Enflasyon Önlemleri Açıklanacak!

08.10.2018 09:35
  •  A 

Bu hafta Enflasyon tedbirlerinin detayları açıklanacak. Ekonomide ne gibi tasarruf tedbirlerinin alınacağını görmemiz açısından önemli olacaktır. Maalesef resesyon riski içinde bulunduğumuz bir döneme giriyoruz. Enflasyonu düşürmek kadar, ekonomiyi de resesyona sokmamak çok önemli olacaktır. Bakalım bunun için neler yapılacak göreceğiz.

Cari Denge'de Fazla Bekleniyor!
              Aylar sonra cari açık için olumlu bir beklenti olan bir haftaya giriyoruz. Perşembe günü Ağustos cari denge verisi gelecek. Beklenti 2.5 Milyar Dolar fazla geleceği yönünde. Önceki ise -1.75 Milyar Dolar açık idi. Cari denge verisinin pozitif etki yaratmasını bekliyorum.

McKinsey Anlaşması İptal Edildi!
              Danışmanlık için anlaşma yapıldığı açıklanmış olan ABD'li McKinsey konusunda çok ciddi baskılar yaşandı. Sonunda cumhurbaşkanımız herhangi bir firma ya da kurumdan danışmanlık almamıza gerek yok, biz bize yeteriz diyerek, McKinsey ile anlaşmanın iptal edildiğini açıkladı. Aynı şekilde IMF ile de parsal ya da teknik hiçbir anlaşma yapmayı düşünmüyoruz dedi. 

Aslında McKinsey için çıkartılan iddiaları biraz fazla bulduğumu söylemeliyim. Yani sonuçta alınacak her türlü kararın yetkisi bizim siyasi yöneticilerimizde olacaktı. Hiç bir yetki devri gibi bir şey söz konusu değildi ama hassas bir süreçte olduğumuz için bir takım rahatsızlıkların olması da normal. Bu danışmanlık ABD ile ilişkilerin düzelmesine katkı yapabilirdi. Ama tek çare buydu gibi bir durum zaten abartı olur. Bu danışmanlık olmadan da kendi kalkınma ve toparlanma planlarımızı bizim yapabileceğimiz görüşündeyim. 

Rahip Brunson Davası!
              12 Ekim'de piyasalar için çok önemli olan bu davadan çıkacak olumlu-olumsuz kararlar piyasaları yönlendirecektir. Beklentim rahibin serbest kalacağı yönünde. Eğer öyle olursa, kurlarda düşüş, borsada yükseliş olur beklentisindeyim. Ama eğer rahibin tutukluluğunun devamı ya da cezasının kesinleşmesi gibi bir karar çıkarsa, o zaman da ABD tarafından önceden yapılan açıklamalar paralelinde bir takım gerilimler yaşanmasını bekliyorum. Türkiye'ye karşı uygulanacak bir takım yaptırım kararlarını duyma riskimiz olur diye düşünüyorum. Bu konudaki gelişmenin beklentisine göre hafta şekillenecektir.

McKinsey danışmanlık anlaşmasının iptali nedeniyle negatif bir açılış ile başlayıp, sonradan rahip Brunson davasının beklentisine paralel toparlanma yaşanmasını bekliyorum. Bu nedenle açılış düşüşlerle olacak gibi duruyor.

Hepinize iyi ve kazançlı bir hafta dilerim. 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.10.2018
    14:34

    BİST 100.800 seviyesinde teknik olarak takılabilir geçemezse teknik bir düzeltme yaşanır diyorduk. Nitekim bir kaç kez denedi kıramayınca da dirençlerden kar satışları geldi ve endeks olarak ciddi bir düzeltme yaşadık. Böyle teknik düzeltme zamanlarında ö... Devamı »

  • 05.10.2018
    09:38

    Öncelikle 100.800 direncini geçemediği takdirde teknik olarak bir düzeltme beklediğimizi biliyoruz. 2 Ekim tarihli; ''Fitch Bankaların Notunu Düşürdü!'' başlıklı yazımda geri çekilmede olası alt destekleri paylaşmıştım. Ama teknik olarak bunu be... Devamı »

  • 04.10.2018
    09:36

    Enflasyon Patladı! Dün açıklanan verilere göre TÜFE % 24.5, ÜFE de % 46 artmış. Üretici rakamlarının neredeyse iki katı olması demek, üreticinin aslında çok daha yüksek olması gereken zamları en azından şimdilik sineye çektiğini... Devamı »

  • 03.10.2018
    09:48

    Bugün Eylül aylık ve yıllık enflasyon verisini duyacağız. Peki bu kadar zamdan ve kur artışından sonra enflasyonun yüksek gelmesi şaşırtıcı mı olur? Bence tam tersi düşük gelmesi daha şaşırtıcı olur. Bu nedenle beklenti gibi ya da beklentiden yüksek gelecek bir enflasyo... Devamı »

  • 02.10.2018
    09:21

    Fitch, 20 Türk bankasının notlarını düşürdü ve görünümleri için de negatif dedi. Buna gerekçe olarak bankaların varlık kaliteleri, performans riskleri, likidite ve fonlama gibi konularda yapılan değerlendirmelerin olduğunu bildirdi. Endeks ve bir ... Devamı »