Ak Koyun Kara Koyun Bugün Belli Olacak!

12.10.2018 09:13
  •  A 

Uzun zamandır TCMB faiz artışı, bankaların sendikasyonları, enflasyon mücadele programı, cari fazla gelişmeleri derken gördüğünüz gibi bir türlü BİST yukarı toparlanmasını sürdüremiyor. Çünkü bana göre tüm piyasalarımız için yakın vadeli en önemli konu, rahip Brunson Davası'nın akıbetinde yatıyor. 

Neden? Çünkü biliyorsunuz ABD ile ilişkilerde hem bölgesel, hem de FETÖ konusunda bir takım gerilimler yaşıyoruz. Suriye ve Irak'da her iki devletin de farklı çıkar çatışmaları var. ABD sadece bu iki ülke değil, İran ve Türkiye'yi de içine alacak bir Kürt devleti kurma planları ile yıllardır alt yapı hazırlıyor. Türkiye'de 36 yıl sonra denenen hain bir darbe planı ile bu amacını Türkiye'ye de sıçratmak istedi. Ondan sonra gördüğümüz gibi Suriye ve Irak'da ilişkiler iyice gerildi. Türkiye bu esnada bölgede ayrılıkçı hareketleri organize ettiği ve ABD için ajan provakasyonluk yaptığını iddia ettiği rahip Brunson'u tutukladı. 35 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. ABD ise, hem başkan Trump, hem de başkan yardımcısı Mike Pence ağzından Brunson'un masum bir din misyoneri olduğunu savunuyor. Bu nedenle de bir an önce rahibin serbest bırakılmasını, yoksa Türkiye'ye karşı bir çok yaptırımın uygulamaya alınacağını açıkladı.

Bu konu mahkemelerimizin kararını vereceği bir ceza davasıdır. O nedenle benim suçludur, suçsuzdur gibi bir hüküm verme durumum zaten yok. Sadece unutmayalım ki, darbe sonrası Büyükada'da tutuklanan bazı yabancı akademisyen ve gazeteciler için de üst düzey bir çok siyasimizden bunların ajan vs. oldukları açıklamaları olmasına rağmen, daha sonra hepsinin serbest kaldığını biliyoruz. Hatta bu tutuklamalar nedeniyle Almanya başta, AB ülkeleri ile de gerilimler yaşamıştık. Ama sonra hepsi mahkemece serbest bırakıldı. Kısaca rahip Brunson konusunda da en son söz mahkemenin olacaktır. O nedenle öncesinde yapılan içeriden ve dışarıdan açıklamalara bakarak yanlış algılara kapılmayalım. 

Dün yurt dışından bazı haber ajanslarında iki ülke arasında anlaşma sağlandığı ve rahibin bir kaç gün içinde serbest kalacağı yönünde spekülatif haberler çıktı. Doğrusu ne olacak bugün sanırım öğrenmiş olacağız. Ama hemen belirteyim, ABD tarafından yapılan önceki açıklamalara istinaden serbest kalmadığı takdirde ilişkiler ciddi gerilip, yeni bir takım yaptırımlara tabi olabiliriz. Türkiye'yi bölmeye, parçalamaya hizmet etmek için çalışan ve bu faaliyet esnasında yakalanan herkes gereken ceza ne ise çeksin. Sonuçta bu ülke bizim ve bir bütün olarak devam etmesini istiyorsak, bu tip faaliyetlere izin vermemeliyiz. Ama maalesef devletler arasında bu tip işlere karışmış olanlar bile bazen çok farklı pazarlıklarla karşılıklı takasa tabi tutulabilirler. Bizler bunların neden olduğunu bilemeyiz. 

Neyse, rahip bugün serbest kalmazsa, sıkıntılı bir sürece başlarız. Çünkü zaten gördüğünüz gibi öncesinde özellikle borsada yabancı satışları olduğunu düşündüğüm bir satış baskısından bir türlü kurtulamıyoruz. Böyle bir sonuç halinde, kurlarda ve dolayısı ile faizlerde yeni ataklar görülebilir. Borsamızda da ciddi ek satışlar görebiliriz. Hisselerin düşmesi bilançoları kötü gelecek diye olmaz. Bu hisseden elinde fazla olan fonlar satışa geçerse, bu satışları karşılayacak alıcı bu ortamda çıkmayacağı için de düşer. Aynı şekilde kur ve faizlerde olası ABD yaptırım riskleri için yeni zirveler görecek olursak, finansal ve ekonomik olarak ciddi sıkıntılı bir döneme gireriz. 

Peki rahip serbest kalacak olursa ne olur? Öncelikle bu konu ABD'de süren Halkbank davası ile ilişikili ise ve halkbank için de bir yaptırım kararı çıkmayacak ya da çok cüzi bir ceza ile bu konun kapanacaksa, bize etkisi çok pozitif olur. Bu baskı nedeniyle Halkbank aylardır çok ciddi düşük fiyatlanmaya devam ediyordu. Aynı şekilde halkbank riski nedeniyle tüm banka hisselerimiz de satış baskısı altında idi. Bu nedenle başta halkbank olmak üzere bankacılık sektöründe pozitif bir ayrışma yaşanır görüşündeyim. Bankalar öncülüğünde BİST de 100.800 direncini yukarı kırmayı dener diye düşünüyorum. Uluslar arası borsalardan pozitif ayrıştığımız bir döneme gireriz. Döviz kurlarında belli bir süreçte çok kez söylediğim alt destek seviyelerine ineriz. Bu durum ithalat girdilerinin fiyat düşüşleri nedeniyle enflasyonu da eksiye çeker. Bu görüntü TCMB'nın faizde ek artış yapmasına engel olur. Bir süre sonra da yeniden girmeye başlayacak olan dış fon akışlarının da desteği ile faizlerde düşüşler başlar.

