Her An Kar Satışlarının Gelebileceğini Unutmayın!

29.04.2020 09:23
  •  A 

Bankalar devreye girmediği için endeks 100 Bin-101 Bin seviyelerinde gibi görülüyor. Ama hisse bazlı bakınca, hergün çok sayıda hissenin tavan olduğunu ve bir kısmının da tavan tavan gittiğini görüyoruz. Bu şekilde yükseliş yaşamış ana endeksi çok etkilemeyen çok sayıda hissede ise endeksin en yüksek seviyesini gördüğümüz fiyatların bile çok üstündeyiz. 

İşte bu nedenle bu yükselişleri gören sizler, elinizde bu hisseler varsa hep yükselecek diye düşünebilirsiniz. Aynı şekilde aldığınız yeni bir hisseden de aynı şekilde yükseliş yaşanmasını bekleyebilirsiniz. Ya da şu kadar hisse tavan oldu, bunlar da olacaktır diye kıpırdayan her hisseye bu beklenti ile yönelebilirsiniz. Ama unutmayın ki, sağlık, gıda, teknoloji ve lojistik şirketleri dışında genel ekonomi halen evde oturuyor. Dünya normalleşme kararları almaya başladı. Biz de benzer kararlar alacağız ama hala virüse yönelik tedavi edici bir ilaç ya da bulunan aşı yok. 

Yaşanan normalleşme kararları sonrası bir kez daha vaka artışı yaşanacak olursa, bu durum tüm dünyayı çok olumsuz etkiler. Şu ana kadar para saçılması nedeniyle, alternatif iş, faiz gibi yatırım alanları olmadığı için borsalar olumlu etkilenen hedef alanları oluyor. Ama her an kar satışları yaşanabileceğini unutmayınız! Aynı şekilde virüse çare bulundu dendiği zaman da, endeks yükseliyorken hisse bazlı önceden yükselmiş olan birçok hissede sert düşüşlerin yaşanma riski olduğunu da bilmenizi isterim. İşlemlerinizi buna göre yapın lütfen.

Yine giden hisseler için sonraki, sonraki, daha sonraki dirençler neresi sorularının geldiğini görüyorum. Bu, elimde var satmak için en üstte dirençleri bilsem de oaraya kadar taşısam, ya da elimde yok ama ilk düzeltmesinde alacağım düşüncesinden kaynaklanan sorular olabilir. İnanın birçok hissenin bu çıkışları teknikleri uygun olduğu için yaşanmıyor. Bu nedenle arada kârın cebe yakışacağını sakın unutmayın! Endeks olarak olmasa da, aslında hisse bazlı özellikle de küçük yatırımcı hisselerinde endeks üstünde yükselişler yaşandığı için birçok yatırımcı virüs düşüşü öncesinden bile kazançlı duruma gelmiş durumda. Aman dikkat edin. Bu kârların kalıcı olması için, arada ya da gerektiğinde satmak gerektiğini bilmeniz çok önemli! 

Bu arada benim de gördüğünüz gibi Destek-Direnç paylaşımlarım al/sat öngörülerimden çok fazla oluyor. Çünkü tekniklerini iyi gördüğüm birçok hisse güne bir önceki kapanışının çok üstünde başlayınca seans öncesi ya da açılışında öngörü yapmaya cesaret edemiyorum. Kazanırken sorun yok ama, işler terse dönecek olursa, yaşanan düşüşlerin sizleri fazla üzmemesi için ilk alım seviyeleri çok önemlidir. 

Yeni üyeler dahil herkesin Giriş kısmının yanında yer alan ''Siteyi Tanı'' kısmını dikkatlice okuyup, Destek-Direnç Tablosunun izahını iyice öğrenmesinde yarar gördüğümü hep söylüyorum. Yine bunu yapmanızı, özellikle yeni üeyelerin kesinlikle okumasını istiyorum. Sonuçta destek-direnç tablosunda teknik hareket beklediğim ama tam emin olamadığım, ya da piyasaya güvenemediğimden sadece destek-direnç tablosunda yer verdiğim birçok hisse var. Bunlar mevcut dirençleri kırdıkları zaman sıralı üst dirençler hedef olur. Aynı şekilde orada yer verdiğim, fincan-kulp, flama, TOBO gibi uyarıların teknik olarak başladığı seviyeler için benden yeni alım öngörüsü beklemenize gerek olmadan da sizler kendi alım kararlarınızı verebilirsiniz. Algoritmalar yüzünden bu seviyeler geçilince hareket çok hızlı olabildiği için, bazen ben bile yazarken fiyat çok kez değiştiği için yetişemiyorum.

Herneyse, benim dikkat çekmek istediğim her an dün olduğu gibi kar satışları görülebilir. Endeks için yukarıda ve olası düzeltme halinde aşağıda görülebilecek seviyeleri zaten hergün paylaştığım için biliyorsunuz. Bunları dikkate alarak işlem yapınız. Endeks düşerken çıkacak, endeks yükselirken de düşebilecek hisse ayrışmaları yine görülecektir. Bu günlerde dış döviz girişi için hala bir anlaşma olmadığından hisse bazlı takip etmek çok daha önemli. Ben olumlu olmaya devam ediyorum.

Hepinize sağlık ve bol kazanç dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.04.2020
    13:36

    Bu konu tam karışmış durumda. İlk ilan edilen fiyatlar bazen birleşmeye kadar değişim gösterebiliyor. Gelen itirazlar sonrasında geçmiş örneklerde ilk fiyatların sonradan değişebildiğini gördük. Ayrıca 25 Şubat öncesinin birleşmeden yararlanacağı ifade edilmiş. Bu da ... Devamı »

  • 28.04.2020
    09:22

    Nihayet 100 Bin seviyesini geçtik. Son yazılarımda sonrasını çok kez yazdığım için kısa bir yazı ile tamamlayacağım. Öncesinde de yazdığım gibi, 101.000 üstünde sırası ile 102.800 - 104.700 - 105.300 - 106.858 sıralı teknik direnç hedeflerimiz var. Daha iyi... Devamı »

  • 27.04.2020
    09:21

    Ben bu hafta güzel bir açılış yapmayı bekliyorum. Japonya Merkez Bankası BOJ, varlık alımı tavanını kaldırdı. Agresif alım yapacağını söyledi. Bu açıklama Asya ve ABD borsalarını pozitife taşımış durumda. Şu sıra ABD futureleri % 1, Almanya DAX futureleri de % 2.5 artı işlem ... Devamı »

  • 24.04.2020
    09:20

    23 Nisan 2020'de Cumhuriyetimizin temeli atılan TBMM'nin 100'ncü yılını kutladık. Demokratik, laik bir ülke olarak her alanda güçlü ve insana saygılı olacağımız nice yıllar dilerim. Bu vesile ile başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK v... Devamı »

  • 22.04.2020
    09:28

    Dünya petrol fiyatlarında tarihi günler yaşıyoruz. İki gün evvel ABD petrolünde eksi fiyatlar da gördük. Dün de 6.50$ ile 22.58$ arasında fiyat görüldüğünü söylersem oynaklığın büyüklüğünü çok daha iyi a... Devamı »