BİST Bir Üst Dirence Gidebilir!

03.12.2018 09:05
  •  A 

BİST bir süredir 94.000 - 96.000 civarı dirençlere takılmıştı. Başlayacağımız bu haftada bu direnci kırıp, 99.173 - 99.553 civarındaki bir üst dirence yönelmesini bekliyorum.

ABD ve Çin 90 Gün İçin Uzlaştı!
              Bu beklentimi ABD ve Çin arasında 90 günlük karşılıklı yeni vergi getirilmeyeceği uzlaşması da desteklemiş oldu. Dünya piyasalarına bakınca, bu uzlaşma sonrası emtialarda da %2-3 seviyelerinde yükselişler yaşanmış. Dünya genelindeki borsalar da gelişmeyi olumlu karşılamışlar. Gelişmekte olan ülkeler ve BİST için de benzer pozitif etki görülmesini bekliyorum. Önemli endeks hisselerine ısrarla gelen satışlar tersine alım tepkisi ile karşılaşabilir. Demirçelikler, otomotivler, camlar baskıdan bir süre çıkabilirler.

Kasım Enflasyonu Gelecek!
              Bugün açıklanacak Kasım ayı enflasyonunda eksi veri görmeyi bekliyorum. Eğer beklentim çıkarsa, kurlarda da 1.etap destekler aşağı yönlü kırılıp, daha alt hedeflere doğru yeni bir gevşeme trendi başlayabilir. Teknik olası destek-dirençleri ilgili tablomuzda görebilirsiniz. 

Brent petrol'de düştüğü 57$ seviyesinden 62.58$ seviyesine sert bir tepki var ama ben yakın tarihli ve kalıcı olarak 65 $ seviyelerinin geçilmesini beklemiyorum. Bu ve altındaki brent seviyeleri de zaten Türkiye için oldukça olumlu fiyatlardır. Daha alt fiyatlara düşmesi tabii ki iyi olur ama, bu sefer de civar gaz ve petrol satıcısı ülkelerde sıkıntı oluşursa, onlardan yaşanacak finansal girişlerde düşüşler olabilir. Yani brent 65 $ altında kalsın yeterli. 

Piyasalara Algılar Yön Verir!
              Görüyorsunuz piyasa algıları nasıl da değişebiliyor. FED için korkular tersine döndü. Neredeyse 2019 için sadece 1 kez faiz artışı ile yetinebilir yorumları bile başladı. Petrol 100 Dolar'a gidiyor denirken, sonra 50 Dolar altı konuşulur oldu. ABD ile ilişkiler koptu kopuyor derken, bir anda kısmen de olsa iyileşme başladı. 

Neyse, sonuçta yine de herşey toz pembe değil. Ekonomi önemli sıkıntılara sahip. Ama çaresiz de değiliz. Yeterki, kamu israftan kaçınsın. Seçimler yaklaştıkça bu dediğim nasıl mümkün olacak bilemiyorum ama pozitif algılara dönüşlerin artmasını bekliyorum. Seçim tarihi yaklaştıkça, Katar gibi ülkelerden doğrudan yatırım kararlarının detaylarını da duymaya başlarız diye düşünüyorum.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 30.11.2018
    09:43

    20 Kasım tarihinde ''Kriz Korkuları Neden?'' başlıklı bir yazı yazmıştım hatırlarsanız. Yazıda Türkiye'nin daha büyük bir krize girmesini beklemediğimi izah etmiştim. Bu görüşümü halen koruyorum. Doğal olarak hepimiz ama basından, ama ekranl... Devamı »

  • 29.11.2018
    09:27

    Duyuru panelinde izah ettigim sunucu aktarimi nedeniyle lutfen HUP mesajlarinin tarihlerini kontrol ediniz. Son uc gune ait veriler aktarimda eksik kalm?s. Isctr orneginde oldugu gibi onlar? gun icinde tamamlayacag?z. Onceki eksiklerin tamamlanmasi için yapilan girislerle karistirmamak icin z... Devamı »

  • 29.11.2018
    09:19

    Sunucunun tasinmasi nedeni ile bazi aksamalari duzeltiyoruz. Bu nedenle yazimi mecburen kisa tutacagim! BIST ve piyasa icin olumlu gelismeler suruyor. Dun konusan ABD FED baskani Powell'in açiklamalari olumlu tepki yaratti. ABD borsalarinda sert yukselisler var. Benzeri bizde de gorul... Devamı »

  • 22.11.2018
    09:20

    Hakikaten ekonomik verilerimiz çok da iç açıcı değil. 3-4 senedir arka arkaya gelen seçim sandıkları bir türlü bitmiyor. Doğal olarak da seçim riskleri varsa, bu sefer oy için gevşek iktidar politikaları izlenebiliyor. Bu da ekonominin tedbir almas... Devamı »

  • 21.11.2018
    09:28

    Son iki gündür yabancı borsalarda düşüşler yaşanıyor. Bir gün önceki düşüşlerinden pozitif ayrışma ile kapanış yaşamış olan BİST, dün ABD borsalarında ve Almanya Dax'da % 2'leri geçen yeni düşüşler yaşanınca, bir gün önc... Devamı »