Dünya petrol fiyatlarında tarihi günler yaşıyoruz. İki gün evvel ABD petrolünde eksi fiyatlar da gördük. Dün de 6.50$ ile 22.58$ arasında fiyat görüldüğünü söylersem oynaklığın büyüklüğünü çok daha iyi anlarsınız. Ki iki gün önceki fiyatlamalarda -40$ bile görüldüğü ifade ediliyor. Bizi ilgilendiren brent petrol fiyatları da şu an için 15.94$ seviyelerinde işlem görüyor.
Virüsün vurduğu ekonomiler, dünyadaki neredeyse tüm uçakların yere inmiş olması, yatlar, gemiler, özel araç kullanımındaki azalış, duran üretim nedeniyle enerji kullanımının düşmesi ve elektrik tüketiminin de sanayide düşmüş olması nedeniyle. Üreticilerin ellerinde stoklar iyice dolmuş durumda. Bu nedenle vadesi gelen petrol kontratlarında fiziki malı alamayacak olanlar, geri satmaya kalktığı için bu fiyatlamalar oluşuyor.
Petrolde yaşanan tarihi düşük fiyatlamalar nedeniyle zora giren petrol şirketleri, petrol üreten ülkeler nakit ihtiyaçları ve teminat sorunları nedeniyle altın satışı yapmak zorunda kalıyor olabilirler. Bu da ons altın fiyatlarında yine baskı yaratabilir. Ama ben onstaki gevşemelerin geçici olmasını ve sonrasında yeniden yükseliş yaşanmasını bekliyorum.
Petroldeki bu fiyatlar nedeniyle özellikle ABD borsalarında ciddi kar satışları gördük. Dün de böyle bir gün yaşandı. Önceki gün petroldeki düşüş şoku ile düşen dış borsaların etkisi ile BIST de kar realizasyonu yaşadı. Petrolde düşüş halen sürüyor. Ama ABD futurelerinde kısmen pozitif bir fiyatlama görüyorum. Bu nedenle BIST güne yatay ya da kısmi artı ile başlayabilir. Ama bence endeks olarak değil de, bugünlere hisse bazlı bakmak çok daha doğru olacak. Çünkü gördüğünüz gibi hisse bazlı çok ciddi pozitif ayrışmalar görülebiliyor.
Endeks olarak ise 97.171 ve altında 94.600 önemli bir destek. Olası gevşemelerde aradaki 95.834 - 95.000 desteklerinden de dönebilecek olan BIST, olur da 94.600 desteğini kıracak olursa, o zaman 93.600 - 91.800 - 90.603 alt desteklerine inme riski taşır. Ama şimdilik alt destekler için 97.171 ve 95.834 seviyelerinin güçlü olduğunu bilelim diyorum.
Yükseliş için ise, 99.266 direncinin kırılması ve BIST'ın 100.440 - 101.800 - 102.800 ve daha üstüne gitmesi için, dış döviz kaynağı konusundaki olası anlaşmaları takip etmemiz gerekiyor. Bu yönde bir gelişme BIST'i Destek-Direnç Tablomuzda detaylı göreceğiniz üst hedeflere götürebilir. Eğer döviz likiditesi sorunu çözülemezse, o zaman kurlardaki yükseliş 7.00'nin üstünde 7.03 - 7.07 - 7.21 gibi seviyelere doğru çıkarak, BIST'i de baskıladığını görebiliriz.
TCMB faiz indirimi için de 50 baz puan civarı bir indirim bekliyorum. Bu ve üzerindeki bir karar dövizi yukarı baskılar. Umarım bir an önce dış döviz likiditesi kaynağı buluruz.
Hepinize önce sağlık, sonra bol kazançlar diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_