BİST'i Tek Kurum Düşürdü!

16.08.2018 09:47
  •  A 

Aslında dün kurlarda ve altında önemli düşüşler yaşandı. Ama buna rağmen, BİST'de de ciddi düşüş oldu. Rahip haberlerinin olumsuz gelmesinin de etkisi olabilir. Ama asıl tek bir kurumdan gelen satışlar nedeniyle bu düşüşün olduğunu düşünüyorum. Geçen alıma yatırım finanstan tek başına geçen her kim, hangi fon veya fonlarsa, dün tek başına her yerde yaklaşık 700 Milyon üzerinde net satıcı idi. 

Neyse, bence dünkü düşüş bu kurumdan gelen satışların etkisinden kaynakladı. Üzerine Katar'dan 15 Milyar'lık doğrudan yatırım kararı ve bugün kur ve gr.altında düşüşün sürmesine bakılırsa, BİST'in güne hızlı bir yükseliş ile başlamasını bekliyorum. 

Şerden Hayır Çıkar Mı?
              Her şerde bir hayır vardır denir. Trump ve ABD ile yaşadığımız bu gerilimlerden AB ile ilişkilerde düzelme fırsatı doğabilir diye düşünüyorum. Finansal ve ekonomik krize girecek bir Türkiye'nin AB bölgesine ciddi riskler yaratabileceğini gören AB ülkeleri, Türkiye'nin yanında yer alabilirler. İlişkilerdeki kötüye gidiş hızlı bir iyileşme sürecine girebilir. Serbest bırakılan Yunan askerleri nedeniyle, Yunanistan'da oldukça pozitif bir ortam oluşmuş durumda. Genel Kurmay başkanımız bile meslektaşı tarafından Yunanistan'a davet edildi. 

Keşke bu iki ülke her alanda iş birliğine gidebilse. İnanılmaz kaynakları refahlarını arttıracak şekilde değerlendirme imkanı bulurlar. Ama Yunanistan'ın ilişkileri bir çizginin ötesinde ileriye taşıması bir türlü mümkün olmuyor. Dar bir siyaset ile AB içinde tek olma avantajını kaçırmak istemediği gibi, Akdeniz'deki enerji kaynaklarını da tek başına kullanma hayallerinden kurtulamıyor. İç siyasette Türkiye hep oy kozu oluyor. Aslında ilişkileri geliştiren bir siyasetçi daha çok prim yapar ama deneyen olmadı bir türlü. Umarım bu sefer olur.

Cumhurbaşkanımız dün Merkel ile telefon görüşmesi yaptı. Bugün de Fransa devlet başkanı Macron ile görüşmesi bekleniyor. Eylül ayında Almanya'yı ziyaret edecek. AB ile müzakereler konusu yeniden pozitif bir ivme ile hızlanacak olursa, her alnda etkisi çok olumlu olacaktır. 

Ayrıca ABD ve AB ile sorunlarda çok önemli nitelik farkları var! AB, insan hakları, adil bir yargılama düzeni, özgürlükler gibi konuları ön planda tutarken, ABD ise, tamamen bölgesel çıkar ve hedefleri nedeniyle bizimle gerilim yaratıyor. Yani AB'nin direttiği sorunları aşmamız, ülke olarak da daha gelişmiş olmamızı, insan haklarının daha da güvencede olmasını sağlayacak konular. Umarım bir taraftaki ilişkiler gerilirken, AB ile yeniden yeni bir rüzgar yakalarız.

Katar'dan 15 Milyar Dolar!
              Katar Emiri'nin ziyaretinden 15 Milyar Dolar'lık doğrudan yatırım kararı çıktı. Bu rakam oldukça yüksek bir tutar. Ama ne kadarlık sürede ve ne şekilde gelecek bu konu henüz belirsiz. Ama pozitif bir açıklama.

