BİST Yükselmek İstiyor!

17.12.2019 09:31
  •  A 

Evet, bu kesin. Çünkü her türlü çekindiğimiz riske rağmen, kısa bir düzeltme sonrası yeniden yön yukarı dönüyor. Yükselişe kısmen de olsa bankalar da iştirak edince hemen 111.900'lere geldik. Aslında yazıp, söylediklerimize bakınca bilanço, F/K kıyaslamaları, Dolar Bazında gördüğü geçmiş seviyelerle kıyaslayınca çok ciddi iskonto halen sürüyor. 

Ama işte insan korkulardından da kurtulamıyor. ABD ile gerilim artmaya devam ediyor. Ermeni ve yaptırım tasarıları ABD parlamentolarından geçmeye devam ediyor. F-35 ve S-400 sorunu çözülemedi. ABD tarafı F-35'ler için ürettiğimiz parçaları farklı ülkelerde üretmek için hazırlıklarda sona geldiğini söylüyor. Halkbank davası halen sürüyor. Akıbeti belli değil. Bizim taraftan da ABD'nin bu hamlelerine üsleri kapatırız karşılığı verildi. 

Normal zamanlarda bu gelişmelerin piyasa bozucu etkisi yüksek olurdu. Doların yukarı doğru kıpırdaması bile borsayı bozamadı. Hane halkı halen bankalarda yaklaşık 196 Milyar Dolar DTH tutmaya devam ediyor. Yani bir de orada çözülme olsa topyekün bir piyasa canlanması işten bile değil. Ama dth'larda şimdilik çözülmeye neden olacak bir gelişme yok. Riskler sürerken bunun olmasını beklemiyorum. 

Tabii BİST'in düzeltme heveslisi olmamasının bir nedeni de, ABD-Çin arasında birinci faz anlaşma oldu-oluyor açıklamaları. Bu gelişme nedeniyle ABD ve AB borsaları tarihi rekorlarını-zirvelerini zorluyorlar ve yeni rekorı görüyoruz. Gelişmiş borsalardaki aşırı alım iştahı da BİST'i iskontolu olduğu niçin yukarı itiyor. Ama hemen söyleyeyim ki, ABD dışında AB ülkelerinin genelinde resesyon verileri var. Sonraki yıllardın büyüme tahminleri bile aşağı yönlü revize ediliyor. Ama borsalar rekor kırıyor ne yaman çelişki olduğunu sakın göz ardı etmeyin. Bunun ana nedeni, ekonomiyi canlandırmak için faizsiz bol likidite ortamının sürüyor olmasıdır. Faizsiz paraya tüketici ve sanayiden talep olmayınca, para borsaları tercih ediyor. Yani gelişmiş ülke borsalarında bana göre aşırı değerlemeler var. Günü gelince, ABD-Çin anlaşmasında çözümün gelmesine rağmen sert kar satışları kaçınılmaz olacaktır. Sadece faizlerin tersine dönmesi ve resesyondan çıkma haberleri bu gidişe krıter olarak takip edilmelidir. Şimdilik böyle bir durum olmadığı için, rekorları görmeye devam ediyoruz. Bilançolar ve ekonomik büyüme karşılığı olmayan rekorlar olduğu için bu durum da beni tedirgin ediyor.

İşte böyle olunca da, 105.930 kırılınca hızla 115.000'bin puna doğru yaşanmasını beklediğim yükselişi korku ve temkinle takip etmek durumunda kalıyorum. Al-Sat değil de, Destek-Direnç Tablosunda paylaşımlarımla olası yükseliş tekniklerine dikkat çekiyorum.

Yapacak birşey yok. Huy değişmez kolay kolay. Bu riskler varken, benim temkinli duruşum da sürecektir. Gördüklerimi daha ziyade destek-direnç tablosunda paylaşamaya devam edeceğim. Arada cesaret ettiğim tekniklerde de yeni alsat öngörülerim de gelebilir. Alıcılı bir borsa sabahı daha yaşayacağız görüntüsü var. Sonrası ne olur göreceğiz. 

Hepinize iyi ve bol kazançlı bir gün dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 16.12.2019
    09:35

    Eğer tekniklere bakacaksak, 105.930 seviyesinin üzerinde hızla 110.500 - 111.973 - 113.524 - 115.000 diye yüselişler yaşanmasını bekliyordum. Bunun 111.973'e kadar olan kısmı gerçekleşti. Ama cuma günü bu dirençten ciddi kar satışları yaşadık. Eğer 110.000 ü... Devamı »

  • 13.12.2019
    09:16

    Düne ait beklenti yazımda ''Yaptırım Riski Mi, Faiz İndirimi Mi?'' diye başlık atmış ve sorunun cevabı piyasaların yönünü belirleyecek demiştim. Ben minimum 150-200 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını beklediğimi yazmıştım. Haklı çıktım. 14.00'tek... Devamı »

  • 12.12.2019
    09:28

    Bu başlıktaki hangi konu sizce piyasalarımız için çok daha öncelikli olacak? İşte vermemiz gereken en önemli cevap bu! TCMB PPK Faiz Kararını Açıklayacak! Para Piyasası Kurulu bugün 14.00'te faiz kararını açıklayacak. ABD Merkez Ban... Devamı »

  • 11.12.2019
    09:07

    ABD Senatosu Türkiye yaptırımlarını gündeme aldı. Bugün görüşmeler başlayacak. Benim bir süredir bu konudan çekindiğimi ve gelişmeleri görmeyi beklediğimi ve bu nedenle dirençlere geldiğimiz endeks ve genel hisselerde kredili işlemlerden uzak durulmas... Devamı »

  • 09.12.2019
    09:48

    Çetin Bir Hafta Başlıyor! Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi son dönemlerin en iyi verilerinden birisi oldu. Bu görüntü altında FED'in faizlerinde bir değişiklik yapmasını beklemiyorum. Ama 12 Aralık TCMB faiz toplantısında 150-200 baz puan arasın... Devamı »