Dirençleri Yine Geçemedik!

04.12.2018 09:25
  •  A 

Yine olmadı. Bu hafta BİST'in 96.000 civarı direnci kırıp, 99.000 üzerindeki bir üst direncine gider diye düşünüyordum. Ama maalesef bu görüşüm yine olmadı. En azından dün gerçekleşmedi. Endeks 96.829 seviyesinden kar satışları ile ciddi bir realizasyon yaşadı ve günü eksi endeks ile 94.974 seviyesinde kapattı.

Faiz İndirimi Olmalı Mı?
              Uzun aylar sonrasında enflasyonun Kasım'da eksi çıkması, TCMB'nın faiz indirimi yapar mı sorusunu gündeme getirdi. Hemen söylemeliyim ki, şimdilik bu beklenti doğru değil. Daha doğrusu TCMB'nın şu an bir faiz indirimini erken  buluyorum. Çünkü henüz enflasyondaki düşmenin ne kadar kalıcı olacağı belli değil. 

Ayrıca, kurlardaki düşüş kısmen biraz daha sürsün de, ithale dayalı girdilerdeki fiyat düşüşleri enflasyonu düşürmeye devam etsin. Eğer mevcut durumda Dolar kuru 5.00TL'nin altına iner ve 4.80'li seviyelere gelecek olursa, işte o zaman TCMB faiz indirimi ile kurların kısmen yükselmesine ve böylece dış ticaretteki cari denge avantajını sürdürmeyi tercih etmelidir. Şimdiden yapılacak faiz indirimi, kurların düşmesini sona erdirip, yeniden enflasyonu yükseltecek etki yaratabilir. Bunun şu an için doğru bir gelişme olmayacağı görüşündeyim.

Teknikler kar satışlarına uygundu. Stochasticler endeks ve bir çok hisse için direnç seviyeleri olan aşırı alım düzeylerinde bulunuyorlardı. Bu nedenle gördüğünüz gibi, yeni öngörü vermekte oldukça zorlanıyorum. Nitekim yeni öngörü girmemekle doğru yapmış olduk. Çünkü dün endeksin 97.000'e yaklaştığı seviyelerden ciddi kar realizasyonlarını yaşamış olduk. Neyse, yine de endeks için bir üst diren seviyelerine gidebileceği öngörümü koruyorum. Sadece yaşanan realizasyon ile güç topladığı görüşündeyim.

Hepinize bol kazançlar dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.12.2018
    09:05

    BİST bir süredir 94.000 - 96.000 civarı dirençlere takılmıştı. Başlayacağımız bu haftada bu direnci kırıp, 99.173 - 99.553 civarındaki bir üst dirence yönelmesini bekliyorum. ABD ve Çin 90 Gün İçin Uzlaştı! Bu beklentimi ABD ve Çin ... Devamı »

  • 30.11.2018
    09:43

    20 Kasım tarihinde ''Kriz Korkuları Neden?'' başlıklı bir yazı yazmıştım hatırlarsanız. Yazıda Türkiye'nin daha büyük bir krize girmesini beklemediğimi izah etmiştim. Bu görüşümü halen koruyorum. Doğal olarak hepimiz ama basından, ama ekranl... Devamı »

  • 29.11.2018
    09:27

    Duyuru panelinde izah ettigim sunucu aktarimi nedeniyle lutfen HUP mesajlarinin tarihlerini kontrol ediniz. Son uc gune ait veriler aktarimda eksik kalm?s. Isctr orneginde oldugu gibi onlar? gun icinde tamamlayacag?z. Onceki eksiklerin tamamlanmasi için yapilan girislerle karistirmamak icin z... Devamı »

  • 29.11.2018
    09:19

    Sunucunun tasinmasi nedeni ile bazi aksamalari duzeltiyoruz. Bu nedenle yazimi mecburen kisa tutacagim! BIST ve piyasa icin olumlu gelismeler suruyor. Dun konusan ABD FED baskani Powell'in açiklamalari olumlu tepki yaratti. ABD borsalarinda sert yukselisler var. Benzeri bizde de gorul... Devamı »

  • 22.11.2018
    09:20

    Hakikaten ekonomik verilerimiz çok da iç açıcı değil. 3-4 senedir arka arkaya gelen seçim sandıkları bir türlü bitmiyor. Doğal olarak da seçim riskleri varsa, bu sefer oy için gevşek iktidar politikaları izlenebiliyor. Bu da ekonominin tedbir almas... Devamı »