BİST Neden Geri Geliyor?

14.06.2019 09:14
  •  A 

Aslında soru; ''Bu kadar risk yerinde duruyorken, BİST düştüğü 83.535 seviyesinden neden bir anda 11 Bin puanlık bir yükseliş yaşadı?'' diye olmalı bence! Çünkü yaşanan düşüşlerin nedenleri ile ilgili zaten çok kez olası risklere dikkat çekmiştik.

Çok yakın tarihli;
              31/05/2019 ''Krizler Aşıldı Mı?'',
              10/06/2019 ''Değişen Ne Var?''
              11/06/2019 ''Faiz İndirimi Olur Mu?''

Yukarıdaki paylaşım yazılarımda da bir çok riske dikkat çektiğimi ve bu risklerin aynen sürdüğünü görüyorsunuz. İşte muhtemelen bu riskler duruyorken, yaşanan Erdoğan-Trump telefon görüşmesi ve sonrasında serbest bırakılan Serkan Gölge nedeniyle, acaba İki lider arasında uzlaşmaya varıldı mı beklentisi yaşadığımız yükselişlere neden olmuş gibi görünüyor. Ama sonrasında ABD çevrelerinden S-400 tepkilerinin artarak sürmesi ve üstüne bizim de benzer sert tepkileri vermemiz, S-400 konusunun bittiğini ve geri adım söz konusu olmadığı karşı cevaplarını her siyasi kademede dile getirmemiz nedeniyle uzlaşma umutları yerini umutsuzluğa bıraktı diyebiliriz.

Üstüne bir de TCMB faiz indirimi yapmayınca, uzlaşma çıkar diye düşünenlerin TCMB faiz indirimi yapar düşüncesi ile aldıkları banka hisselerini aynı hızla geri vermeleri yaşadığımız geri çekilmeye neden oldu görüşündeyim.

İşte bu nedenle uzun süredir dikkat çektiğim tüm risk nedenleri netleşmeden bize huzur yok. Fırsatları yakaladıkça hedefleri yakalayan öngörüleri kapatmak ama yeni alımlarda yine de temkini elden bırakmamak çok önemli. Görüyorsunuz ki, biz profesyoneller de beklentilerimiz ve piyasadaki gelişmeler konusunda arada yanıldık mı şaşkınlığına düşebiliyoruz. Ama sonra yine korkularımızın gerçek olduğunu görüyoruz.

Bugün cari denge rakamları gelecek. O biraz moral verir diye umarım. Ama rakam olumlu dahi olsa, ABD ile mevcut S-400 sorunu aşılmadan her türlü riskin süreceğini bilmenizi isterim.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.         

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
                 Stratejist
                 Finans Yazarı
          www.borsaanalizci.com
          Twitter: @_Stratejist_


  • 13.06.2019
    09:34

    On yıla yakındır sitemde görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Genelde olayların pozitif taraflarını görmeye çalışan, mevcut sorunların çözüm yollarına da dikkat çeken bir tarzım vardır. Yani karamsarlığı bile sonundaki umut ile yazmayı tercih ederim. O y&u... Devamı »

  • 12.06.2019
    14:15

    AB'de resesyon, İngiltere ile brexit krizi, AB genelinde yaşanan seçim riskleri sürüyorken, ekonomide yavaşlama konusunda bir riskin ABD için de dile getirilmesi FED'in faiz artışlarını sona erdirip yeniden faiz indirimi beklentilerini arttırmış durumda. FED faizleri ... Devamı »

  • 12.06.2019
    09:41

    Maalesef uzun zamandır kendi özelimizde yarattığımız sorunlar nedeniyle bizim için çok önemli fırsatlar yaratan pozitif dış ortam gelişmelerini hiç kullanamadık. Ya da olması gerektiği gibi kullanamadık. Dünya 2008-2009 mortgage krizi esnasında çok sert eko... Devamı »

  • 11.06.2019
    09:08

    Yarın TCMB faiz kararı açıklanacak. Yeni yıla girerken bu yıl için en az 400 baz puanlık faiz indirimi genel piyasa beklentisi iken, seçimler ve ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle yükselen kurlar bugüne kadar bu konunun gündeme gelmesine engel olmuştu. Bu sorunla... Devamı »

  • 10.06.2019
    09:23

    Bayram öncesinde önemli olası risklerimizden İstanbul seçimi ve ABD ile ilişkilere dikkat çekmiştim. Her ikisi de aynı şekilde duruyor. Ama BİST toparlanmaya devam ediyor. Hem de öyle böyle değil. 30 Mayıs Perşembe'den bu yana 5.000 puan yükseldi. Bunun 3 B... Devamı »