Enflasyon Mücadele Planı Açıklanacak!

09.10.2018 09:12
  •  A 

Bugün enflasyon mücadele planı açıklanacak. Planın detayları, gerçekleşebilirliği ve kamusal tasarruf planlarına göre etkisi farklı olabilir. Ekonomik olarak sert bir fren yapmış durumdayız. Kontrollü bir şekilde bu frenin gevşetilmesi gerekli. Yoksa ekonomi girmekte olduğu resesyon riskinden kurtulamaz. Doğru hamleler ile öncelikle, ihracat, sonra ihracata yönelik aramal üretimi ve enflasyonu en çok etkileyenlerden gıda üretimi ve enflasyonu konularında ciddi yapısal kararların alınmış olmasını bekliyorum. Program açıklanınca neler var göreceğiz. 

Yeni Bir Borç Yapılandırma İmkanı!
              Türkiye Bankalar Birliği tarafından, önceden yapılandırmaya girmemiş, takibe düşmemiş 15 Milyon TL'nin altında borcu olan işletmelere yeni bir yapılandırma imkanı sunuluyor. Şartlara uyan işletmelerin vadesi gelen borçlarının vadelerini 24 aya kadar uzatma imkanı verilecek. Altı ay ana para ödemesiz yeni vadelendirme imkanı işletmeler için ciddi bir nefes alma imkanı yaratacaktır. Tabii önemli olan detay bu vadelendirmenin faizinin kaç olacağıdır. Bu detayları da açıklamalarda öğrenmiş olacağız.

Yeni borç yapılandırması imkanı şirketler için pozitif bir destek olacaktır. Ama kredi kurumları tarafından bankalara ek yük ve riskler yükleyeceği için farklı değerlendirilebilir.

İtalya Riski Sürüyor!
              Biz içeride bu dertlerle uğraşırken, AB bölgesinde özellikle İtalya olmak üzere sıkıntılar ön planda duruyor. İtalya içinde bulunduğu krizden bir türlü çıkartılamadı. Eğer bu kriz derinleşirse, olumsuz etkilerini İtalyan ortaklı Türk şirketlerinde de görme riskimiz olur. ECB'nin bu şartlar nedeniyle bir süre daha varlık alımlarına devam etmek zorunda kalabilir. 

IMF Büyüme Tahminlerimizi Düşürdü!
              Küresel riskler nedeniyle dünya için büyüme hedeflerini % 0.2 indiren(yeni hedef %3.7) IMF, Türkiye için büyüme hedeflerini de, 2018 için % 3.5'e, 2019 için de % 0.4'e revize etti. 2019 büyüme hedefi çok ciddi bir daralmayı ifade ediyor. 

Gözler Brunson Davasında!
              Yukarıdaki gelişmelerin hepsi bir önem taşıyor. Ama bence tüm piyasalar için en önemlisi Brunson davası olacaktır görüşündeyim. Bu nedenle enflasyon ile mücade planı önemli olmakla birlikte, Brunson davasından gelebilecek karar bu planın etkilerini gölgeleyebileceği gibi, çok olumlu da etkileyebilir. 

BİST İçin 5 Ekim'deki teknik alım seviyesi uyarım isabetli oldu. BİST kısmen yine yukarı yönlü görünüyor. Ama özellikle Brunson riski nedeniyle çok dikkatli olmanızda yarar görüyorum. Olumsuz bir karar halinde, BİST hızlı bir geri çekilme yaşama riski taşıyor. Böyle bir karar duymamız halinde en çok etkilenecek sektörlerin başında bankaları gördüğüm için, tekniklerinde yukarı giderek BİST'i pozitif etkileme ihtimallerine dikkat çekmeme rağmen, banka öngörüsü yapmadığımı görüyorsunuz. Bununla birlikte, rahibin serbest kaldığını duyacağımız bir karar halinde de en sert tepki yine bankalarda olabilir. 

Fakat, bankalar üzerindeki risk sadece Brunson davası bağlantılı ABD yaptırım riskleri değildir. Bugün açıklanacak yeni yapılandırma kararları da dahil, bankaların riskli kredilerinin boyutunu tam olarak bilemiyoruz. Ama her yeni yapılandırma, bir finansal ödeme sıkıntısı olduğu için yapıldığından, bankaların yüklerini de, kredi risklerini de arttıran bir gelişmedir. Bu nedenle ben sektörden uzak durup, sadece izleme ile yetinmeye devam edeceğim. Destek-Direnç Tablosu paylaşımlarımda olası teknik görüntülerini görebilirsiniz.

Bankalar konusundaki çekincemin en büyük nedeni, ABD'deki Halkbank davasının belirsizliği diyebilirim. Eğer bu davadan ceza yok, böyle bir dava yok, ya da çok cüzi bir ceza kararı çıkacak olursa, işte o zaman başta kamu bankaları olmak üzere çok ciddi bir yükseliş trendi yaşanır. Endeks de 100.800 seviyelerini çok rahat bir şekilde kırar. Tüm resesyon riskimiz de hızla dağılır. Umarım da böyle olur. Türkiye'nin bölgesinde çok stratejik bir ülke olması nedeniyle, öyle kolay göz ardı edilmesini beklemediğim için, tüm finasman ve ekonomisini derinden sarsacak bir yaptırım kararı alınamayacağını düşünüyorum. Ama yine de tersi halindeki risk nedeniyle çok da rahat olamadığım için tedbirli olmak durumunda kalıyorum.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.10.2018
    09:35

    Bu hafta Enflasyon tedbirlerinin detayları açıklanacak. Ekonomide ne gibi tasarruf tedbirlerinin alınacağını görmemiz açısından önemli olacaktır. Maalesef resesyon riski içinde bulunduğumuz bir döneme giriyoruz. Enflasyonu düşürmek kadar, ekonomiyi de re... Devamı »

  • 05.10.2018
    14:34

    BİST 100.800 seviyesinde teknik olarak takılabilir geçemezse teknik bir düzeltme yaşanır diyorduk. Nitekim bir kaç kez denedi kıramayınca da dirençlerden kar satışları geldi ve endeks olarak ciddi bir düzeltme yaşadık. Böyle teknik düzeltme zamanlarında ö... Devamı »

  • 05.10.2018
    09:38

    Öncelikle 100.800 direncini geçemediği takdirde teknik olarak bir düzeltme beklediğimizi biliyoruz. 2 Ekim tarihli; ''Fitch Bankaların Notunu Düşürdü!'' başlıklı yazımda geri çekilmede olası alt destekleri paylaşmıştım. Ama teknik olarak bunu be... Devamı »

  • 04.10.2018
    09:36

    Enflasyon Patladı! Dün açıklanan verilere göre TÜFE % 24.5, ÜFE de % 46 artmış. Üretici rakamlarının neredeyse iki katı olması demek, üreticinin aslında çok daha yüksek olması gereken zamları en azından şimdilik sineye çektiğini... Devamı »

  • 03.10.2018
    09:48

    Bugün Eylül aylık ve yıllık enflasyon verisini duyacağız. Peki bu kadar zamdan ve kur artışından sonra enflasyonun yüksek gelmesi şaşırtıcı mı olur? Bence tam tersi düşük gelmesi daha şaşırtıcı olur. Bu nedenle beklenti gibi ya da beklentiden yüksek gelecek bir enflasyo... Devamı »