BIST Yükselmek İstiyor. Ama Engelleyenleri Çok!

27.06.2019 09:16
  •  A 

Stres kaynağı bu denli ciddi risklere rağmen, BİST'in özellikle bankacılık sektörünün bulunduğu seviyelere bakınca yükselmek istediğini görüyorum. Önümüzde S-400 gibi ABD ile ilişikileri bir anda çok farklı yerlere götürebilecek bir gerilim olmasa, FED ve TCMB'nın faiz indirimi beklentileri nedeniyle bayrağı önden götürecek olan bankcılık sektörü BİST'i de yukarı taşıyacaktır beklentisindeydim. Ama mevcut risklerimizin nasıl yönetileceği konusunda ciddi çekincelerim var. Fakat biz özellikle ABD ile gerilim kaynaklarından çekinirken, diğer taraftan da Trump'ın temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret edebileceği haberleri geçiyor. Şimdi bir tarafta yaptırımlar konuşulurken, diğer tarafta ise yaptırım uygulaması beklenen ülkenin başkanı olan Trump'ın Türkiye ziyareti fazlası ile çelişki yaratıyor. Hoş S-400 için temmuz sonuna kadar süre tanıdıkları için, öncesinde bir ikna ve son uyarı ziyareti de olabilir. 

Eğer bu ziyaret için kesin bir tarih verilecek olursa, bunun piyasaya olumlu yansımasını beklerim. Ama yine de S-400 konusu oldukça riskli bir belirsizliktir diyorum. S-400'lerin teslimi başladığı zaman arka arkaya yaptırım açıklamaları duyarsak, BİST'de satışlar artabilir. 

Bir süre daha hisse bazında takibe devam etmeli ve Destek-Direnç Tablomuzdaki BİST tekniklerini referans almalıyız. Hangi yönde destek ya da dirençler kırılacak olursa, o yöndeki sıralı destek ve dirençlerin yeni beklentilerimiz olacağını biliniz. Ayrıca dünkü yazımda belirttiğim 96.050 ciddi bir direnç seviyesidir. Şimdilik S-400 konusu netleşmeden bu direncin gecilmesinin zor olduğu görüşümü koruyorum. Bu da demek oluyor ki, BİST'i yukarı taşıyabilecek bankacılık sektörü hisseleri de 96.050 direncine uygun dirençleri yine kıramadılar. Stochasticleri aşağı yöne döndü. Ama henüz sert kar satışları yaşanmıyor. Kısmi geri çekilmelerle düzeltme de yapabilirler, G-20'de iki liderin görüşmesine kadar mevcut konumlarını da koruyabilirler. Ama düzeltme hızlanacak olursa, BİST'i tutan bankalar, bu sefer düşüren sektör olurlar.

Önceki yazılarımda da dediğim gibi, eğer biz bu stresleri yaşarken, Volkswagen Türkiye yatırımını onaylarsa, o zaman bazı korkularımızdan sıyrılmamız gerekebilir. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 26.06.2019
    09:32

    BİST gelip gelip takıldığı bu direnci kıracak mı sorusu çok önemli. Çünkü eğer kırarsa çok hızlı şekilde 98.600 ve 100.200 seviyelerine doğru yükseliş yaşanır. Yükselişin ana destekçisi banka hisseleri olur ama bankalara diğer hisselerin de destek... Devamı »

  • 25.06.2019
    09:25

    İstanbul seçimi demokrasi geleceğimiz açısından çok önemli bir sınavdı. Hafta sonu Türkiye yüz akı ile bu sınavı atlattı. Türk halkı, yetkinin kendisinde olduğunu siyasilere sandıkta bir kez daha hatırlatmış oldu. Umarım herkes bu mesajdan alması gereken ders... Devamı »

  • 24.06.2019
    09:35

    Nihayet dün İstanbul seçimi tamamlandı. Seçmen kendisini kapı kulu görenlere sandıkta tarihi bir ders vermiş oldu. Bir tarafta muhalefet adına yarışan sayın İmamoğlu, diğer tarafta ise devletin en tepesindeki sayın cumhurbaşkanını ve tüm devlet imkanlarını arkasına almış... Devamı »

  • 21.06.2019
    08:38

    Pazar günü tekrarlanacak olan İstanbul seçimleri umarım ülkemiz için hayırlara vesile olur. O kadar çok öncelikli ve çözülmesi gereken sorunumuz varki, siyaset ve seçimler için harcanan zaman ve kaynak inanın çok üz&... Devamı »

  • 20.06.2019
    09:19

    ABD Merkez Bankası FED, politika faizlerine beklediğim gibi dokunmayarak % 2.25 - % 2.50 aralığında sabit bıraktı. Ama bunun yanında açıklamalarında sonraki toplantılar için faiz indirimi beklentilerinin önünü açmış oldu. Avrupa için de Avrupa Merkez Bankas... Devamı »