Moody's Not İndirdi!

17.06.2019 09:21
  •  A 

Kredi derecelendirme kurumu Moody's, Türkiye'nin BA3 Yatırım Yapılamaz  olan kredi notunu B1 düzeyine düşürdü ve görünümünü de negatif olarak belirledi. 

Maalesef not konusundaki olumsuzluk sürüyor. Hemen belirtmek istiyorum ki, bu notların haklı olduğuna katılmıyorum. Siyasi içerikler taşıdığı görüşündeyim. Tamam ekonomi olarak durum içler açısı değil. İşsizlik, enflasyon, büyüme, faizler, bankaların kredi sorunları, özel sektör borç yapısı, çok yüksek cds'lerçok ciddi daralan ekonomi ve bozulan bütçe dengesi kesinlikle sıkıntı yaratan ekonomik verileri içeriyor. Lakin buna karşılık fazla vermeye yaklaşan bir cari açık, tüm bu olumsuzluklara rağmen kamu borcunun GSYH oranının halen % 33.6 seviyesi gibi, gelişmekte olan ülkelerdeki % 50 ortalamanın oldukça altında olması olumlu yanlarımız da var.

Kısacası ekonomide sorun olduğunu gösteren verilerimiz tamam uyarı sebebidir. Hatta yatırım yapılamaz seviyenin belki şimdi altına düşmemizi gerektirebilir ama bu kadar da değil diye düşünüyorum. Maalesef S-400 gibi ABD ile lişkilerde yaşanan gerilim, Akdeniz'de suların ısınması ve Fransa gibi bölgeye karışmaya kalkan AB ülkeleri ile de bu konuda gerilimlerin başlaması, sınırlarımızda hem Suriye, hem de İran konusunda ABD ile sorunlar olması bu nota neden olan diğer gelişmeler diye düşünüyorum. Tüm bu riskler ülkemizin finansal riskini yaratıyor. 

Özbekistan, Karadağ, Ürdün, batmış Yunanistan ile bir tutulan bir ülke konumuna getirildik. Maalesef bu notlara ne kadar tepki göstersek de, ülke ve kurumların yurt dışı piyasalardan borçlanma maliyetlerine olumsuz etki yapması ve yabancı borsa yatırım fonları açısından kötü bir gelişme olduğunu bilmenizi isterim.

Bu notlara muhatap olmamızdaki diğer etkenlerin, ekonomideki olumsuz verilerle birlikte, demokrasi, güçler ayrılığı ve yargı konusunda yapılan eleştiriler olduğunu düşünüyorum. Gelişme göstereceğimize geri giden bir görünüm veriyor olmamız, sorunlara odaklanacağımıza arka arkaya yaşanan seçimlerden bir türlü başımızı kaldıramıyor olmamız bu notları duymamıza neden oluyor.

Borsaya olumsuz baskı nedeni olacaktır. Ama zaten yatırım yapılamaz ülke notunda olduğumuz için aşırı bir etkisi olacak mı çok emin olamıyorum. Ama her şekilde olumsuz bir gelişmedir. 

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.06.2019
    09:14

    Aslında soru; ''Bu kadar risk yerinde duruyorken, BİST düştüğü 83.535 seviyesinden neden bir anda 11 Bin puanlık bir yükseliş yaşadı?'' diye olmalı bence! Çünkü yaşanan düşüşlerin nedenleri ile ilgili zaten çok kez olası risklere ... Devamı »

  • 13.06.2019
    09:34

    On yıla yakındır sitemde görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Genelde olayların pozitif taraflarını görmeye çalışan, mevcut sorunların çözüm yollarına da dikkat çeken bir tarzım vardır. Yani karamsarlığı bile sonundaki umut ile yazmayı tercih ederim. O y&u... Devamı »

  • 12.06.2019
    14:15

    AB'de resesyon, İngiltere ile brexit krizi, AB genelinde yaşanan seçim riskleri sürüyorken, ekonomide yavaşlama konusunda bir riskin ABD için de dile getirilmesi FED'in faiz artışlarını sona erdirip yeniden faiz indirimi beklentilerini arttırmış durumda. FED faizleri ... Devamı »

  • 12.06.2019
    09:41

    Maalesef uzun zamandır kendi özelimizde yarattığımız sorunlar nedeniyle bizim için çok önemli fırsatlar yaratan pozitif dış ortam gelişmelerini hiç kullanamadık. Ya da olması gerektiği gibi kullanamadık. Dünya 2008-2009 mortgage krizi esnasında çok sert eko... Devamı »

  • 11.06.2019
    09:08

    Yarın TCMB faiz kararı açıklanacak. Yeni yıla girerken bu yıl için en az 400 baz puanlık faiz indirimi genel piyasa beklentisi iken, seçimler ve ABD ile gerilen ilişkiler nedeniyle yükselen kurlar bugüne kadar bu konunun gündeme gelmesine engel olmuştu. Bu sorunla... Devamı »