G-20 Başladı!

28.06.2019 09:14
  •  A 

G-20 liderler zirvesi Japonya'nın Osaka şehrinde başladı. Önemli bir zirve gerçekten. Gözler özellikle Trump ile Çin arasındaki ticaret savaşları konusunda bir uzlaşma çıkacak mı gelişmelerinde olacaktır. Bizim açımızdan da Trump ile Erdoğan arasında gerçekleşecek zirvede S-400 sorunu hakkında bir uzlaşma mesajı çıkacak mı önemli olacak.

Acaba Çok mu Çabuk İyimser Oluyoruz?
              Son günlerde piyasada iyimserlik havası oluştuğunu görüyorum. Biten İstanbul seçimleri sonrasında 4 yıl seçimsiz dönem bekleyen açıklamalar geliyor. İstanbul seçimi sonrası muhalefette bir zafer rehaveti yaşanıyor. S-400 konusunda Trump ile bir şekilde uzlaşma olacağı, olası yaptırım riskinin F-35 gibi askeri alanlar ile sınırlı kalması bekleniyor. Risk primimiz yine yüksek ama hızlı şekilde 400'lü rakamlara indik.

BİST'e bakınca da gerçekten piyasanın iyi olmak istediğini, algıların iyi yönde olduğunu görüyorum. Endeks 96.000 direncini belki henüz kıramadı ama bu direnç seviyesinden de uzaklaşmıyor. Yani küçük bir iyi haber gelse de şu direnci kırsak havası hakim. Peki bu olur mu? Olabilir. Çünkü zaten hep söylüyoruz ya, BİST döviz bazında, f/k, ve PD/DD bazında gerçekten de çok düşük fiyatlanıyor diye. 

İşte tüm bunlar BİST'in 96.050 direncini zorlamaya devam etmesine destek oluyor. Ama riskimiz sadece S-400 değil. Yani diyelim ki bu sorunu kısmen aşsak, sırada bekleyen başka bir çok riskimiz daha var ki, hepsi de birbirinden önemli. Suriye sınırımızdaki gelişmeler, Akdeniz'de ısınan sular, ekonomide alarm veren veriler, TCMB ihtiyat akçelerinin hazineye aktarılması teklifi, nihayet bitti denen seçimler sonrasında iktidar içinden yeni parti kurulması ve millet vekili geçişleri halinde ortaya çıkacak yeni siyasi gerilimler, bu gerilimlerin yeniden erken seçimi gündeme taşıması riski, yeniden başlayan zamlar ile enflasyonun yine direnç göstermesi, başta inşaat ve enerji sektörü olmak üzere çok büyük toplamlara ulaşan yeniden yapılandırma sorunları. Bu sorunlarla boğuşan bankacılık sektörüne can suyu sorunu. 

Yani görüyorsunuz bitmiyor. Öyle kolay sorunlarımız da yok. Bunlara aklımıza gelmeyen AB ile ilişkilerdeki sorunlar, 186 Milyar Dolar seviyesine ulaşan DTH'larımız, ABD-İran gerilimi, ABD ile Halkbank konulu sıkıntıları da ekleyebiliriz. Umarım G-20'den bizim açımızdan S-400 konusunda iyiye yoracağımız bir mesaj gelir. Ama öyle de olsa, bir anda herşey bitti diyeceğimiz bir ortamın olmadığının uyarısını yapmak istedim. O nedenle uzunca bir süre temkinli davranmaya özen göstermek, her an kötü bir gelişme riskini de göz ardı etmemek lazım. 

İşte tam da böyle bir çok alanda stres yüklendiğimiz bir ortamda, tüm çevrelerce çok olumlu karşılanacak, heyecan verecek yeni bir kabine değişimi gerçekten de olumlu olacaktır. Özellikle ekonomi kadrolarına liyakat ön planda tutularak yapılacak revize piyasaya moral getirebilir. Ama bu yapılacaksa da gecikmeden olmalı. Ayak diremeyi uzatırsak, iş işten geçer.

