Gelişmiş Ülkelerden Lehimize Gelişmeler!

19.06.2019 09:12
  •  A 

Yanlış anlaşılma olmasın! Pozitif gelişmeler olarak aslında gelişmiş ekonomilerdeki durgunluk emarelerine dikkat çekmek istedim. Evet, Avrupa Merkez Bankası başkanı M. Draghi, dün yeniden genişlemeye gidebileceklerini, yeniden canlandırma paketlerini açabileceklerini ifade etti. AB bölgesindeki sorunlar bir türlü bitmediği için, resesyondan çıkamıyorlar. Ülkelerdeki seçim belirsizlikleri ve sosyal olaylar da bu duruma etkide bulunuyor. Kısacası ECB yakında yeniden piyasalara para vermeye başlayabilir. Bunun yanında kısmi faiz indirimleri de görebiliriz. 

Aynı şekilde ABD FED için de bugün olmasa da sonrasındaki toplantı için faiz indirimi beklentileri iyice artmış durumda. Demek ki, FED ve ECB'nin faiz artışı beklentileri gündemlerinden bir süreliğine çıkacak diyebiliriz. Bu konu bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için önemli. Çünkü faizlerde yaşanan baskı bizi de olumsuz etkiliyordu. Kurların bu denli yükselmesindeki nedenlerden birisi de FED'in başlattığı faiz artışlarıydı. Aynı şekilde bu iki merkez bankası yeni genişletici paketleri açmaya başlarsa, bu durum dünyada faiz kalmadığı ortamda hem Türk tahvillerine, hem de Türk hisselerine ilginin artmasına neden olabilir. 

Kısacası Gelişmiş ülkelerden finansman tedariki konusunda elimizin yine rahatlayacağı bir dönem başlayacak gibi duruyor. Tabii biz yine kendi elimizle bu dönemin fırsatlarını da siyasi gelişmeler ve iktidar hataları ile kullanamazsak o zaman çok yazık olur. 12/06/2019 tarihli ''Dış Ortam Fırsatları Kaçmasın!'' diye başlık attığım yazımda da, bu konuya dikkat çekmek istemiştim. Umarım iç-dış siyaset sorunlarımızdan çok çabuk sıyrılırız.

ABD ve Çin Liderleri Görüşecek Mi? 
              Dış piyasaları pozitif etkileyen gelişmelerden birisi de ABD ve Çin liderlerinin Trump'ın açıklamalarına bakarak görüşme ihtimalinin artması. Eğer bu görüşme sağlanır ve iki lider uzlaşırlarsa, dünyayı resesyona sokan nedenlerden birisi olan ticaret savaşları da sona erebilir.

Moody's Bankaların Notlarını İndirdi!
              Bu özel bir gelişme değil. Rutin bir işlemdir. Ülke notları iner ya da çıkarsa, bunlar ülkenin bankalarına da yansıtılıyor. Moody's'in bankalarımızın notlarını indirmesi de, bu kapsamda bir karardır. Tabi ki iyi değildir ama rutin bir durumdur. 

BİST Tüm Şartlara Rağmen Yükseliyor!
              Düştüğümüz 83.535 seviyesinden başlattığımız yükselişlerle 94.589 seviyesine kadar yükselmiş ama geçen hafta özellikle S-400 konusunda ABD'den yapılan yaptırım açıklamaları nedeniyle 90.024'e kadar düşüş yaşamıştık. Lakin sonrasında ekonomi ve Moody's odaklı olumsuz veriler gelmesine rağmen BİST'in bu olumsuzlukları takmadan yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. İki günde 4.000 puan civarı bir toparlanma yaşadık. 

BİST'in göreceli olarak ucuz hatta çok ucuz olduğunu zaten devamlı söylüyoruz. Ama sahip olduğumuz ciddi riskler nedeniyle bu düşüşleri yaşadığımızı da biliyorsunuz. Lakin henüz bu riskler ortadan kalkmamışken, hatta bir de Akdeniz'de sular ısınmaya başlamışken, BİST'in bu denli yükseliş yaşamasını ben de tam olarak beklemiyordum. Yoksa son düşüşte çok daha fazla yeni öngörü yapardım. 

