ABD Yaptırım Riski Sürüyor!

30.10.2019 09:08
  •  A 

Normalde bugün takip edilecek en önemli veri ABD FED'in faiz kararı olacaktı. FED'in 25 baz puanlık indirim yapması beklentisi hakim. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için FED'in faiz indirimleri olumlu gelişmedir. Ben de faiz indirimi olmasını bekliyorum.

ABD Yaptırım Riski Sürüyor!
              Gündeme yine yaptırım konusu geldi. Dün ABD Temsilciler Meclisinde Türkiye'ye yaptırım kararı oy çokluğu ile kabul edildi. Sırada Senato oylaması var. Ondan sonra başkanın onayına gidiyor. Ancak, eğer Senato'dan da 2/3'den fazla oy ile geçerse o zaman başkan onayına gerek kalmadan yaptırım kararı geçmiş oluyor. 

Yaptırımlar geçecek olursa, bu sıkıntılı bir durum. Çünkü halkbank dahil finansal yaptırım içeriği de taşıyor. Umarım senatoda muhalefet ile karşılaşır. En azından 2/3 oranının altında bir oy ile geçecekse geçer de, Trump'ın engellemesi devreye girer. Eğer Halkbank için ciddi bir boyutta maddi yaptırım kararı çıkacak olursa, o zaman bunun devamında konu Rus savaş uçağı alımı dahil çok farklı boyuta taşınır ki, piyasalarımız için iyi olmaz. 

ABD ile Barış Pınarı kapsamında yapılan anlaşmada sözde mevcut yaptırımlar kaldırıldığı gibi, ek yeni yaptırımlar da olmayacaktı. Daha bu anlaşmanın mürekkebi kurumadan Temsilciler Meclisinde Türkiye'ye yaptırım kararı yasa tasarısı yüksek bir oy ile geçmiş oldu. Geçen sadece yaptırım kararı değil. Aynı zamanda Ermeni Soykırımı ile ilgili bağlayıcılığı olmasa da bir karar tasarısı da kabul edildi.

İngiltere Seçime Gidiyor!
              Bir türlü brexit konusunu çözemeyen İngiltere, aralık ayında yine erken seçime gidiyor. AB nezdinde İngiltere kapsamlı sorunlar bir süre daha piyasaları germeye devam edecek gibi duruyor. 

BİST Ne Yapar?
              Bir süredir ABD Temsilciler Meclisinde bu hafta oylanacak yaptırım yasa tasarısına dikkat çekiyordum. Tasarı yüksek bir oy ile geçince, iş ciddileşti. Şimdi Senatodan da yüksek oy ile geçme riski nedeniyle gerilim yaratacak bir risk haline geldi. Bu nedenle BİST satış baskısına girebilir. Yeniden 99.583 seviyesinin altına inecek olursa, satıcılar alt seviyelerde kalan gaplerin kapanmasına neden olabilirler. Alt seviyelerde yer alan gapleri görmek için Destek-Direnç Tablosunda BIST yazarak filtreleme yapabilirsiniz. Böylece önceki günelre doğru baktığınız zaman alt gap seviyelerini görebilirsiniz. Şimdilik haftaya satış baskıları ile devam edecek gibi duruyoruz. 

NOT: Tüm bu riskler nedeniyle önceki düşüşler esnasında verdiğim öngörülerin gerçekleşme kapanışları ile yetindiğimi görüyorsunuz. Tekniklerinde uygun gördükçe yeni öngörü paylaşımlarımı da yaptığımı görebilirsiniz.

Hepinize iyi seanslar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.10.2019
    09:28

    BİST ve döviz kurları için ABD ile ilişkilerimizin seyri belirleyici olacaktır. Suriye ile ilgili anlaşma, DEAŞ lideri Bağdati'nin öldürülmesi öncesinde İncirlik üssünün kullanılması ve Türkiye olarak katkıda bulunmamız ikili ilişkilerde poziti... Devamı »

  • 25.10.2019
    09:38

    TCMB 250 baz puanlık indirim ile haftalık politika faizlerini % 16.50'den % 14.00'e indirdi. Açıkçası ben biraz daha altta kalan bir oran bekliyordum. Peki doğru mu, yanlış mı yaptı? Bu sorunun cevabı ABD ile F-35 görüşmeleri sonrasında netleşecek! Eğer F-35 soru... Devamı »

  • 24.10.2019
    09:28

    ABD Yaptırımları Kaldırıldı! Trump'tan gelen açıklamalar sonrasında ABD Hazinesi Türkiye'ye uygulama kararı aldığı tüm yaptırımları kaldırdığını açıkladı. Suriye'de iki süper güç ile atılan imzalar sonrasında pozitif gelişmeler s&u... Devamı »

  • 23.10.2019
    13:03

    Barış Pınarı Harekatında ve öncesinde gördük ki, sözüm ona müttefikimiz dediğim batı blokunda yer alan dostlarımız bizi kendilerine müttefik olarak görmüyorlar! Bunu zaten biliyorduk da, iyice su yüzüne çıkmış oldu. 67 yıldır Rusya sınırı... Devamı »

  • 23.10.2019
    09:31

    Bir hafta içinde ABD ve Rusya ile iki uzlaşma başarılı bir gelişme oldu. Türkiye Suriye sınırı boyunca terör devletine müsade etmeyeceğini başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile herkese gösterdi. Bu tepkisinin etkisini de, iki süper güç ile imzaladığı anlaşm... Devamı »