Zaten diğer önemli kriter olan bankaların sendikasyon anlaşmaları başlamıştı. Akbank, Eximbank, vakıfbank derken, dün de TEB sendikasyon yenilemesi yaptı. Üstüne bir de dediğim şekilde kurlar geri gelmeye başlarsa, tüm piyasalara pozitif etkisini görmeye başlarız. Bir süredir satan yabancı fonlar da yeniden alımlara gelmeye başlarlar. 

Ancakkk!
              Sadece rahip serbest kalır ama devamında halkbank ile ilgili yeniden yaptırım riskleri gerçekleşecek olursa, bu durum çekindiğimiz risklerin yeniden yaşanmasına neden olur. Peki rahip serbest kalınca halkbank konusu da hemen belli olur mu? Muhtemelen karşılıklı bir pazarlık yapılmış izlenimi vermemek için hemen netleşmez. Ama bunu bilen birilerinden yayılacak haberler nedeniyle bankalardaki alımlar artmaya başlayacaktır. Sonrasında da bir ara halbank konusundaki sonucu öğrenmiş oluruz. Tabii ABD ile ilişkilerde bölgesel bir takım iyi ilişkiler falan dillendirilmeye başlanır. Ki, İdlib konusunda benzer açıklamaları duyuyoruz. Bunlar artmaya başlar. 

Ama İran Ambargosu da Var!
              Bir de bu konu var. Kasım'da İran'a petrol ambargosu başlıyor. Ama biraz esnetilme haberlerini duyuyoruz. Petrol ithalatını belli oranın altına indirmiş olanların bu ambargodan istisna tutulacağı haberleri var. Yani o konu da, rahip kararı sonrasında çözülebilecek bir sürece girebilir.

Kısacası rahip konusundaki olumsuz bir sonuç tüm piyasalarımızı çok kötü etkileyecek zincirleme gelişme risklerini arttıracağı için, ben bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Sonrasında da ABD ile ilişkilerde karşılıklı pozitif açıklamalarla yeniden olumlu bir ortam başlatılacaktır, Türkiye kaybetmeyi, daha doğrusu rakip olarak karşı safa geçmesini göze alamayacak kadar önemli ve staretejik bir ülkedir. 

Ben haftanın son günü iyimser bir beklentiye sahibim. BİST'in yükselişle kapanmasını bekliyorum. Bu görüşte olanların alması gereken sektör ve asıl hisseyi yukarıda bahsettim. Ama aksi bir sonuç halinde herşeyin çok kötü olacağını bilmenizi isterim.

Teknik olarak olası pozitif veya negatif gerçekleşmeler halindeki endeks seviyelerini Destek-Direnç Tablosunda paylaştım. Bugün çok yüksek adetli ve oranlı borsa hareketlerine hazır olun.

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 11.10.2018
    09:27

    BİST bankalarla tam yeniden 100.800 direncine çıkar mı derken, ikinci seans bir anda satışlar hızlanmaya başladı. Seans sonuna doğru bu satışların daha da arttığını gördük. Öncelikle buna neden olan en önemli baskı gelişmiş borsalardan tüm dünya borsalarına ... Devamı »

  • 10.10.2018
    09:22

    Dün bir süredir beklediğimiz enflasyonla mücadele programını duymuş olduk. Program için fazla bir şey yazmayacağım. Çünkü beni tatmin etmemiş bir indirim programı gördüm. Maalesef böyle filanca sayı market, ve marka % 10 indirim yapacak diyerek e... Devamı »

  • 09.10.2018
    09:12

    Bugün enflasyon mücadele planı açıklanacak. Planın detayları, gerçekleşebilirliği ve kamusal tasarruf planlarına göre etkisi farklı olabilir. Ekonomik olarak sert bir fren yapmış durumdayız. Kontrollü bir şekilde bu frenin gevşetilmesi gerekli. Yoksa ekonomi girmekt... Devamı »

  • 08.10.2018
    09:35

    Bu hafta Enflasyon tedbirlerinin detayları açıklanacak. Ekonomide ne gibi tasarruf tedbirlerinin alınacağını görmemiz açısından önemli olacaktır. Maalesef resesyon riski içinde bulunduğumuz bir döneme giriyoruz. Enflasyonu düşürmek kadar, ekonomiyi de re... Devamı »

  • 05.10.2018
    14:34

    BİST 100.800 seviyesinde teknik olarak takılabilir geçemezse teknik bir düzeltme yaşanır diyorduk. Nitekim bir kaç kez denedi kıramayınca da dirençlerden kar satışları geldi ve endeks olarak ciddi bir düzeltme yaşadık. Böyle teknik düzeltme zamanlarında ö... Devamı »