Dünyanın Gözü ABD'de Olacak!

11.11.2019 09:06
  •  A 

Bu hafta tüm dikkatler ABD'de olacak! Açıkçası ABD işin suyunu çıkardı diyerek yazıma başlayacağım! 

Geçen hafta Çin ile tarifeler kademeli kaldırılacak dendiği için özellikle ABD borsalarında yeni rekorlar görülmüştü. Son olarak ise, Trump henüz tarifeleri kaldırmadım dedi. Tabii ABD ve uzak doğu borsaları bu açıklamaya satışlarla karşılık vermiş oldular. Tekniklerine bakınca da, Dow.future'de 27.541 altına inerse, 27.390 seviyesine ve bu destek kırılacak olursa 27.000 ve 26.959 desteklerine doğru satışların gelebileceği görüntüsü var. Trump bu işi oyuncak yapmış durumda. Seçimlere kadar da bunu yapmayı sürdürecek gibi duruyor. Kısacası ABD-Çin seçimlerden önce anlaşacaktır. Ama ne kadar önce bu olacak buna cevap vermek zor. 

Bizim de Gözümüz-Kulağımız ABD'de Olacak!
              Diğer taraftan bizim ve BİST için de gözler yine ABD'de olacak. İki liderin eğer son anda iptal olmazsa 13 Kasım tarihinde ABD'de yapacakları zirveden çıkacak açıklama ve kararlar BİST ve döviz kurlarımız için çok önemli yön belirleyici olacaktır.

Açıkçası ben bir şekilde uzlaşmanın olmasını bekliyorum. Ama çok çetin bir pazarlık olacağı kesin. Beyaz Saray'dan yapılan son açıklamada, S-400 konusunda geri adım atılmadığı takdirde senatonun yaptırım kararları masada olacak dendi! Cumhurbaşkanı Erdoğan da, ''O iş bitti. S-400 konusunda geri adım yok'' dedi. Yani yine ABD ilişkileri gündemli gergin bir haftaya başlayacağız. Görünen  o ki, bu sefer Trump dışında uzlaşma yapmak isteyen yok gibi duruyor. Bakalım Trump kendi azil süreci ile uğraşırken, Türkiye'ye yaptırım riskini engelleyebilecek mi göreceğiz.

BİST İçin Bıçak Sırtı Hafta!
              Trump ile zirveden uzlaşma habeleri gelmezse, BİST 101.800 ve 100.000'e doğru bir geri çekilme yaşayabilir. Eğer yaptırımlar gelecek diye açıklama duyulursa o zaman 97.324 desteğinin de kırılıp 94.896 gap seviyesinin kapandığını görebiliriz.

Ben bu tabloyu beklemiyorum. Eğer uzlaşı beklentisi olmasa cumhurbaşkanımız bu ziyarete gitmezdi görüşündeyim. Bu nedenle zirveden uzlaşı çıkmasını ve sonrasında BİST'in yakın direnci 103.552 ve üzerindeki son direnci olan 105.930 direncini kırarak, 114.000 - 120.000 seviyelerine doğru bir ralli başlatmasını bekliyorum. Ama inanın bu beklenti öncesinde çok çetin bir görüşme olacağı kesin. 

Bu görüşmenin sonucu sadece BİST için önemli değil. Aynı zamanda döviz kurları, faiz ve piyasanın tüm dengeleri için de çok önemli olacaktır! Eğer uzlaşı çıkmazsa, dövizde yeniden 5.86 ve 5.93 dirençleri görülür. 5.93 kırılacak olursa da, 6.08 ve üzerine çıkan bir Dolar görebiliriz. Tabii böyle bir hareket faizleri de yeniden yukarı çekmemize neden olur. DTH'lar çözülmediği gibi daha da artar. Krediye olan tüketici ve yatırımcı talebi parlamadan söner ve büyümede tersine dönen bir tabloya gireriz. 

Benim beklediğim  uzlaşı ve anlaşma haberleri halinde ise, anlaşmanın 100 Milyar Dolar'lık ticaretle süslenmesi, F-35 sorununun aşılması ile tamamlanması halinde, Dolar kurunda 5.64  desteğini hızla görürüz. Muhtemelen geçici de olsa böyle bir durumda 5.64 desteğinin de kırılıp, 5.50 - 5.30 ve belki de altındaki seviyere bile indiğimiz bir döneme gireriz. DTH'lara yöneliş tersine döner ve kısmen de çözülme başlar. Bu durum ek bir faiz indirimine de imkan yaratır. Tüketim ve yatırım kredilerine talep hızla artar ve büyümede çok hızlı bir iyileşme dönemine gireriz.

Ama şimdilik Trump'ın son  Çin tarife açıklaması nedeniyle, Beyaz Saray'ın da S-400 kapsamlı yaptırım açıklamaları nedeniyle haftaya gergin başlanmasını ve satıcılı açılış olmasını bekliyorum. İlk direnç olan 103.552 - 104.000 dirençlerinin ilk gün için geçilmesi zor olabilir. Zirve sonucu duyulana kadar da 105.930 olan ikinci direncin görülmesini beklemiyorum. Bu iki zirveye yaklaşan hareketlerin kar satışları ile karşılanmasını beklerim. Net hareketler zirve sonrasında görülecektir. Umarım pozitif yöndeki gelişmeleri ve hareketleri görürüz.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.11.2019
    08:51

    BİST hem dünya borsalarındaki pozitif havanın desteği ile, hem 13 Kasım'da cumhurbaşkanımız ve Trump'ın randevusunun gerçekleşecek olmasının yarattığı olumlu beklentilerle dün ciddi bir yükseliş yaşadı. Kısmen bankaların da devreye girmesi bu yükselişi destekledi. ... Devamı »

  • 07.11.2019
    09:28

    Dün Cumhurbaşkanımız ABD başkanı Trump ile görüştü. Görüşme sonrası 13 Kasım ziyaretinin gerçekleşeceği açıklandı. İki liderden de ziyaret için pozitif açıklamalar geldi. Bu ziyaret ve neticeleri piyasalarımız için çok önem... Devamı »

  • 06.11.2019
    09:57

    Dün görülen duruşmada, yargıç Berman avukatlara talepleri ile ilgili ayrıntılı dilekçe vermeleri ile ilgili 19 Kasım, savcılık makamına da avukatların sorularını yanıtlamaları için 26 Kasım'a kadar süre verdi. King&Spalding Hukuk firmasından savcılık tara... Devamı »

  • 05.11.2019
    08:56

    Fitch'in görünümü Durağan olarak revize etmesi, % 8.57'ye inen TÜFE BİST'i 100 Bin seviyesinin üstüne taşıdı. ABD - Çin arasındaki görüşmelerde uzlaşma haberlerinin etkisi ile de ABD borsalarında tarihi rekorlar görülüyor... Devamı »

  • 04.11.2019
    08:50

    Fitch Raiting yatırım yaplır seviyenin iki basamak altında tuttuğu kredi notumuzu BB- olarak korudu. Ama negatif olan görünümü ise Durağan olarak revize etti. Geçen haftadan değişik Fitch'in görünümü Durağan'a çevirmiş olması var. Bunun d... Devamı »