Şansımıza bizi geren özeldeki konularımızın yanında, gelişmiş ülkelerde sıkışan ekonomilerin yeniden resesyona girme riski nedeniyle, FED ve ECB yeniden genişletici para politikalarına dönecekler gibi duruyor. Faiz indirimi ve varlık alımları ile piyasaya ucuz faizli yeni fon girişleri olması beklentisi iyice artmış durumda. Bu gelişme gelişmiş ülkeler için riskleri gösteriyor ama bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için finansmana erişme ve dış fon girişleri konsunda gayet önemli fırsatlar yaratıyor.

Şimdilik maalesef kendi özelimizdeki çok sayıda belirsizlik risklerimiz nedeniyle gelişmekte olan ülkeler içinde bu gelişmelerden daha az yarar görmüş durumdayız. 

BİST İçin tekrar ediyorum! 96.050 çok önemli bir direnç seviyesi oldu. Bu direnci kırdığımız takdirde 98.600 ve 100.200 seviyelerine yeni bir atak yaşanır. S-400 konusunda sınırlı bir yaptırım  konusunda mesajlar gelmesi halinde sanki bu gelişme yaşanacak gibi duruyor. Ama ABD Temmuz sonuna kadar bir süre tanıdığı için, temmuz sonu kritik bir süreç olacaktır. Öncesinde yaşanan yükselişler temmuz sonuna doğru kar realizasyonu olarak kullanılabilir. 

Teknik risk açısından ise, olası genele yayılacak bir yaptırım kararı halinde ya da diğer olumsuz gelişmeler yüzünden BİST 90.000 desteğini yeniden kıracak olursa, o zaman ikili tepe görüntüsü oluşur ki bu satışların daha da artması demektir. Lütfen bu konuların hepsini ayrı ayrı takip edin. Piyasa tek gelişme ile yön bulmayacak ve çok oynak bir döneme girecek diye düşünüyorum. Her gelişmeye duyarlı olmakta yarar var.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 27.06.2019
    09:16

    Stres kaynağı bu denli ciddi risklere rağmen, BİST'in özellikle bankacılık sektörünün bulunduğu seviyelere bakınca yükselmek istediğini görüyorum. Önümüzde S-400 gibi ABD ile ilişikileri bir anda çok farklı yerlere götürebilecek ... Devamı »

  • 26.06.2019
    09:32

    BİST gelip gelip takıldığı bu direnci kıracak mı sorusu çok önemli. Çünkü eğer kırarsa çok hızlı şekilde 98.600 ve 100.200 seviyelerine doğru yükseliş yaşanır. Yükselişin ana destekçisi banka hisseleri olur ama bankalara diğer hisselerin de destek... Devamı »

  • 25.06.2019
    09:25

    İstanbul seçimi demokrasi geleceğimiz açısından çok önemli bir sınavdı. Hafta sonu Türkiye yüz akı ile bu sınavı atlattı. Türk halkı, yetkinin kendisinde olduğunu siyasilere sandıkta bir kez daha hatırlatmış oldu. Umarım herkes bu mesajdan alması gereken ders... Devamı »

  • 24.06.2019
    09:35

    Nihayet dün İstanbul seçimi tamamlandı. Seçmen kendisini kapı kulu görenlere sandıkta tarihi bir ders vermiş oldu. Bir tarafta muhalefet adına yarışan sayın İmamoğlu, diğer tarafta ise devletin en tepesindeki sayın cumhurbaşkanını ve tüm devlet imkanlarını arkasına almış... Devamı »

  • 21.06.2019
    08:38

    Pazar günü tekrarlanacak olan İstanbul seçimleri umarım ülkemiz için hayırlara vesile olur. O kadar çok öncelikli ve çözülmesi gereken sorunumuz varki, siyaset ve seçimler için harcanan zaman ve kaynak inanın çok üz&... Devamı »