Yaşanan Kar Realizasyonudur!

21.11.2019 09:23
  •  A 

Düne ait beklenti yazımda 108.224 ara direncinin güçlü olduğuna, bu seviyeye yaklaştıkça kar satışlarının yapılmasının doğru olacağına, eğer geçecek olursa o zaman yeni alımlara yönelmek gerektiğine dikkat çekmiştim. Kar satışlarının beklenmesinin doğru olacağını yazmıştım. Olası kar satışlarının endeks için sıralı destekleri olarak da, 105.930 - 105.379(gap) - 105.176 - 104.664 ve 103.552  seviyelerini paylaşmıştım. Olası kar satışlarının gelebileceği bu ortamda hisse odaklı takibe odaklanın demiştim. 

Şimdi bu sözlerimi düne ait beklenti yazıma bakarsanız aynen bu ifadelerle bulursunuz. 108.224 direncine de birkaç kez dikkat çektiğimi görürsünüz. İşte yaşanan da bu oldu. BİST hem içerideki dirençlerden, hem de gelişmiş borsalardaki kar satışlarından etkilendi ve kısmi bir kar satışı yaşadı. Kısmi diyorum, çünkü bir gün önceki düşük seviyesinin altına bile inmeyen bir kar satışı ile sınırlı bir satış oldu. Sağlıklı bir düzeltme olması için, yukarıda paylaştığım seviyeleri görmesi beklenebilir. Yani 103.552 dahil görülse BİST için yaşanan bir düzeltmeden ibaret olur. Olur mu, ya da ne kadarlık bir düzeltme olacak göreceğiz.

Şimdilik 105.900, hatta 105.500 civarı seviyeler önceki yükselişlerde takıldığımız yatay kanalın direnci olan, bu sefer ise destek konumundaki olası düzeltme destekleridir. BİST 105.900 - 105.500 seviyesinin altına inmediği takdirde, yaklaşık 115.000'e sürecek 10 Bin puanlık bir yükseliş potansiyelini koruyor olur. O nedenle bu iki destek seviyesi önemli olacaktır. Ama kırsa da, alttaki 103.552 desteği kırılmadığı takdirde, yükseliş potansiyeli yine de bozulmaz. Sadece süreleri ötelenmiş olur.

Peki madem 108.224 seviyesi bu kadar önemli direnç seviyesiydi, neden o zaman geçtiği görülmeden yeni öngörüler yapıyoruz? Bunun da cevabı dünkü yazıda var. Kar satışlarının beklenmesi ve bu esnada hisse bazlı hareketlere odaklanmak doğru olacaktır sözüme uygun bir davranış yaptığımız yeni öngörüler. Sonuçta görüyorsunuz ki, endeks düşerken ya da çıkarken, bağımsız hisse hareketleri her zaman olabiliyor. Tekniklerine göre uygun olduğunu düşündüğüm paylaşımları her ortamda yapmaya devam ediyorum.

Kısacası dünkü beklenti yazım sonrasında, ''BİST neden Düştü ?'' sorusu doğru bir soru değil. Ya da beklenti yazımın okunmadığını gösteren bir soru olur. Sözü bağlarsam, bu satışlar dediğim seviyelerde kaldığı takdirde ki, beklentim o yönde. Gayet sağlıklı ve korkulmaması gereken teknik düzeltme olacaktır. Bu sayede daha düşük fiyatlardan belki de bir çok yeni öngörü yapma imkanı bulabileceğiz. 

Böyle dirençlerde önemli olan yeni öngörülerde mümkün olduğunca, bilançosu olarak beklentisi yüksek hisseleri tercih etmektir. Böylece düzeltmeye yeni yapılan öngörüde yakalansanız da, kormanıza gerek olmaz. Hisseler ilk fırsatta yıl sonu bilanço beklentisi için yeniden yukarı ivmelenecektir.

ABD ile görüşmeler pozitif sürerken, Aralık ayında yine bir faiz indirimi beklenirken, kar satışlarını yeni alım fırsatları olarak görmek, korkmamak lazım. Ama ABD ile bir yaptırım gerilimi yaşarsak, o zaman tüm pozitif beklentilerimiz tersine döner. Ben Türkiye'nin ilişkileri kökten dinamitleyecek bir yaptırım boyutuna maruz kalmayacağı görüşümü koruyorum. Hatta, Halkbank, F-35 ve S-400 sorunu uzlaşma ile çözüme kavuşursa, bu takdirde gelişmiş borsalarda ciddi düzeltme risklerine rağmen, BİST olarak 2020'de önemli pozitif ayrışma yaşamamızı bekliyorum.

Hepinize iyi bir gün dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.11.2019
    09:16

    Sanırım BIST'in yükselmesinden herkes mutlu olmaya başlamıştır. Uzun süredir yatırımcıları mağdur eden hisseler de telafi yükselişlerine başladılar. BIST dün 107.528 kapattı. Diğer taraftan Dolar kuru da düşüyor. DTH'lardaki(Döviz tevdiat hesapları) artış 1... Devamı »

  • 19.11.2019
    09:59

    ABD ile riskler konusunda çözüm çıkmadan geçilmez diye düşündüğüm 105.930 direnci dün hızlı bir şekilde geçildi. Esas olan tekniklerdir. Eğer teknik olarak konuşuyorsak, şartlarını da teknik olarak görmek lazım. Bu nedenle eğer 105.... Devamı »

  • 18.11.2019
    09:42

    Daha önce görüp geçemediğimiz direnci yeniden kırmayı deniyoruz. Aslına bakılırsa, kendi özelimizde bu direnci kırmak için ABD ile F-35, S-400 ve Halkbank konularında çözüm görmedikten sonra bu direnci kırmak için erken diye düş&uum... Devamı »

  • 15.11.2019
    09:12

    Zirve sonuçlarını duymadan özellikle 105.930 seviyesinde bulunan direnci yukarı kıramayacağımızı, bu direncin kırılması için riskli gündemlerde çözüm haberlerini duymamızın gerektiğini yazmıştım. Maalesef dediğim gibi de çıktı ve direnç seviyesi... Devamı »

  • 14.11.2019
    09:26

    Merakla beklediğimiz zirve dün akşam gerçekleşti. İlan edilen süreleri aşan görüşmeler oldu. Özellikle Trump'ın cumhurbaşkanımıza ve Türkiye'ye övgüleriyle geçen bir basın toplantısı gördük. İki lider ve ülke iyi ilişkiler ... Devamı »