BİST Direniyor!

12.07.2019 09:34
  •  A 

ABD Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri, ABD Parlamentosu Türkiye S-400'leri teslim aldığında kapsamlı yaptırımlara muhatap olacak diyor. AB Akdeniz ile ilgili Türkiye'yi sondajlarını durdur yoksa bir takım yaptırımlar yaparım diyor. Bu kapsamda çarşamba günü büyükelçiler toplanıp görüş alışverişi yaptılar. Şimdi de dışişleri bakanları toplanacaklar. TCMB başkanı görevden alındı. Kredi kurumlarının uyarıları sürüyor. Risk primimiz cds'ler yeniden 400 puan seviyesine yükseldi. Ak Parti içinden yeni parti hazırlıkları var. Enerji ve bir çok girdi fiyatlarımızı olumsuz etkileyecek brent petrol fiyatları 67.00$ seviyelerine çıktı. Eğer bu direnci geçecek olursa bizim için ekstra bir maliyet baskısı demek olur.

İşte aklıma gelen güncel bu risklerimize rağmen BİST düşmemekte, kurlar da fazla yükselmemekte direniyorlar. TCMB başkanı görevden alınınca BİST altta bıraktığı ilk gap olan 96.485 olan ilk boşluğu kapattı. Ama sonrasında 94.022'de kalan bir alt gap'ini kapatmadan, dünkü yazımın başında dikkat çektiğim 99.634 gap'ini kapatmayı tercih etti. 

Aynı şekilde dolar kuru da benzer tepkiler verdi. Yani 5.59 seviyelerine inmiş iken TCMB başkanının görevden alındığı haberi ile bir günde 5.7858 seviyesini gördü. Böylece Dolar da 5.7934'te bulunan yukarıdaki gap'i kapatmış oldu. Ama sonrasında yeniden gevşemeye başladı. Dolar için de 5.6281 seviyesinde bir gap bulunuyor. 

Merkez Bankası başkan değişimi sonrası faiz indirimi beklentilerinin artması, FED Başkanı Powell'dan faiz indirimi yönünde açıklamalar gelmesi, ABD borsalarında zirvelerin görülmesi, AB Bçlgesinde yeniden parasal genişleme sözleri kurlarımızın fazla yükselmesine ve BİST'in de fazla düşmesine engel oluyor. BİST'in düşüşe direnmesinde çıkmış olduğu bu seviyere göre bile halen çok ciddi iskonto içeriyor olamasını da gösterebiliriz.

Velhasıl ben de ne yapacağımı şaşırdım. Gelişmeler karışmış durumda. BİST ve kurlar için beklenti yazılarımda hareket yönü tahminlerimi doğru yapıyor olsam da, hunu yeni hisse öngörülerine dönüştüremiyorum. Çünkü bana göre S-400'ler her an geldi ve konuşlandırıldı denmesini bekliyorum. Bu yaşanınca da ABD tarafından olası yaptırımlar konusunda endişeliyim. Tamam başkan farklı telden konuşuyor ama yine de olası yaptırımları görmek istiyorum. Gerçi o konuda görüşümü biliyorsunuz, yaptırımlar askeri alanda sınırlı kalırsa, piyasalara olumlu tepki yaratacaktır görüşündeyim. Ama yine de ters bir zamanlama ve fiyatlama ile yeni maliyetli öngörülerle yakalanmak istemiyorum. 

Ama bu nedenle iki-üç gün evvel yaşanan sert kar satışları ve BİST'in gap kapatması esnasında hisselerin gördüğü düşük fiyatları kaçırmış oldum. Oldukça sert gelen hisse bazlı düşüşler o an tekniklerde destekler olsa da beni öngörü verme konusunda korkutmuştu. Lakin şimdi bakınca da bu korkunun kaybı genel ortalamada % 5 ile % 10 arası fırsatlar olmuş. Açıkçası uzun süredir sıkıntı çektiğimiz borsa için çok güzel kazançlar olurdu.

Yapacak bir şey yok. Hissettiğimi yapmaya devam edeceğim. Aynı çekincelerim halen sürüyor. Yoğurdu üflemeye devam edeceğim. Hoş sadece benim kafam karışık değil. Fonlar da tuhaf hareketler yapıyorlar! Benim çekinceme uygun akbnk, garan, ısctr hisselerinde günün düşüklerinden kapanışlar oldu. Ama HSBC'nin yaklaşık 15 Milyon adet vakbn alması nedeniyle, vakbn hissesi günü yükseğinden kapattı. Şimdi bu hareket bugün diğer bankalara mı yansıyacak, yoksa vakbn'deki yükseliş diğer bankalarda da mı görülecek göreceğiz. Ben kar realizasyonu riskini halen yüksek buluyorum. Bugün Mayıs ayı sanayi üretimi rakamları gelecek. Rakamların iyi gelmesini beklemiyorum. Bu nedenle eğer düşündüğüm gidi düşük bir sanayi üretimi verisi gelecek olursa, o zaman kısmi kar satışlarını da görebiliriz.

ABD'de de işler Tuhaf!
              Gelen ekonomik veriler aslında pek de kötü gelmiyor. Hal böyle iken FED nasıl faiz indirimi yapacağım diyor orası da ilginç. Yani FED'den de beklendiği boyutta bir faiz indirimi olmazsa, bu takdirde indirimleri satın alan ve zirveleri deneyen ABD borsalarında da kar satışları yaşanır. ABD borsalarında olası kar satışları BİST'i de satış baskısına sokabilir. 

Kısacası ben fırsatları kaçırsam da temkinli durmaya devam edeceğim. En azından bir süre daha böyle davranacağım. Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.07.2019
    09:46

    BİST 96.485 seviyesinde bulunan ilk gap boşluğunu kapattı. Bir altında 94.022'de başka bir gap boşluğu daha var. Ama bunun yanı sıra dört gün önceki düşüş esnasında yukarıda oluşan 99.635 seviyesinde de bir gap boşluğu var. Açıkçası TCMB başkan değişimi son... Devamı »

  • 10.07.2019
    09:51

    Ne Çektik Bu Gap'lerden! 2 Temmuz ''Aşağılarda Gap'ler Kaynıyor!'' , 4 Temmuz ''Gap'ler Kapanacak Mı?'' tarihli beklenti yazılarımda özellikle G-20 zirvesi sonrası ortaya çıkan h Devamı »

  • 09.07.2019
    09:39

    2019-2023 dönemi hedeflerini kapsayan 11'nci kalkınma planı cumhurbaşkanının onayının ardından dün TBMM'ne sunuldu. Ben artık karıştırdığım için plandan fazla bahsetmeyeceğim. Çünkü bu hangisinden sonra gelen kalkınma planı, önceki OVP(orta vadeli progr... Devamı »

  • 08.07.2019
    09:38

    Bir Murat Gitti, Yeni Bir Murat Geldi! Sayın Cumhurbaşkanımız khk ile görev süresinin bitmesine 10 ay kalmış olan TCMB başkanı Murat Çetinkaya'yı görevden alarak, yerine yardımcısı Murat Uysal'ı yeni başkan olarak atadı. Yeni cumhurbaşkanlığı sisteminde ... Devamı »

  • 05.07.2019
    09:25

    Çünkü BİST yükselişini sürdürecek mi, yoksa önce aşağıda bıraktığı gap boşluklarını mı kapatacak bunu banka hisselerindeki işlemler, daha doğrusu banka sektörünün yönü gösterecek. Son dönem yabancılar bankalarda net alıcı pozisy... Devamı »