Piyasalar Parlamenterlere Odaklandı!

01.11.2019 09:12
  •  A 

ABD kaynaklı parlamenter kararları piyasalar için çok etkili olacak bir ortam yaratmış oldu! Bunlardan biri Trump için azil sürecinin başlatılması, diğeri de Türkiye için Temsilciler Meclisinden geçen kararlar oldu.

Trump için azil kararı çıkmasını beklemiyorum. Ama son ana kadar terletecekler gibi görülüyor. Eğer azil çıkacak olursa, bu tüm dünya piyasaları için bir dalgalanma yaratabilir. Böyle bir durumda Çin ticaret savaşlarını başlatan Trump olduğu için, Trump gittiğinde Çin ile uzlaşma daha hızlı olur diye olumlu bir algı da olabilir. Ama Türkiye açısından olumsuz etkisi olur. Çünkü ABD'li parlamenterlerin Türkiye'ye bakışı maalesef şuan için oldukça olumsuz. Trump buna fren oluyordu. Eğer Trump olmazsa, yaptırım kararlarına muhatap olabiliriz.

Bizim için Trump'ın azil süreci dışındaki asıl önemli ve ABD kaynaklı risk ise, yaptırım oylaması olacaktır. Temsilciler Meclisinden çok yüksek oy ile geçen yaptırım yasa tasarısı Senatodan da geçecek olursa sorun büyüyecek. Burada olası senato oylama sonucu önemli. Eğer geçer ama 2/3 oranının altında kalırsa, bu takdirde başkan Trump kararı erteleyebilir, uygulamaya almayabilir. Ki, böyle bir durumda Trump'ın bu şekilde davranmasını bekliyorum. 

Fakat Senato oylamasından da 2/3 oranını aşan yüksek bir oyla kabul çıkarsa, bu takdirde Trump'ın yasayı engelleme imkanı kalmıyor. İşte bu sonuç bizim için kötü bir süreci tetikler. Türkiye'ye karşı uygulamaya sokulacak yaptırım kararlarında cumhurbaşkanı ve bazı bakanların mal varlığının araştırılması, İran ile ilişkili banka ve kurumlara müeyyideler uygulanması, silah üretimi ile ilgili şirketlerimize yaptırım kararları, finansal yaptırımlar gibi bir çok yaptırım uygulaması var. Böyle bir durumda F-35 programına geri dönüşümüz de mümkün olmaz. Türkiye tüm yaptırım kararlarına tepki gösterir ve uymaz. 

Lakin bizim olası yaptırım kararları için ''kabul etmiyoruz, bizim için yok hükmündedir'' dememiz bir şeyi değiştirmez. Sonuçta uygulayacak ABD olunca maalesef bizi çok olumsuz etkiler. Böyle bir durumda, borsada sert satışlarla gelen oldukça ciddi düşüşler, buna karşılık sert döviz kuru yükselişi ile yeniden tersine dönen faiz yükselişleri görülür. Enflasyon olumsuz sürece girer. Hazır ABD ile böyle bir ters düşme yaşanıyorken, AB de kendi açısından Türkiye'yi sıkıştırma ile ilgili kararlarını devreye almaya kalkabilir. Akdeniz'deki petrol gaz aramalarında karşımıza çıkabilirler. 

Gördüğünüz gibi tüm bunlar çok ciddi bir kriz süreci yaratacak ve Türkiye'nin NATO'dan bile çıkmasına neden olacak risklerdir. Türkiye özellikle F-35 programına geri alınmamamız halinde bile, Rus savaş uçaklarının alımına gidebilir derken, bu şekilde bir yaptırıma muhatap olacak olursa, o zaman Rusya ile savaş uçağı ve ek S-400 alımı konusu kesin olur. 

Ama tekrar ediyorum; böyle bir tablo ne ABD'nin, ne de AB'nin işine gelmez. Dünya güç dengelerinin batının aleyhine değişmesi demek olur. Ayrıca, finansal yapısına böyle bir saldırı yapılacak olan Türkiye'nin yaklaşık 450 Milyar dolar olan dış borçlarının asıl alacaklısı batılı bankalardır. Zaten AB önemli bir resesyon riski yaşarken, Bir de Türkiye kaynaklı büyük bir finansal krizi yaşamak istemeyecektir. 

Aynı şekilde ABD için de, sadece atom bombaları olan İncirlik Üssünün değil, diğer tüm üslerinin kapatılması demek olur ki, ABD istikrarlı bir Türkiye'de bulunan üsleri için bölgede daha istikrarlı başka bir ülkeyi de bulamaz. Bunlar ve benzer bir çok diğer olumsuz etki nedeniyle ABD, Türkiye ile bu boyutta bir gerilimi tercih etmeyecektir görüşümü savunuyorum. Son anda bir şekilde bir orta yol bulunacak ve iki ülke arasındaki ilişkiler yeniden düzelme çizgisine gieecektir diye düşünüyorum. Ama şimdilik gözümüz ABD'li parlamenterlerin hem Trump, hem de Türkiye için vereceği oylarda olmalıdır. 

