BİST'deki Düşüş Teknik Mi?

05.10.2018 09:38
  •  A 

Öncelikle 100.800 direncini geçemediği takdirde teknik olarak bir düzeltme beklediğimizi biliyoruz. 2 Ekim tarihli; ''Fitch Bankaların Notunu Düşürdü!'' başlıklı yazımda geri çekilmede olası alt destekleri paylaşmıştım. Ama teknik olarak bunu bekliyor olsam da, bu kadar hızlı ve daha alt desteklere doğru devam etmesini beklemiyordum. 

Ancak öyle bir durumdayız ki, hepimizin korktuğu bir çok belirsizlik var. Teknik beklediğimiz bir düzeltme yaşanırken bile paniklemeler olup, acaba başka bir olumsuz gelişme mi var korkularına kapılıyoruz. Böyle düşünenlerin de panik satışlara yönelebileceğini düşünüyorum. 

Ayrıca gelen enflasyon verisi hiç beklenmeyen boyutta yüksek gelince bu da moral bozdu. Yine TCMB faiz artışı yapar mı beklentisi konuşulmaya başlandı ki, bu da kurların yeniden yukarı baskı yapmasına ve BİST'in de bankalar başta düşmesine neden oluyor. Hemen görüşümü ileteyim ki, yeni bir TCMB faiz artışı ekonomi için hiç iyi olmaz. Zaten bir çok şirket ciddi finansal sıkıntı içinde iken, yeniden faiz artışı yapılacak olursa, hem ekstra iç piyasa talep daralmasına, hem de bu nedenle şirketlerin borçlarını çevirecek gelir üretmelerine ciddi sekte vurmuş olur. Bu da sırada bekleyen konkordato ilanlarının patlamasına ve hatta maalesef bazı şirketlerin daha ileri boyutta sıkıntıya düşmesine neden olabilir. Bu nedenle artık yeni faiz artışı yapmanın doğru olmadığı gibi, ekonomi için çok riskli olacağını düşünüyorum.

BİST'in Düşmesini Tetikleyenler!
              Öncelikle teknik düzeltme gereği diyelim.

Gelen yüksek enflasyon verileri.

Devamında bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi de FED'in yeni bir faiz artışı yapmasını destekleyebilir beklentisi.

12 Ekim tarihinde rahip Brunson davasının riski,

Cumhurbaşkanımızın dün yaptığı bir konuşmada AB konusunu referanduma götürüp halka bu işe son vermeyi sorabiliriz demesi

Ve son olarak da, dün ABD'nin içinde bir Türk şirketi ile, Türk iş adamlarını da kapsayan Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım kararını açıklamış olmasını sıralayabiliriz. Bu esnada kurlar da yeniden yukarı yön çevirince BİST düzeltmesini biraz sert yapmış oldu.

Sendikasyonlar Sürüyor!
              Biliyorsunuz bu konu benim için çok önemli idi. Akbank % 104 bir sendikasyon yenilemesi yaptıktan sonra, Eximbank da % 108'lik bir sendikasyon yenilemesi yaptı. Ayrıca üç kamu bankası 10.8 Milyar TL tahvil icracında bulundu. Dün yapılan açıklamada, bu tahvillerin alıcısının İşsizlik Fonu olabileceğini öğrendik. Şimdi de Garanti Bankasının 20 Milyar TL'ye kadar bir borçlanma aracı ihracı için genel müdürlüğe yetki verdiği açıklamasını duyuyoruz. 

Kamu bankalarını desteklemiş olan İşsizlik Fonu aynı şekilde özel sektör bankalarına da benzer destekleri verebilir. Yani kısa süre içinde Garanti ve diğer bankalarımızın da benzer şekilde iç piyasada borçlanma araçları ihracları ile kaynak temin ettiklerini görebiliriz. Eğer olası bu yeni kaynaklar dövize yönelmeyip, iç piyasaya yeni kredi imkanı olarak dönmeye başlarsa, kısa süre içinde iç piyasa kredi limitlerinin açılmaya başladığı haberlerini duyarız. Şirketler faizi yükselmiş olsa da, yeni kredi kullanabilme imkanı bulmuş olurlar. 20 Milyar TL borçlanma aracı ihracı yetkisi sonrasında bu yetkinin kullanım süresi ve gerçekleşme oranları önemli. Hızlı bir borçlanma gerçekleştiğini duyarsak, piyasaya likidite desteğinin de sağlandığını görmüş oluruz. 

Geriye ne kalır? Brunson davasından piyasaya pozitif etki yapacak bir mahkeme kararı çıkması kalır. Eğer o da olursa, hem faiz, hem de kurlar düşme sürecine girmeye başlarlar. Tabii bunun yansıması BİST'in düzeltmesinin tamamlanıp 100.800 direncini kıracak yeni bir yükseliş ivmesi kazanması olur. 

Ama uyarımı da yapmadan edemeyeceğim! Eğer kamu bankalarından sonra özel sektör bankaları da borçlanma araçları ile para toplayıp, sonra da rahip serbest kalmadı haberi çıkacak olursa, bu takdirde bankalar bu kaynaklarını döviz alımına yöneltmeye kalkacak olurlarsa, yeni kur ve faiz artağı yaşanır ve beklentilerim dışında çok daha olumsuz bir ortama gireriz. Umarım bunlar değil de, teknik düzeltmenin yaşanıp, BİST'in yükselişe geçeceği beklentime paralel gelişmeler görürüz. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.10.2018
    09:36

    Enflasyon Patladı! Dün açıklanan verilere göre TÜFE % 24.5, ÜFE de % 46 artmış. Üretici rakamlarının neredeyse iki katı olması demek, üreticinin aslında çok daha yüksek olması gereken zamları en azından şimdilik sineye çektiğini... Devamı »

  • 03.10.2018
    09:48

    Bugün Eylül aylık ve yıllık enflasyon verisini duyacağız. Peki bu kadar zamdan ve kur artışından sonra enflasyonun yüksek gelmesi şaşırtıcı mı olur? Bence tam tersi düşük gelmesi daha şaşırtıcı olur. Bu nedenle beklenti gibi ya da beklentiden yüksek gelecek bir enflasyo... Devamı »

  • 02.10.2018
    09:21

    Fitch, 20 Türk bankasının notlarını düşürdü ve görünümleri için de negatif dedi. Buna gerekçe olarak bankaların varlık kaliteleri, performans riskleri, likidite ve fonlama gibi konularda yapılan değerlendirmelerin olduğunu bildirdi. Endeks ve bir ... Devamı »

  • 01.10.2018
    09:53

    Geçen hafta Eximbank, vakıfbank ve halkbank vasıtası ile 10.8 Milyar'lık tahvil ihracı yapıldığı haberlerini okuyoruz. Hem de, sessiz-sedasız. Bu tahvilleri alan ya da alanlar kim, vadesi ve faizi ne bunlar net değil. Çok ilginç çünkü yıl başından beri yapıl... Devamı »

  • 28.09.2018
    09:35

    Piyasaların yönünü tayin, kurların düşmesi ve iç piyasa kredilerinin açılması için çok önem verdiğim bir kriter bankaların vadesi gelen yabancı para borçlanmaları, yani sendikasyon anlaşmalarının yeniden ve hangi oranda yapılacağıydı. Akban... Devamı »