Zirvenin İlk Sonucu Ermeni Tasarısı Bloke Edildi!

14.11.2019 09:26
  •  A 

Merakla beklediğimiz zirve dün akşam gerçekleşti. İlan edilen süreleri aşan görüşmeler oldu. Özellikle Trump'ın cumhurbaşkanımıza ve Türkiye'ye övgüleriyle geçen bir basın toplantısı gördük. İki lider ve ülke iyi ilişkiler kurmak, mevcut ilişkilerdeki sorunları aşıp 100 Milyar Dolar'lık ticaret anlaşması yapma konusundaki niyetlerini tekrarladılar.

Ama asıl beklediğimiz, S-400 ve F-35 konusunda hala netlik yok. Bu konular heyetler arasında görüşülerek çözüm yolları aranmaya devam ediliyor. Suriye ve YPG'ye destek konusu da muğlaklık taşıyor. Halkbank konusu ne oldu sözü geçmedi. 

İyi olan bir gelişme ise, cumhurbaşkanımızın zirveye dahil edilen senatörlere birebir Türkiye'nin görüşlerini anlatma fırsatı bulması oldu. Yanlış algıların direkt senatörlere ve ABD medya ve kamuoyuna anlatılması imkanı bulundu. Kürtlerle bir sorunumuz olmadığı, en kalabalık Kürt nüfusuna sahip ülkelerden biri olduğumuz ve kuzey Irak'taki Kürtlerle iyi geçinirken, kuzey Suriye'deki Kürtlerle iyi geçinmememiz diye bir şeyin söz konusu olmadığını direkt anlatmış olduk. Yanlış algının kürt ifadesinin genel kullanılmasından kaynaklandını ifade ettik. Bizim sorunumuzun PKK'nın türevi olan YPG ve diğer adlarla yer alan terör yapılanmalarıyla olduğunu izah ettik. 

Ermeni Tasarısı Bloke Edildi!
              Davet edilen senatörlerden birisi olan L.Graham, cumhurbaşkanımızla bizzat görüşmesi sonrasında senatodaki Ermeni soykırımı tasarısı oylamasını bloke etti! Zirvenin belki de en net sonuçlarından birisi bu gelişme oldu diyebiliriz. Diğer konularda henüz net bir karar ya da açıklama duyamadık.

İkili ilişkilerin düzeltilmesi açısından olumlu bir zirve oldu. Ama f-35, S-400, Patriot, Halkbank, yaptırım konuları netleşemediği için beklenen sonuçları yine öğrenememiş olduk. Nihayetinde karşımızdaki kişi Trump! Heran her türlü yeni bir twittle havayı gerebilir. Ama ben olumlu yönde görüşmelerin sürmesini bekliyorum.

Moody's de Pozitif Etkilendi!
              Graham gibi ziyaretten olumlu etkilenen diğer bir kurum da Moody's oldu. Moody's ziyaret sonrasında Türkiye'nin büyümesi ile ilgili pozitif yönde gelişmeler yaşandığı yönünde olumlu açıklamalarda bulundu. Hep diyorum, rating notlarımız ABD ile ilişkilerimizle ilgilidir. İlişkilerdeki sorunları aştığımız anda, ratingçilerin not artışlarının arkası gelecektir. Moody's yaptığı pozitif açıklama ile bunun sinyalini beni mahçup etmeyerek hemen vermiş oldu.

Sanayi Büyümesi Gelecek!
             10.00'da Eylül aylık ve yıllık sanayi büyüme verisi gelecek. Beklenti % 3.6. Önceki veri ise % -3.6 idi. Beklenti ve üstünde bir veri görebiliriz. Ama asıl faiz indirimlerinin etkisi ile sonraki ayların büyüme verilerinin daha iyi gelmesini bekliyorum.

Sonuç Ne? BİST Ne Olacak?
              İnanın bilemiyorum. Çünkü netlik hala yok. Riskler hala netleşmedi. Ama çok sıcak ve iltifatlı bir ziyaret oldu. Görüşmelerin arkası gelebilir. 

Benim bekletilerimi karşılamadığı için BİST'in yönünü kestiremiyorum. Ben kar satışlarını görebileceğimiz görüşündeyim. Ama hemen arkasından beklediğimiz bazı cevaplar duyulmaya başlanacak olursa, bu durum da biliniyorsa, o zaman kar satışları derinleşmeden alıcılar yeniden gelebilir. 

Kısacası şimdilik 105.930 güçlü BİST direncini geçmemizi sağlayacak bir gelişme henüz yok görüşündeyim. Sanayi üretimi verisi bu görüşümü değiştirecek etki yaratır mı göreceğiz. Bir süre daha hisse bazlı takibe devam etmek, ABD ilişkilerimizde F-35, Halkbank ve S-400 kapsamlı açıklamaları gözlemek doğru olacaktır.

Hepinize iyi bir seans dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.11.2019
    09:16

    Cumhurbaşkanımız ABD'ye indi. Bu akşam Türkiye saati ile 20.30 sonrası zirvenin başlaması ve 23.10 sonrasında da iki liderin ortak basın toplantısı yapması bekleniyor. Açıkçası içerdiği gündemler nedeniyle oldukça kapsamlı ve zor bir randevu olacak. Zorl... Devamı »

  • 12.11.2019
    08:58

    Evet bu tanımlama şu an Türkiye'nin hem ABD, hem de AB'ye karşı içinde bulunduğu durumun tanımlamasına çok uygun bir ifade! Yani bir tarafta, birçok cephede BM ve NATO içinde müttefik olarak bir çok olaya birlikte müdahale ettiğimiz s&oum... Devamı »

  • 11.11.2019
    09:06

    Bu hafta tüm dikkatler ABD'de olacak! Açıkçası ABD işin suyunu çıkardı diyerek yazıma başlayacağım! Geçen hafta Çin ile tarifeler kademeli kaldırılacak dendiği için özellikle ABD borsalarında yeni rekorlar görülmüştü. S... Devamı »

  • 08.11.2019
    08:51

    BİST hem dünya borsalarındaki pozitif havanın desteği ile, hem 13 Kasım'da cumhurbaşkanımız ve Trump'ın randevusunun gerçekleşecek olmasının yarattığı olumlu beklentilerle dün ciddi bir yükseliş yaşadı. Kısmen bankaların da devreye girmesi bu yükselişi destekledi. ... Devamı »

  • 07.11.2019
    09:28

    Dün Cumhurbaşkanımız ABD başkanı Trump ile görüştü. Görüşme sonrası 13 Kasım ziyaretinin gerçekleşeceği açıklandı. İki liderden de ziyaret için pozitif açıklamalar geldi. Bu ziyaret ve neticeleri piyasalarımız için çok önem... Devamı »