Türkiye çok güzel uluslar arası pozitif bir ortam şansı daha yakaladı. AB'de resesyon riski ile düşük faiz süreken, Kasım'da varlık alımları da başlayacak. Piyasaya AB merkez bankası ECB tarafından para pompalanma dönemi başlıyor. Aynı şekilde ABD Merkez Bankası FED de faiz indirimlerine devam ediyor. Düşük cari açığımızın da etkisi ile tüm bu gelişmeler kurlardaki baskının azalmasına, hatta düşen kurlar nedeniyle elimizin faiz indirimi ve enflasyon için güçlenmesine yarayacak. Eğer ABD Senatörleri yaptırımlara geçit vermezse, Trump ile cumhurbaşkanımızın zirvesi gerçekleşir ve yeni ticaret anlaşmaları ve F-35 programına devam kararları çıkacak olursa, çok güzel bir piyasa ortamı yakalarız.

BİST dolar bazında zirveleri hedeflemese bile çok sert yükselişler yaşar. Döviz kurlarında düşüş baskıları artar. TCMB dövizi filanca desteğinin altına bırakmaması gerekir diye gündem oluşur. TCMB hem yeni faiz indirimi imkanı yakalar, hem de düşen kurlarla rezerv arttırmaya başlar. 

Bakalım bunlardan hangisi yaşanacak göreceğiz. Ben umarım bizim için iyi olanlar yaşansın diyorum.

BİST Bugün Ne Olur?
              Gördüğünüz gibi ciddi bir belirsizlik içindeyiz. Çok ciddi risklerle karşı karşıyayız. Ama tüm bunlara rağmen risk primi olan cds'lerimiz ve döviz kurları artmıyor. Hatta düşmeye devam ediyorlar. Ama açıklanan bilançolar sonrasında BİST satış baskısında bukunuyor. ABD ile ilgili riskler netleşmeden bu baskı biraz daha sürecektir. Olası düşüş halinde 97.886 seviyesinde bulunan gap boşluğunu kapatabiliriz. Yukarı hareket halinde ise, 99.110 civarındaki bollinger direncine takılabiliriz. Benim için asıl riskli destek seviyesi 97.171'dir. Görürmüyüz bilemem ama eğer bu seviyeyi görür ve aşağıya kıracak olursak, işte o zaman satışlar bir anda artar ve 95.000'e doğru hızlı bir düşüş daha yaşarız görüşündeyim. 

Bugün böyle bir durumun yaşanmasını beklemiyorum. 97.900 civarı destek ile 99.110 - 99.600 dirençleri arasında sıkışık seyrimiz devam edecektir diye düşünüyorum.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 31.10.2019
    09:56

    Bir süredir ısrarla dikkat çektiğim bir konu var! O da piyasalarımız ve BIST için en önemli belirsizlik kaynağı olarak ABD ile ilişkilerdeki risklerin önemli olacağıdır. Nitekim de öyle oluyor. Sözüm ona iki hafta evvel Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD... Devamı »

  • 30.10.2019
    09:08

    Normalde bugün takip edilecek en önemli veri ABD FED'in faiz kararı olacaktı. FED'in 25 baz puanlık indirim yapması beklentisi hakim. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için FED'in faiz indirimleri olumlu gelişmedir. Ben de faiz indirimi olmasını bekliyorum. ABD... Devamı »

  • 28.10.2019
    09:28

    BİST ve döviz kurları için ABD ile ilişkilerimizin seyri belirleyici olacaktır. Suriye ile ilgili anlaşma, DEAŞ lideri Bağdati'nin öldürülmesi öncesinde İncirlik üssünün kullanılması ve Türkiye olarak katkıda bulunmamız ikili ilişkilerde poziti... Devamı »

  • 25.10.2019
    09:38

    TCMB 250 baz puanlık indirim ile haftalık politika faizlerini % 16.50'den % 14.00'e indirdi. Açıkçası ben biraz daha altta kalan bir oran bekliyordum. Peki doğru mu, yanlış mı yaptı? Bu sorunun cevabı ABD ile F-35 görüşmeleri sonrasında netleşecek! Eğer F-35 soru... Devamı »

  • 24.10.2019
    09:28

    ABD Yaptırımları Kaldırıldı! Trump'tan gelen açıklamalar sonrasında ABD Hazinesi Türkiye'ye uygulama kararı aldığı tüm yaptırımları kaldırdığını açıkladı. Suriye'de iki süper güç ile atılan imzalar sonrasında pozitif gelişmeler s&u... Devamı »