BİST'i ABD Riskleri Bozuyor!

31.10.2019 09:56
  •  A 

Bir süredir ısrarla dikkat çektiğim bir konu var! O da piyasalarımız ve BIST için en önemli belirsizlik kaynağı olarak ABD ile ilişkilerdeki risklerin önemli olacağıdır. Nitekim de öyle oluyor. Sözüm ona iki hafta evvel Barış Pınarı Harekatı ile ilgili ABD - Türkiye arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşma sonrasında Trump mevcut yaptırımların kaldırıldığını ve yeni yaptırım söz konusu olmayacağını söylemişti. 

Maalesef öyle olmadı. ABD Temsilciler Meclisinde Ermeni Soykırımı karar tasarısı ve Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım yasa tasarısı çok yüksek bir oyla geçti. Ee, hani yeni bir yaptırım yoktu. Ermeni konusu karar tasarısı olduğu için bağlayıcı özelliği yok. Ama yaptırım konusu yasa tasarısı olduğu için senatodan da 2/3 oy çokluğu ile geçtiği takdirde direkt yürürlüğe girme riski var. Trump'ın kendi üzerindeki azil oylaması nedeniyle gelişmelere sessiz kaldığını görüyoruz. Maalesef bu açıklamalar nedeniyle BIST yine düşüş yaşadı. 

FED 25 Baz Puan Faiz İndirdi!
              FED dün 25 baz puan daha faiz indirerek politika faizlerini % 1.50 - % 1.75 aralığına çekmiş oldu. Karar bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için olumlu. 

Ayrıca Hakan Atilla'nın BİST Genel Müdürü olarak atanmasına karşı çıkarak, % 10 BIST payını satma kararı alan EBRD(Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası) açıklaması da ortamı bozmuş iken, bugün ise Varlık Fonu bu payı almaya talip olduğunu açıkladı. 

Bu iki gelişme olumlu olduğu için güne alımlarla başlanmasını bekliyorum. Ama sonrası yine ABD ile ilişkilerimizin akıbetine göre belirlenecektir. ABD ile yaptırım riskleri ortadan kalkarsa BIST'in önü çok açık. Ama Senatoda da geçerek yaptırımların uygulamaya alınması halinde, ciddi sorunlar yaşayacağımız bir sürece girme riskimiz var. 

Umarım cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti gerçekleşir ve iki ülke aralarındaki bu nahoş gidişi düzeltebilirler. Bunun diğer bir kriteri de F-35 programına yeniden dahil olmamız olacaktır. Eğer yaptırımlar Trump'a engelleme imkanı vermeyen bir oy oranı ile geçecek olursa, bu takdirde F-35 sorunu daha da derinleşip, Türkiye'nin Rus SU-35 ve SU-57 uçaklarına yönelmesine neden olur. Bu durum, piyasalarda çok sert olumsuz dalgalanmaları getirir.

FİTCH Değerlemesi Açıklanacak!
              1 Kasım Cuma günü Fitch Türkiye not değerlenmesini açıklayacak. Fitch'in Türkiye kredi notu BB-, görünüm notu ise; Negatif. Not artışı beklemiyorum ama görünümü durağana çeviren bir açıklama olabilir. ABD ile sorunları aştığımız anda ise not artışlarının gelmesini bekliyorum. 

Görüyorsunuz ki, tüm bu stres kaynaklarına rağmen Dolar kuru düşüyor. Eğer bir de ABD ile sorunları aşarsak ve devamında not artışları gelirse, işte o zaman siz döviz kurlarında neler olacağını düşünün! Benim görüşüm belli! ABD ile sorunlar aşılırsa, dövizde ciddi düşüş riski olacak, DTH'larda çözülme başlayacak ve dışarıdan yeniden fon girişleri başlayacaktır. Böyle bir ortamda gündem; TCMB dövizin daha fazla düşmesine mani olmalıdır görüşü olacaktır. Bu seviyenin neresi olması gerektiğini tartışıyor olacağız. 

Umarım pozitif sürecin gelişmelerine göre gidişin yön bulduğunu görürüz. Bu esnada hisse bazlı odaklanmalar daha tedbirli davranışlar olacaktır.

Hepinize iyi bir seans dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.10.2019
    09:08

    Normalde bugün takip edilecek en önemli veri ABD FED'in faiz kararı olacaktı. FED'in 25 baz puanlık indirim yapması beklentisi hakim. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için FED'in faiz indirimleri olumlu gelişmedir. Ben de faiz indirimi olmasını bekliyorum. ABD... Devamı »

  • 28.10.2019
    09:28

    BİST ve döviz kurları için ABD ile ilişkilerimizin seyri belirleyici olacaktır. Suriye ile ilgili anlaşma, DEAŞ lideri Bağdati'nin öldürülmesi öncesinde İncirlik üssünün kullanılması ve Türkiye olarak katkıda bulunmamız ikili ilişkilerde poziti... Devamı »

  • 25.10.2019
    09:38

    TCMB 250 baz puanlık indirim ile haftalık politika faizlerini % 16.50'den % 14.00'e indirdi. Açıkçası ben biraz daha altta kalan bir oran bekliyordum. Peki doğru mu, yanlış mı yaptı? Bu sorunun cevabı ABD ile F-35 görüşmeleri sonrasında netleşecek! Eğer F-35 soru... Devamı »

  • 24.10.2019
    09:28

    ABD Yaptırımları Kaldırıldı! Trump'tan gelen açıklamalar sonrasında ABD Hazinesi Türkiye'ye uygulama kararı aldığı tüm yaptırımları kaldırdığını açıkladı. Suriye'de iki süper güç ile atılan imzalar sonrasında pozitif gelişmeler s&u... Devamı »

  • 23.10.2019
    13:03

    Barış Pınarı Harekatında ve öncesinde gördük ki, sözüm ona müttefikimiz dediğim batı blokunda yer alan dostlarımız bizi kendilerine müttefik olarak görmüyorlar! Bunu zaten biliyorduk da, iyice su yüzüne çıkmış oldu. 67 yıldır Rusya sınırı... Devamı »