TCMB Şaşırttı!

25.10.2019 09:38
  •  A 

TCMB 250 baz puanlık indirim ile haftalık politika faizlerini % 16.50'den % 14.00'e indirdi. Açıkçası ben biraz daha altta kalan bir oran bekliyordum. Peki doğru mu, yanlış mı yaptı? 

Bu sorunun cevabı ABD ile F-35 görüşmeleri sonrasında netleşecek! Eğer F-35 sorunu sürerse, Türkiye olarak açığı Rus SU-35 ve SU-57 uçakları ile kapatmaya kalkarsak, o zaman ilişkiler iyice gerilir ve devamında bir çok yaptırıma muhatap oluruz. O zaman reel faiz avantajı da azaldığı içinm yabancının ve hatta yerlilerin dövize yönelmesine engel olmaz.

Ancak ben olumlu düşünmeye devam ediyorum. Halkbank ve F-35 ile ilgili sorunu da aşar üstüne de patriot alımı anlaşması imzalarız diye düşünüyorum. Bu gelişmelerin devamında Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde bir dizi anlaşma imzalarsak bana sürpriz olmaz. 

Ama şimdilik içeride bankaların olası bilanço riskleri var. Dışarıda mahkemeye gelmesi için iki hafta süre tanınmış Halkbank davası ve F-35 sorunu var. Bu sorunların belirsizliklerine bakılacaktır. Bu nedenle teknik dirençlerde satıcılar ve kar realizasyonları ile karşılaşmamız normal olacaktır. Destek-Direnç Tablomuzdaki seviyeleri yakın takip edip, hisse bazlı ayrışmalara odaklı gitmek doğru olur görüşündeyim.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.10.2019
    09:28

    ABD Yaptırımları Kaldırıldı! Trump'tan gelen açıklamalar sonrasında ABD Hazinesi Türkiye'ye uygulama kararı aldığı tüm yaptırımları kaldırdığını açıkladı. Suriye'de iki süper güç ile atılan imzalar sonrasında pozitif gelişmeler s&u... Devamı »

  • 23.10.2019
    13:03

    Barış Pınarı Harekatında ve öncesinde gördük ki, sözüm ona müttefikimiz dediğim batı blokunda yer alan dostlarımız bizi kendilerine müttefik olarak görmüyorlar! Bunu zaten biliyorduk da, iyice su yüzüne çıkmış oldu. 67 yıldır Rusya sınırı... Devamı »

  • 23.10.2019
    09:31

    Bir hafta içinde ABD ve Rusya ile iki uzlaşma başarılı bir gelişme oldu. Türkiye Suriye sınırı boyunca terör devletine müsade etmeyeceğini başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile herkese gösterdi. Bu tepkisinin etkisini de, iki süper güç ile imzaladığı anlaşm... Devamı »

  • 22.10.2019
    12:11

    Barış Pınarı Harekatı ABD ile anlaşma nedeniyle bu gece 22.00'ye kadar durdurulmuş durumda. Harekata başlayıp da ABD'nin tepkileriyle sert düşmüş olan BİST, ABD ile uzlaşma sonrasında sert bir yükseliş tepkisi verdi. Ama şu an ne yönde devam edeceği konusunda bir belirsiz... Devamı »

  • 21.10.2019
    09:06

    ABD ile bir anlaşma yaptık. YPG/PYD ya da adı her neyse, Türkiye'nin belirlediği Güvenli Bölge sınırlarından 5 gün içinde çekileceklerdi. Bu süre salı gecesi doluyor. Bu sürenin bitimeni görmemiz lazım. Çünkü aynı Barış Sürec... Devamı »