Albayrak'ın Telekonferansı!
             Bakan Albayrak bugün yabancı yatırımcılara yönelik bir telekonferans gerçekleştirecek.  İlk anda 700 ile 1.000 katılımcı arasında olması beklenirken, şu ana kadar açıklamalara göre 4.000 üzerinde katılımcının başvuru yaptığı görülüyor. Bu oldukça büyük bir yatırımcı sayısı. Türkiye'ye olan ilginin yüksekliğini gösteriyor. Türk tahvillerinde çok ciddi gelir fırsatları ortaya çıkmış durumda. Aynı zamanda hızlı artmış kurlar nedeniyle de yabancı yatırımcıların kur riskleri çok azaldı. Borsa ve reel ekonomideki yatırım alanları kendi paraları cinsinden çok ucuzlamış durumda. Bu fırsatı her alanda değerlendirmek isteyebilirler. Bakan Albayrak'ın sunum performansı çok önemli olacaktır.

Sanayi Büyümesi Gelecek!
              10:00 veri gelecek. Kısmen düşüşün sürmesi bekleniyordu. Ben yazıyı tamamlamadan gelen rakamlarda Haziran ayında sanayi üretiminde % 2'lik bir azalma olduğu görülüyor. Bu durum ilk anda olumsuz gibi algılansa da, ciddi açık sinyali veren ekonominin soğuyor olması farklı bir açıdan olumlu da görülebilir. En azından ilk anda ekstra büyüme kaynaklı ek açık yaratmayacak olması açısından olumlu diye düşünüyorum. Bir süre sonra üretime dönük olmayan harcamalarda tasarruf, ama üretimde ekstra yatırım ve teşviklerle durum normale dönebilir. Gereğinden fazla olumsuz görmüyorum. 

ABD ile İlişikler Yönü Belirleyecek!
             Döndük dolaştık yine ABD ilişkilerine odaklandık! ABD tarafından rahip serbest kalsa da ek vergiler kalkmayacak açıklaması işi yokuşa sürüyorlar algısı yaratıyor. Zaten en başta söylediğim gibi, sorun sadece Brunson değildi ki. Bir çok farklı meselemiz var. Bu nedenle ilişkilerdeki gerilmenin sürmesinden çekinmeye devam ediyorum. Brunson serbest kalırsa kısmı bir pozitif yansıması olur ama devamında özellikle halkbank ile ilgili bir yaptırımın akıbeti en önemli belirsizlik ve risk kaynağımızdır. Bu konunun çözümü çok önemli. Yoksa halkbank konusunda hiç bir yaptırım çıkmasa, ya da önemsiz bir yaptırım kararı çıksa bunun pozitif etkisi ek vergilerden çok daha yüksek olur.        

Yaşayıp, göreceğiz.

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.08.2018
    09:30

    Bir süredir öne atılan rahip Brunson gerekçesi öncülüğünde ABD ile çok sert gerginlikler yaşıyoruz. Aslında ABD ile tek sorunumuzun rahip Brunson olmadığını 06/08 tarihli Tek Sorun Rahip Brunson Değil! başlıklı yazımda yazmıştım. Ama şu an sanki tek sorun ... Devamı »

  • 14.08.2018
    09:24

    Son dönem çok hızlı yükselen kurlar sayesinde, özellikle batı ülkelerine ait yatırımcılar kendi açılarından inanılmaz faydalar sağlıyorlar! Düşünün bir ülkeye tatil için gitmişsiniz, siz orada iken ülke parası sizin paranıza göre... Devamı »

  • 13.08.2018
    09:16

    ABD ile kılıçlar çekilmiş durumda. Kaptana kızıp gemi yakılmaz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. İktidarın 2002'den bu yana özellikle ABD odaklı FETÖ terör örgütünün ülke içinde her alanda yapılanmasının asıl amacını g&ou... Devamı »

  • 10.08.2018
    10:07

    Kurlar bir türlü durmuyor. TL son sürrat değer kaybına devam ediyor. Artık bunun nedeni ile ilgili ek bir şey yazmaya gerek yok. Tüm bunları aylardır detaylı yazıyorum. Siyasi kadrolara ve programlarına olan güven sorunu, ABD ile gerilimler ve ekonomik verilerimizle ilgili o... Devamı »

  • 09.08.2018
    09:12

    Son yazılarımda devamlı belirtiyorum, BİST kesinlikle ciddi iskonto içeriyor. Bankalar, şirket karları, turizm gelirleri, turizm nedeniyle hava yolu şirketleri, ihracatçı şirketler, camlar, demirçelikler, madenler, özellikle ihracatı da yüksek olan otomotiv ve otomotiv... Devamı »