BIST 100 Bin ve Üstüne Nasıl Gider?

20.04.2020 09:24
  •  A 

Gelişmiş batı borsaları cuma günü gayet güzel yükselişlerle haftayı kapattılar. Bu haftaya ise ABD borsalarının futurelerinde % 0.50 eksi başlangıçlar görüyoruz. Almanya ise, haftaya yine % 1 civarı artı bir future ile başlamış görünüyor. Almanya ve AB'nin bazı ülkelerinde kademeli şekilde virüs yasakları kaldırılıyor. Üretime dönüş kararları var. ABD'de ise halen vaka ve ölüm sayılarında artış korkutucu şekilde sürüyor. 

Bizde ise bu hafta çarşamba günü TCMB faiz kararı gelecek. 50 baz puan ve üstünde bir faiz indirimi daha görülebilir. Ama zaten döviz kurları yükseliş yönünde devam ediyorken bir de faiz indirimi gelirse, kurlarda eski zirveleri yeniden test eden bir görüntü yaşanabilir. Bu tedirgin edici bir durum diyebilirim. 

Aynı şekilde BDDK ve TCMB tahvil ve özkaynak kararları ile de özellikle özel bankalara kredi vermeleri yönünde bir baskı görüyoruz. 

İşte tüm bu gelişmeler içinde bizim piyasalar için en önemli belirleyici bir dış finansman, dış fon kaynağı hakkında yaşanacak gelişmeler olacaktır. Eğer gelişmiş merkez bankaları ile swap karşılığı bir döviz likiditesine yönelik anlaşma çıkacak olursa, o zaman yukarıda dikkat çektiğim kur baskıları olumluya döner. Kurlarda düşüş, BİST'de ise 100 Bin ve üstündeki hedeflere yöneliş yaşanabilir. 

Bu nedenle benim için bu hafta takip edilmesi gereken en önemli gelişme olarak TCMB faiz indirimi değil de, dışarıdan döviz girişi sağlayacak bir anlaşma ön planda olacaktır. Umarım gecikmeden bu sorunu aşarız. Yoksa BIST ve dünya borsalarında dirençlerde olduğumuz için yine kar satışları görülebilir. Ben bir üst hedeflere yönelmek için böyle bir gelişmenin yaşanacağını bekliyorum. 

NOT: Hisse teknik paylaşımlarımı dün akşam yaptığım için tablodaki düne ait rakamları dikkate almanız konusunda uyarmak istiyorum.

Hepinize sağlıklı ve kazançlı bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.04.2020
    08:53

    99.044 seviyesindeyken içeriden döviz likiditesi konusundaki olumsuz açıklamalar, dışarıda tüm borsalarda yaşanan direnç satışlarıyla bir soluklanıp kısmi düzeltme yaşadık. Dün ise yeniden destek görüp yükseliş yönüne dönmüş... Devamı »

  • 16.04.2020
    09:23

    İki gündür uyardım. ''Ama 99.000 - 101.000 aralığına doğru bir yükseliş yaşanacak olursa, işte o zaman da çok dikkatli olmak lazım! Eğer virüs konusunda işler hala yoluna girmiyorsa, kar realizasyonu yapıp, bir süre izlemede kalmak doğru ve tedbirli bir da... Devamı »

  • 15.04.2020
    09:35

    Ekonomiler Çökerken Herşey Yükseliyor! Virüs salgını nedeniyle gördüğünüz gibi dünya ekonomilerinde ciddi krizler ve daralmalar yaşanıyor. Ülkeler yaşanan krizde insanları, şirketleri koruyabilmek için GSMH'lalarının % 20... Devamı »

  • 14.04.2020
    09:16

    Trump'ın Petrolde Yüksek Kesinti Israrı Sürüyor! OPEC 12.5 milyon varil/gün kesintide anlaştığını açıklasa da, ABD Başkanı Trump, 20 Milyon varil/günlük bir kesinti yapılmasını beklediğini açıkladı. Trump'ın bu konudaki ısrarı sonu&... Devamı »

  • 13.04.2020
    09:24

    BDDK dövizde sert bir hareketin önünü kesmek için bankaların TL karşılığı dolar alımı imkanını son indirdiği özkaynakların % 10 seviyesinden özkaynakların %1'i seviyesine indirdi. Özellikle yıl başından beri çıkan döviz nedeniyle TCMB re... Devamı »