeni bir faiz artışı daha yapacağı beklentisinin artması ve cumhurbaşkanının açıklayacağım dediği yeni müjde beklentileri BIST'i yukarı yönlü tutunması için destekliyor. Faiz artışı ekonomi için iyi birşey değil. Ama reel faiz ve enflasyon dengesindeki eksi faiz görüntüsünü düzelteceği için, uzun süredir çıkan yabancıların yeniden dönmeye başlamalarını sağlayabilir. enflasyon faiz makası kapanınca yabancılar kur riski azaldı diyerek sattıklarını geri almaya başlayabilirler. Bu durum BIST'e yeni rekorlar kırdırır.

Ama tek konumuz bunlar değil maalesef. Artan pandemi, jeopolitik risklerimiz ve ABD ile AB'den yaptırım belirsizliklerimiz var. Bunlardaki olumsuz gelişmeler gelişmenin ülkemize etkisine göre BIST'i çok olumsuz etkileyecektir. Yunanistan ile uzlaşma olmayacağı ve sonunda maalesef masanın dağılacağını düşünüyorum. Türkiye haklı iken bunu görmeyenlerle muhatabız. Haklarımızı sonuna kadar savunmalıyız. Ama çatışma, hatta savaş risklerini de bilmeliyiz. 

Kısacası sadece faiz, yeni rezerv belirsizliklerimiz yok. Onlardan çok daha etkili olabilecek çok sayıda sorunla baş etmek durumundayız. Umarım tüm bu sorunları tek tek aşar, çok güçlü bir ülke olarak yolumuza devam ederiz. Ama artık üretim, enflasyon ve faiz sorununu çözmeliyiz. Bunun da yolu, başta gıda olmak üzere, her alanda katma değerli üretimden geçiyor. Ama tabi aynı zamanda kamu olarak harcama kontrolü de çok önemli.

Neyse bu konuları çok sayıda ve detaylı yazdık. Şimdi güne bakarsak, dün ABD endekslerinde yaşanan düşüşler sonrası kısmen toparlanma gördüğümüz için, BIST'in de güne alıcılı başlamasını bekliyorum. Ama uyarımı tekrarlıyorum; ABD seçimlerinin sonuçları ülkemiz için büyük riskler taşıyor. Bu ve devamlı saydığım diğer tüm risklerimizi bilmek, gereğinden fazla gözü kara davranmamak, kredili işlemlerden uzak ve hatta % 50 civarı nakit pozisyon ile belirsizliklerin netleşmesini izlemek tedbirli davranış olacaktır.

Özellikle yeni gelen üyelerimiz, her yazıyı yeni üyelerimiz geliyor diyerek devamlı tekrarlayamayız. Lütfen sitede en azından son bir aylık yazılara muhakkak göz atınız. Böylece gündemler hakkındaki görüş ve uyarılarımızı görmüş olursunuz. Sonra gelişmelerin neden olduğunu sormanıza gerek kalmaz. Neden tedbirli olun dediğimizi anlamış olursunuz.

Hisse bazlı yükselişleri yine göreceğimizi düşünüyorum. Ama artık yukarı revizeler yapmadan, gerçekleşmelerde öngörüleri kapatmayı tercih edebilirim. Benim BIST ve tüm piyasalar için en çekindiğim risklerin jeopolitik riskler olduğunu bilmenizi isterim. ABD ve AB yaptırım riskleri de jeopolitik sorunlarımızın olası süreçleridir.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğimle...


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.10.2020
    08:56

    Bilanço Risklerine Dikkat! Dokuz aylık bilanço dönemindeyiz. Bu bilançolar bağımsız denetime tabi olmadıkları için hızlı gelecek. Son dönem çok defa uyardık, hisselerin çoğunda olası bilançoların haricinde bir değerlenme yaşa... Devamı »

  • 14.10.2020
    09:42

    IMF Türkiye ile ilgili tahminlerinde değişiklik yapmadan 2020 için % 5 daralma, 2021 için ise % 5 büyüme olarak tekrarladı. Bana göre aynı tahmini tekrarlamak, Türkiye ile hiç ilgilenmiyoruz demek oluyor. Yoksa ellerinde bu kadar çok analist varke... Devamı »

  • 13.10.2020
    09:31

    Pazartesi-Salı tatildeydim biliyorsunuz. Ama teknikleri yukarı yönlü gördüğüm için sizleri yine de yalnız bırakamadım. Bugün de teknik paylaşımlarımı az önce bitirdim. Artık gerisi sizde. Benden bu kadar. Kahvaltı yapıp yola çıkma hazırlığına başlayacağız. Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim. Devamı »

  • 12.10.2020
    09:32

    Cuma beklenti yazımda belirttim. Bugün yarın normalde aranızda olmayacağım. İki gün izin yazdım kendime. Yine Antalya Olympos'ta orman içindeyiz. Ama grafikler yukarı gidiyor gibi görünce gördüklerimi paylaşayım dedim. Bankalar da, birçok hisse de yuka... Devamı »

  • 09.10.2020
    08:49

    Maalesef kurlardaki yükseliş durmuyor. TCMB'nın 200 baz puan faiz artışı da kurların yükselmesine engel olamadı. Çünkü enflasyon gelişimi faizlerin üzerinde seyrediyor ki, son enflasyon verilerinin detaylarında gelecek aylar için yükselişin sürece... Devamı »