Alım Tepkisi Düşüşü Tersine Döndürür Mü?

05.05.2020 09:28
  •  A 

Gelişmiş borsalar ve BIST'de iki gündür kar satışları vardı. Dün ABD borsalarında kapanışa doğru toparlanmalar yaşanıyordu. Bugün de futurelerde bu durum sürüyor. Dowj.futuresinde şuan % 1 civarı artı var. Almanya Dax future'de de % 1.40 civarı artıda. Bu görüntüyle BIST'in de güne 99.000 üstünde alıcılı başlamasını bekliyorum. 

BIST için sıralı dirençler 99.359 - 100.253 ve 100.440 seviyelerinde bulunuyor. Bunlar geçilir mi göreceğiz. Ben Mart'ta başlayan yükseliş trendinin teknik olarak aşağı kırıldığı görüşündeyim. Bu nedenle bu tepkiler hem BIST, hem de gelişmiş borsalar için sınırlı tepkiler olarak kalabilir. Bu nedenle dirençlerde çok dikkatli olmak gerekir görüşündeyim. Yükselişin devamı gelecek derken, bir anda satışların devamı gelecek olursa, bu takdirde perşembe başlayan kar satışları düzeltmeye dönüşür. 

Bir tarafta likidite bolluğu ve normalleşmeye başlayan bir yaşam. Diğer tarafta virüs nedeniyle çok ciddi iş,ciro,kar kayıpları, işsizlik patlaması, ekonomilerin darbe yemesi. Şu an Haziran için normale dönecek gibi görünen, ya da bu yönde çalışması yapılan hayatın endekslerde satın alındığını görebiliriz. Ama bu durum ne kadar sürecek o önemli! 

Umarım yasakların gevşemesi ile yeniden vaka artışı yaşanmaz. Ayrıca TCMB döviz rezervlerinin devamlı erimesi ve halen bir kaynak konusunda anlaşma çıkmaması nedeniyle kurlarda devamlı yükseliş yaşanıyor. Bu durumun sürmesi ve kalıcı hale gelmesi kabul edilebilir tabi ama o zaman devalüasyonu da kabul etmemiz lazım. Eğer devalüasyonu kabullendiysek ikinci bir soru bunun seviyesi neresi olacaktır? Yani kurlar daha nereye gidecek. İşte bunlar önümüzdeki belirsizlikler. Dalgalı kur rejiminde olduğumuz için kurlardaki bu yükselişin adı devalüasyon olmuyor. Çünkü yükseldiği gibi sonradan ciddi düşüşler de gösterebiliyor. Ama kurlardaki sürekli artış, yabancının çıkışının bir cevabı. Bu durum düzelmeden satış baskılarından tam olarak kurtulamayız.

Açıkçası bir açmaz var. Bakalım nasıl çözeceğiz. Bu ortamda ben 100.440 seviyesini önemli bir direnç olarak görmeye devam ediyorum. Bu seviye geçilmeden yeniden satışların gelmesini bekliyorum. Üç aylıklar kısmen iyi gelse de, altı aylıklar çok ciddi kötü rakamlar içerecektir. Bu nedenle döviz anlaşması ya da devalüasyonu kabullenmek konusunda belirsizlik sürdükçe, yükseliş şimdilik sınırlı kalabilir. Ama bir dış kaynak anlaşması yeniden alımların hızlanmasına imkan yaratır.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.05.2020
    09:27

    Önceki iki beklenti yazımın da başlıkları olası kar satışlarına dikkat çekmek için atılmıştı. Perşembe günü bu satışlar hem BIST'de, hem de dünya borsalarında yaşanmaya başladı. Bunların yaşanması gayet normal. Para destekleri ile ABD ve AB borsaları dahil, BIST... Devamı »

  • 30.04.2020
    09:22

    FED Faizde Değişiklik Yok, Para Vermeye Devam Dedi! ABD Merkez Bankası FED politika faizlerini değiştirmeyerek %0 - %0.25 aralığında bıraktı. Faizlerin uzun süre düşük kalmaya devam edeceğini söyleyen FED Başkanı Powell ekonomide benzeri görülmemiş bir da... Devamı »

  • 29.04.2020
    09:23

    Bankalar devreye girmediği için endeks 100 Bin-101 Bin seviyelerinde gibi görülüyor. Ama hisse bazlı bakınca, hergün çok sayıda hissenin tavan olduğunu ve bir kısmının da tavan tavan gittiğini görüyoruz. Bu şekilde yükseliş yaşamış ana endeksi ç... Devamı »

  • 28.04.2020
    13:36

    Bu konu tam karışmış durumda. İlk ilan edilen fiyatlar bazen birleşmeye kadar değişim gösterebiliyor. Gelen itirazlar sonrasında geçmiş örneklerde ilk fiyatların sonradan değişebildiğini gördük. Ayrıca 25 Şubat öncesinin birleşmeden yararlanacağı ifade edilmiş. Bu da ... Devamı »

  • 28.04.2020
    09:22

    Nihayet 100 Bin seviyesini geçtik. Son yazılarımda sonrasını çok kez yazdığım için kısa bir yazı ile tamamlayacağım. Öncesinde de yazdığım gibi, 101.000 üstünde sırası ile 102.800 - 104.700 - 105.300 - 106.858 sıralı teknik direnç hedeflerimiz var. Daha iyi... Devamı »