Nisan Ayı Sanayi Üretimi Açıklanacak!

18.06.2019 09:13
  •  A 

Türkiye'nin açık bir şekilde morale ihtiyacı var. Bugün gelecek Nisan aylık ve yıllık sanayi üretimi verisi moral mi olur, yoksa moral mi bozar hep birlikte göreceğiz. Lakin cari denge verileri dışında açıklananan diğer veriler moral bozmaya devam ediyorlar. 

Dün işsizlik rakamları açıklandı. Mart ayı işsizlik verileri çok hoş görüntüler içermiyorlar. İşsizlik verisi yanısıra açıklanan konut satışlarında da % 31 düşüş yaşandığını görüyoruz. Diğer olumsuz tüm verilere yıllardır emniyet sübabı olan bütçe dengesi de son dönem ciddi bozulmalar göstermeye başladı. 

Bugün açıklanacak diğer bir veri de perakende satışlar olacak. Kısacası ekonomik verilerdeki sıkıntılar sürüyorken, açıklanacak bu veriler moral mi verecek, yoksa moral mi bozacak göreceğiz. Tabii ki iyi olması dileğimiz. Ama görmeden peşin yorum yapmak istemiyorum.

İstanbul Seçiminin Sonuçları Görülmeli!
             Dün sayın Cumhurbaşkanı, Millet İttifakı adayı Sayın İmamoğlu için,''Ordu valimizden özür dilemediği müddetçe, o makama gelemez!'' dedi. Bu üzerinde durulması gereken çok önemli bir açıklama. Bu ne demek, ne anlama geliyor görmek, anlamak lazım. Tabii ki, kimse kimseye hakaret etmemeli. Eğer böyle bir hakaret varsa, bağımsız mahkemelerde hakaret kabul görürse bunun cezası vardır elbet. Sanırım o da tecil edilecek bir ceza grubuna girecektir. Lakin hukuken durum böyle iken, özür resti sıkıntılı bir durum gerçekten. İşte bu nedenle ben seçimin sonuçlarını görmeyi doğru buluyorum. 

Dünkü Sert Çıkış Sürecek Mi?
              İşsizlik ve konut satışları için kötü rakamlar açıklanmasına, üstüne bir de Moody's'in not indirimine rağmen dün düşüşle açılan borsa, günü beklenmediği şekilde ciddi bir yükselişle tamamladı. Bu tarz hareketleri öyle borsa şirketleri zaten çok ucuzdu o nedenle alımlar yaşanmıştır diye açıklamak çok basit kaçar diye düşünüyorum.

Ama inanın bu yükselişin izahını da bulamıyorum. Kabine spekülasyonu neden oldu diye dolaşan sosyal medya paylaşımları var. ABD tarafından ilişilerimiz sadece F-35'ler ile sınırlı değil diye yapılan bir açıklama var. Bunlar olumlu etki yaratmış olabilir. Fakat yine de alıcılara bakınca, geçen yıllarda yaşanan bir aracı kurumun ağırlıklı alımları dün de yaşanmış. Bu alımları görünce, sanki biri ya da birleri dünkü netagif açılışı tersine mi çevirmek istedi acaba diyor insan. Bu şekilde bir alım görüntüsü ne kadar sağlıklıdır onun için de tereddütlerim var. Çünkü eğer sonrasında pozitif gelişmeler yaşanacaksa ve bunu bilen birileri bu alımları yaptıysa neyse, ama özellikle ABD ile ilişkilerde ve AB ile Akdeniz konulu gerilimde yumuşama olmazsa, zaten ekonomik veriler de kötüye giderken, bu denli kuvvetli bir alımın arkası gelmezse, sonrasında satışları yine görme riskimiz olur. 

Kısacası ben seçim sonuçlarını görene ve eğer muhalefet adayı kazanırsa, mazbatanın verilip-verilmeyeceği netleşene kadar aşırı pozitif hislere kapılmak istemiyorum. Çünkü eğer yine muhalefet adayı kazanır ama mazbata o ya da bu nedenle yine verilmeyecek olursa, demokrasi adına içeriden ve dışarıdan çok farklı gerilimlere sahne oluruz. Bu durum maalesef piyasalara da olumsuz yansımalar yaratabilir. 

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 17.06.2019
    09:21

    Kredi derecelendirme kurumu Moody's, Türkiye'nin BA3 Yatırım Yapılamaz olan kredi notunu B1 düzeyine düşürdü ve görünümünü de negatif olarak belirledi. Maalesef not konusundaki olumsuzluk sürüyor. Hemen belirtmek istiyorum ki,... Devamı »

  • 14.06.2019
    09:14

    Aslında soru; ''Bu kadar risk yerinde duruyorken, BİST düştüğü 83.535 seviyesinden neden bir anda 11 Bin puanlık bir yükseliş yaşadı?'' diye olmalı bence! Çünkü yaşanan düşüşlerin nedenleri ile ilgili zaten çok kez olası risklere ... Devamı »

  • 13.06.2019
    09:34

    On yıla yakındır sitemde görüşlerimi sizlerle paylaşıyorum. Genelde olayların pozitif taraflarını görmeye çalışan, mevcut sorunların çözüm yollarına da dikkat çeken bir tarzım vardır. Yani karamsarlığı bile sonundaki umut ile yazmayı tercih ederim. O y&u... Devamı »

  • 12.06.2019
    14:15

    AB'de resesyon, İngiltere ile brexit krizi, AB genelinde yaşanan seçim riskleri sürüyorken, ekonomide yavaşlama konusunda bir riskin ABD için de dile getirilmesi FED'in faiz artışlarını sona erdirip yeniden faiz indirimi beklentilerini arttırmış durumda. FED faizleri ... Devamı »

  • 12.06.2019
    09:41

    Maalesef uzun zamandır kendi özelimizde yarattığımız sorunlar nedeniyle bizim için çok önemli fırsatlar yaratan pozitif dış ortam gelişmelerini hiç kullanamadık. Ya da olması gerektiği gibi kullanamadık. Dünya 2008-2009 mortgage krizi esnasında çok sert eko... Devamı »