S&P Türkiye'nin Notunu Teyit Etti!

07.05.2020 09:25
  •  A 

Kredi Derecelendirme kurumu S&P, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu B+, uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notunu BB- ve ülkenin kredi notu görünümünü de DURAĞAN olarak mevcut haliyle teyit etti. Bu yıl % 3.1 daralma beklediğini, gelecek yıl ise % 4.2 toparlanma beklediklerini açıkladı. 

Kamu borcunun % 34'ler civarında kalmasını, bütçe açığının ise GSYH'nın % 5'i civarına gelebileceğini söyleyen S&P, Türkiye'nin ilk yarıda daralan ekonomisinin ikinci yarıda toparlanmaya başlayacağını belirtti. 

Enflasyonun bu yıl % 11.3, 2021'de % 10.3, 2022'de % 9.8 ve 2023'te % 8.9 olacağı öngörüldü. İşsizlik oranının da bu yıl % 13.8, 2021'de %12.5, 2022'de %11.2 ve 2023'te % 10.7 olacağını tahmin etti.

Açıkçası açıklamalar bu ortama göre oldukça iyi.

Albayrak Görüşmeler Sürüyor Dedi!
           Bakan Albayrak, G20'lerle görüşmelerin sürdüğünü, birden fazla swap anlaşması olabileceğini, anlaşmalar yapıldıkça açıklanacağını söyledi. 

FED, Swap hattı her ülke için geçerli değil diyerek, Türkiye'ye swap hattı açılmayacağını açıkladı.

Londra'dan TL'ye Yeni Bir Saldırı!
           Bakan Albayrak'ın görüşmeleri sırasında Londra'dan TL'ye yeni bir saldırı yapıldığı, yoğun Dolar alımına kalkanların TL bulamadıkları için TL temerrüte düştükleri söyleniyor. Muhtemelen henüz swap konusunda bir anlaşma olmaması nedeniyle böyle bir atak yaşanmış olabilir.

Bakan Albayrak döviz rezervimiz yeterli, yıl sonu çok cüzi bir cari açık bekliyorum diyerek ekonomide döviz ve cari açık açısından  bir sorun beklemediğini açıkladı.

Dış Borsalar Yön Bulamıyor!
           ABD ve AB borsalarında dün gün başında görülen toparlanma seviyeleri daha sonrasında satışlara sahne oldu. Dow 23.900'lerden 23.400'lere düştü. Son durum olarak futureleri23.665 seviyelerinde geziniyor. Borsalar için içeride ve dışarıda satış baskıları bir süre daha sürebilir. İçeride swap anlaşması haberi alırsak, banka hisselerinin de desteği ile BIST olarak toparlanma yaşayabiliriz. Swap geciktikçe biz de baskı altında kalmaya devam edeceğiz. Bu nedenle hisse bazlı takip daha doğru olacak günlerdeyiz.

Döviz Durulmuyor!
           Dolar 7.21, Euro da 7.80 seviyelerinde dolanıyor. BDDK yeni bir manipülasyon açıklamasında bulundu. Alınan kararlar Resmi Gazetede yayınlandı. Maalesef internet yorumları da dahil, finansal piyasalarda, döviz kurunda, ekonomik bir değer üzerinde yanıltıcı haber ve yorumlar, piyasayı bozacak ifadeler vs. gibi kapsamlı bir alan manipülasyon suçu olarak tanımlandı. Bu nedenle döviz için yorum yapmayacağım. Maalesef konuşamayan, farklı görüşü savunamayan bir toplum haline dönüyoruz. Manipülasyon yapanlara en ağır cezalar tabiki verilmeli. Ama her türlü farklı görüşün ifadesi de özgürce yapılabilmeli. Yoksa yanlışın, yanlışa gidişin uyarılarını kim yapacak?

Neyse, bu ortamda hisse bazlı takipte kalmanız kredi kullanmamanız, muhakkak geride nakit de bırakarak yatırım yapmanız doğru olur görüşündeyim.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.05.2020
    09:27

    BIST kar satışlarına devam ediyor. Yurt dışında ise kısmi toparlanma denemeleri görülüyor. ABD endeksleri, Almanya DAX ve BIST için ilgili teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz. Dünya genelinde ve ülkemizde normale dönüş kararl... Devamı »

  • 05.05.2020
    09:28

    Gelişmiş borsalar ve BIST'de iki gündür kar satışları vardı. Dün ABD borsalarında kapanışa doğru toparlanmalar yaşanıyordu. Bugün de futurelerde bu durum sürüyor. Dowj.futuresinde şuan % 1 civarı artı var. Almanya Dax future'de de % 1.40 civarı artıda. Bu gö... Devamı »

  • 04.05.2020
    09:27

    Önceki iki beklenti yazımın da başlıkları olası kar satışlarına dikkat çekmek için atılmıştı. Perşembe günü bu satışlar hem BIST'de, hem de dünya borsalarında yaşanmaya başladı. Bunların yaşanması gayet normal. Para destekleri ile ABD ve AB borsaları dahil, BIST... Devamı »

  • 30.04.2020
    09:22

    FED Faizde Değişiklik Yok, Para Vermeye Devam Dedi! ABD Merkez Bankası FED politika faizlerini değiştirmeyerek %0 - %0.25 aralığında bıraktı. Faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceğini söyleyen FED Başkanı Powell ekonomide benzeri görülmemiş bir da... Devamı »

  • 29.04.2020
    09:23

    Bankalar devreye girmediği için endeks 100 Bin-101 Bin seviyelerinde gibi görülüyor. Ama hisse bazlı bakınca, hergün çok sayıda hissenin tavan olduğunu ve bir kısmının da tavan tavan gittiğini görüyoruz. Bu şekilde yükseliş yaşamış ana endeksi ç... Devamı »