Borsalar Dalgalanıyor!

06.05.2020 09:27
  •  A 

BIST kar satışlarına devam ediyor. Yurt dışında ise kısmi toparlanma denemeleri görülüyor. ABD endeksleri, Almanya DAX ve BIST için ilgili teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda bulabilirsiniz.

Dünya genelinde ve ülkemizde normale dönüş kararları kademe kademe alınmaya başlandı. Bu kararlar nedeniyle normale dönme kararı alınacak sektörlerin hisselerinde tepkiler görebiliriz. Aynı zamanda üç aylık bilançolar da geliyor. Normalleşme ile bilançolar çelişebilir. Yani kötü gelen bir bilanço, sektör açılıyor diye hafif etki yaratıp yeniden olumluya dönebilir.

İç hat uçuşlarının da Haziran ayında yurt içinde tüm meydanlara başlayacağı yönünde gelişme var. Bu nedenle havayolu şirketlerinde tepkiler görebiliriz ki, zaten kısmen bunları yapmışlardı. Olası çelişkili hareketlerde teknik destek-dirençleri takip edebilirsiniz.

BDDK'dan Yeni TL Sınırlaması!
              BDDK bankalarımızın yurt dışında yapacakları her türlü TL plasman, TL depo, TL kredi ve TL repo gibi işlemlerinde en son uygulamaya aldığı özkaynaklarına göre % 1'e indirilmiş olan oranı % 0.5'e indirdi. Bu karar döviz kurlarının yükselişine set çekebilmek için alınmış bir karar. Ama ne kadar etkili olduğunu şu anki kur seviyeleri ile görüyorsunuz! Eskiden olsa kurlardaki benzer baskılar artınca faiz silahı kullanılırdı. Şimdi ise dünyada faizler düşerken faiz yükseltip sırıtan bir ülke de olmak istenmediği için bunu da yapmak istemiyorlar. O zaman elimizde çok da fazla seçenek kalmıyor. Ya kurların yükselişini kabulleneceksiniz, ya da döviz girişi sağlayan bir yurt dışı anlaşma yapacaksınız. 

Maalesef kurlardaki yükseliş can sıkmaya devam ediyor. Eriyen Merkez Bankası rezervleri nedeniyle yeni döviz kaynağı bulmak yönünde bir anlaşmayı halen yapamadığımız için kurlar yükseliyor. Eğer Dövizde çok daha yüksek seviyelerin görüşlmesini istemiyorsak, muhakkak kısa vadede en az 20 Milyar Dolar ve üzerinde bir anlaşmanın yapılması gerektiği görüşündeyim. Zaten bir süredir de bunun olması gerektiğini yazıyorum. 

Eğer bu yapılmaz ve Dolar kurunda öncesinde görülen 7.21 seviyesi görülür ve geçilecek olursa, kontrolsüz bir kur yükselişlerini daha yaşayabiliriz. Bu çok riskli bir inatlaşma. Umarım sonucu ülkemizin ciddi bir devalüasyona uğraması olmaz.

Bu esnada endeks olarak kurların yarattığı baskı nedeniyle dışarıdaki toparlanma tepkilerinden negatif ayrışıyoruz. Kur gelişmeleri bu ayrışmanın sürmesine neden olabilir. Bu sürede hisse bazlı düşünmek daha doğru olacaktır. Bu esnada banka hisseleri en çok baskı altında kalan sektör oluyor. Ama bir anlaşma duyduğumuz anda ise, o zaman banka hisselerinde hızlı yükselişler görürüz.

Kurlarda baskının bu kadar yüksek olmasının en önemli bir nedeni de, tam bu günlerde döviz girişi yaratan turizm faaliyetlerinin virüs nedeniyle sıfır olmasından kaynaklanıyor. Geçen yıl yaklaşık 35 Milyar Dolar giriş sağlayan sektörde şuan sıfır katkı var. Normalleşme kararları sonrasında sektör ne denli normalleşecek bu konu da belirsiz. Umarım en kısa zamanda yer şey normale döner.

Hepinize sağlık ve bol kazanç diliyorum.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.05.2020
    09:28

    Gelişmiş borsalar ve BIST'de iki gündür kar satışları vardı. Dün ABD borsalarında kapanışa doğru toparlanmalar yaşanıyordu. Bugün de futurelerde bu durum sürüyor. Dowj.futuresinde şuan % 1 civarı artı var. Almanya Dax future'de de % 1.40 civarı artıda. Bu gö... Devamı »

  • 04.05.2020
    09:27

    Önceki iki beklenti yazımın da başlıkları olası kar satışlarına dikkat çekmek için atılmıştı. Perşembe günü bu satışlar hem BIST'de, hem de dünya borsalarında yaşanmaya başladı. Bunların yaşanması gayet normal. Para destekleri ile ABD ve AB borsaları dahil, BIST... Devamı »

  • 30.04.2020
    09:22

    FED Faizde Değişiklik Yok, Para Vermeye Devam Dedi! ABD Merkez Bankası FED politika faizlerini değiştirmeyerek %0 - %0.25 aralığında bıraktı. Faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceğini söyleyen FED Başkanı Powell ekonomide benzeri görülmemiş bir da... Devamı »

  • 29.04.2020
    09:23

    Bankalar devreye girmediği için endeks 100 Bin-101 Bin seviyelerinde gibi görülüyor. Ama hisse bazlı bakınca, hergün çok sayıda hissenin tavan olduğunu ve bir kısmının da tavan tavan gittiğini görüyoruz. Bu şekilde yükseliş yaşamış ana endeksi ç... Devamı »

  • 28.04.2020
    13:36

    Bu konu tam karışmış durumda. İlk ilan edilen fiyatlar bazen birleşmeye kadar değişim gösterebiliyor. Gelen itirazlar sonrasında geçmiş örneklerde ilk fiyatların sonradan değişebildiğini gördük. Ayrıca 25 Şubat öncesinin birleşmeden yararlanacağı ifade edilmiş. Bu da ... Devamı »