Neyse, yükseliş gayet iyi. Yeter ki yükselsin. Açık olan öngörülerimizin gerçekleşmesini sağlar. Ama bu yükselişin tüm risklere rağmen yaşanması iki düşünceyi öne çıkartıyor! Ya çok yakında ABD ile bir uzlaşma haberi duyacağız da, bunu bilenler nedeniyle BİST yükseliyor. Ya da ekonomik sorunlara daha iyi odaklanacak ve iç-dış piyasa tarafından olumlu karşılanacak söylentiler kapsamında ekonomi kabinesinde piyasalarda dolaşan bir kadro değişimi yaşanacak. Çünkü yine üç gündür eski yükselişlerde ön planda olan bir kurumun güçlü alımlarını görüyoruz. Eğer yükselişleri destekleyecek gelişmeler duyamazsak, arka arkaya açıklanan ekonomik verilerimiz ve iç-dış siyasi risklerimizin önemi nedeniyle yine satışlarla karşılaşabiliriz. Çok dikkatli olmanızı dilerim.

ABD ile öne çıkan gerilimlerimiz ve yaptırım riskleri piyasalarımızı baskılıyor. Yoksa, yazının başında dikkat çektiğim iki büyük merkez bankasının yeniden genişlemeci politikaları devreye sokmaları bile BİST için ciddi bir pozitif etki yaratacak gelişmedir.

Tabii bir de ABD'nin olası yaptırımları ne olacak bu da önemli! Çünkü yaptırımlar sadece askeri alan ile sınırlı kalırsa, o takdirde bunun yansıması pozitif olur. Yani F-35 programından çıkartılırız ama ekonomik yaptırım kararı alınmaz ve ikili ilişkiler yine devam ederse, bu karar üzerimizdeki ABD kaynaklı olumsuz baskıları bir anda pozitife çevirir. Lakin Trump yönetiminin Türkiye'ye karşı üç yaptırım üzerinde görüşüyoruz dediği yaptırımlar, S-400 konusunda her alanda yaptırımları içeriyorsa, o takdirde bu kararlar açıklandığında bundan çok ciddi olumsuz etkilenmemiz kaçınılmaz olur. Çünkü, Türkiye de karşı bir takım kararları uygulamaya alacaktır. Bu durumda da ilişkilerde çok ciddi kopmalar yaşanması riski artacaktır. Böyle gelişmeler yaşanırsa bunun özellikle yabancı fonlar üzerinde etkisi olumsuz olacaktır. Tabii BİST'e baskısı da artacaktır. O zaman üç gündür alan kurumun alımları da satışları karşılamaya yetmez.

Yaşayıp göreceğiz. Ama dediğim gibi, kötü veriler nedeniyle olumsuz beklentilerin hakim olduğu bir süreçte ciddi yükseliş yaşamış bir BİST var karşımızda. Eğer 95.000 civarlarında dikkat çektiğim dirençler geçilecek olursa, teknik olarak yükselişlerin devamı daha da hızlı gelebilir. Destek-Direnç paylaşımlarımı referans alabilirsiniz. 

Umarım ülkemiz ve piyasalarımız için olumlu gelişmeler yaşarız. Hepinize iyi seanslar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 18.06.2019
    09:13

    Türkiye'nin açık bir şekilde morale ihtiyacı var. Bugün gelecek Nisan aylık ve yıllık sanayi üretimi verisi moral mi olur, yoksa moral mi bozar hep birlikte göreceğiz. Lakin cari denge verileri dışında açıklananan diğer veriler moral bozmaya devam ediyorlar. ... Devamı »

  • 17.06.2019
    09:21

    Kredi derecelendirme kurumu Moody's, Türkiye'nin BA3 Yatırım Yapılamaz olan kredi notunu B1 düzeyine düşürdü ve görünümünü de negatif olarak belirledi. Maalesef not konusundaki olumsuzluk sürüyor. Hemen belirtmek istiyorum ki,... Devamı »

  • 14.06.2019
    09:14

    Aslında soru; ''Bu kadar risk yerinde duruyorken, BİST düştüğü 83.535 seviyesinden neden bir anda 11 Bin puanlık bir yükseliş yaşadı?'' diye olmalı bence! Çünkü yaşanan düşüşlerin nedenleri ile ilgili zaten çok kez olası risklere ... Devamı »

  • 13.06.2019
    09:34

    On yıla yakındır sitemde görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Genelde olayların pozitif taraflarını görmeye çalışan, mevcut sorunların çözüm yollarına da dikkat çeken bir tarzım vardır. Yani karamsarlığı bile sonundaki umut ile yazmayı tercih ederim. O y&u... Devamı »

  • 12.06.2019
    14:15

    AB'de resesyon, İngiltere ile brexit krizi, AB genelinde yaşanan seçim riskleri sürüyorken, ekonomide yavaşlama konusunda bir riskin ABD için de dile getirilmesi FED'in faiz artışlarını sona erdirip yeniden faiz indirimi beklentilerini arttırmış durumda. FED faizleri ... Devamı »